Monday, February 4, 2019

«Ανεπούλωτο τραύμα», Ευθύβουλο Ευθυβούλου

«Ανεπούλωτο τραύμα» η νέα ποιητική συλλογή του Ευθύβουλου Ευθυβούλου
Μετά τις ποιητικές του συλλογές «Δοκιμασίας Αγάλματα» και «Στη μοναξιά του ονείρου» ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου κυκλοφόρησε πρόσφατα την τρίτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ανεπούλωτο τραύμα». Στη συλλογή αυτή ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου περιλαμβάνει 54 νέα ποιήματα, τα οποία μιλούν για τη ζωή και τον άνθρωπο, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όχι μόνο της καθημερινότητας.

Τον Ευθύβουλο Ευθυβούλου, τον υπέροχο πνευματικό άνθρωπο και καταξιωμένο ποιητή, έχω τη σπάνια τύχη, να τον γνωρίζω εδώ και μερικές δεκαετίες. Με σπάνιο ήθος, ευθύτητα και αυτοσεβασμό, προοδευτικός, γεμάτος αξίες και αρχές, συμμετέχει ενεργά στα κοινά μέσα από τις κοινωνικές, πνευματικές και άλλες δραστηριότητές του.

Γεμάτος ευαισθησίες και αρετές, με αρμονία στη σκέψη και ηρεμία στην έκφραση, αλλά και γνώσεις πολλές, η ποίηση έγινε ένα από τα καταφύγια των προβληματισμών του. Ένα καταφύγιο που μετέτρεψε σε οπλοστάσιο γεμάτο ωραία ποιήματα, που ξεδιπλώνουν όλη τη σπάνια ποιότητα του χαρακτήρα και του συναισθηματικού του κόσμου, απείραχτου από το δέλεαρ της σημερινής καλοζωίας.

Η δημιουργική πνοή, η αστείρευτη έμπνευση και η ποιητική έφεση του Ευθύβουλου είναι απεριόριστες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών στην Αθήνα. Από τα ανήσυχα νιάτα του και τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την ποίηση. Το 1979 εκδίδει στην Αθήνα την πρώτη του ποιητική συλλογή «Δοκιμασίας Αγάλματα». Στο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού το 1994 το τραγούδι «Χωρκό μου», τους στίχους του οποίου έγραψε ο ίδιος, κέρδισε τη δεύτερη θέση. Το 2010 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Στη μοναξιά του ονείρου».
Ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Μόντης στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης, του Ευθύβουλου, έγραψε τα εξής: «Δεν ξέρω αν εγώ πρωτοπαρουσίασα τον Φούλη Ευθυβούλου από το «Λογοτεχνικό Βήμα» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Οι στίχοι του πλημμύριζαν από λυρικό ερωτισμό και αίσθημα χωρίς, όμως, να παρασύρονται σε ρητορικές κακοτοπιές. Είχαν επίγνωση των ορίων της τέχνης. Ήταν πρόδηλο ένα αξιόλογο ταλέντο. Δοσμένος με πάθος στην ποίηση ο Φούλης Ευθυβούλου εξελίχθηκε γρήγορα και μας δίνει τώρα την πρώτη ποιητική του συλλογή. Τα αρχικά προσόντα του παρουσιάζονται πια περισσότερο συγκροτημένα και είμαι ευτυχής που γράφω αυτά τα λίγα προλογικά λόγια». Κώστας Μόντης
Ο ποιητικός του λόγος ξεχωρίζει από τη γλυκύτητα των λέξεων, την ομορφιά των εκφράσεων και των ωραίων μηνυμάτων, που κρύβουν όλοι οι υπέροχοι στίχοι του. Οι κρυφές του σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα του γίνονται ποιήματα σμιλευμένα στον καμβά της ποιητικής του τέχνης, που ξέρει τόσο καλά, να χειρίζεται.

Μέσα από τη συνεχή καλλιτεχνική ενατένιση και την επίπονη αναζήτηση των λυτρωτικών μυστικών της ζωής, βρίσκει διέξοδο στους στίχους, που πλάθει με τόση άνεση, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει συναίσθημα και λογική ταυτόχρονα.

Όταν τον κυριεύει ο ποιητικός του οίστρος, ανιχνεύει τις μυστικές φωνές, του πλούσιου εσώτερου του κόσμου και σαν σπαραγμό ψυχής συνθέτει υπέροχους στίχους γεμάτους λυρισμό και πολλαπλά μηνύματα.


Παρά τις επιτυχίες του στο στίβο, της ζωής και τις διακρίσεις στο έργο του, διατηρεί αναλλοίωτη την ανθρωπιά, τη μετριοπάθεια και τη μετριοφροσύνη του, χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν έντονα ως ξεχωριστή προσωπικότητα. 

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, όσο πολύ λίγοι, ακολουθεί πιστά το δύσκολο δρόμο της προσωπικής υπέρβασης και πορεύεται θαρραλέα στα ανηφορικά μονοπάτια της πνευματικής αναζήτησης, προσπαθώντας επίμονα να φτάσει στις πολύτιμες πηγές της γνώσης και της ποιητικής έκφραση.

Στοχαστικός με απέραντη αγάπη για τη ζωή και με πλήρη σεβασμό στον άνθρωπο, συνθέτει ποιήματα καρδιάς. Μοίρα του αυθεντικού ποιητή είναι, με τη γλώσσα, να βρίσκει και να δείχνει την ψυχή του. Οι στίχοι του βγαλμένοι μέσα από τα τρίσβαθα της ψυχής του, ακουμπούν τον κόσμο που εκφράζει.

Τα ποιήματα του αναβλύζουν πάθος και εκπέμπουν φως εστιασμένο σε ότι απασχολεί τον άνθρωπο στην καθημερινότητα του, αλλά και στην ιστορική του διαδρομή. Ο ποιητικός του λόγος σαν μεταξωτό κέντημα, ακτινοβολεί από ομορφιά από την ειλικρίνεια του στίχου του, που είναι ατόφιος, χωρίς οποιαδήποτε επιτήδευση.

Οι πολλές του γνώσεις και οι πλούσιες εμπειρίες του μετουσιώνονται σε ανεξάντλητη δημιουργία. Μέσα στα φροντισμένα ποιήματα του, ανιχνεύονται συναισθήματα χαράς, θλίψης, πικρίας αλλά και ελπίδας. 

Θα μπορούσα άνετα, να γράψω πάρα πολλά για τον αγαπητό και ξεχωριστό μου φίλο Ευθύβουλο Ευθυβούλου, αλλά γνωρίζοντας το συνεσταλμένο του χαρακτήρα, δηλώνω με περισσή ευχαρίστηση ότι η φιλία του με τιμά ιδιαίτερα.

Η ποίηση, του έδωσε «το ωραίο ταξίδι». Καλοτάξιδο λοιπόν και το νέο του βιβλίο, στο όμορφο ποιητικό οδοιπορικό, που ξεκίνησε ωραία και προχωρεί τόσο όμορφα…

No comments: