Monday, February 18, 2019

Πάνος Γαλανός - Αντί λουλούδια...

Του Φοίβου Νικολαΐδη 
Οι πρόγονοι μας από αρχαιοτάτων χρόνων πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται! Γιατί, όπου τιμάται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. 

Ένας άριστος της ζωής, ένας ακέραιος χαρακτήρας, ένας ωραίος άνθρωπος μέσα έξω, με προσφορά στον τόπο έφυγε πριν λίγες μέρες για το μεγάλο ταξίδι. Ο Πάνος Γαλανός, ο οποίος υπήρξε ένας αληθινός ευπατρίδης, με εντιμότητα, μεγαλείο ψυχής, καλοσύνη και πολλές άλλες αρετές, που τις βίωσε ως πράξη για μια ολόκληρη ζωή.

Εξαίρετος άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ήθος, πηγαία ευγένεια, αξιοπρέπεια και με λόγο μεστό και μετρημένο, χωρίς επιτήδευση, κατάφερε μέσα από την προσωπική του διαδρομή, να αφήσει τη δική του σφραγίδα.

Οξυδερκής, με ευρύτητα αντίληψης, της κοινωνίας και του κόσμου, έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του σεμνός, όσες επιτυχίες, όσες διακρίσεις κι αν πέτυχε, όσα σκαλοπάτια κι αν ανέβηκε στην κορυφή.

Όπως σταθερές ήταν οι αρχές και οι αξίες που κουβαλούσε, έτσι ήταν και ο γεμάτος επιτυχίες βηματισμός του στη ζωή. Προσηλωμένος στο Μέτρο, ποτέ, δεν χώρεσε σε καλούπια και φανατισμούς.

Αντίθετα, έβλεπε πάντα τη μεγάλη εικόνα, της ζωής, των πραγμάτων και των ανθρώπων. Γι’ αυτό και ήταν πάντα αντικειμενικός και μεθοδικός στις αποφάσεις του. Νηφάλιος, με μετριοπάθεια και κατανόηση για τους άλλους, είχε πάντα ως λάβαρο τις αρχές, που του έμαθαν οι γονείς του.

Στον αγώνα της ζωής εργάστηκε σκληρά και τίμια. Κέρδισε επάξια την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων, όσων είχαν την καλή τύχη, να εργαστούν ή να συνεργαστούν μαζί του. Στη μακρόχρονη και επιτυχημένη επαγγελματική του διαδρομή, είχε ανιδιοτελή προσφορά προς το συνάνθρωπό και την κοινωνία. Δεν παρασύρθηκε ούτε στιγμή στην επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος. Δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση και τα αξιώματα του και δεν τον άγγιξε η ματαιοδοξία.


Με τα στέρεα εφόδια, τις πολύτιμες αξίες, που ήσαν οι κρυφοί θησαυροί του, η οικογενειακή ευτυχία, η επαγγελματική αναγνώριση και η κοινωνική καταξίωση, ήταν η φυσική κατάληξη στην καθ΄ όλα επιτυχημένη προσωπική του πορεία.

Ενάρετος οικογενειάρχης, άψογος πατέρας και σύζυγος, προσπάθησε για το καλύτερο στη ζωή και το πέτυχε απόλυτα. Ήταν τυχερός που στο επίγειο ταξίδι του, είχε συμπαραστάτη και σύντροφο της ζωής του την Ανθούλα, την άξια αυτή γυναίκα, με την οποία πορεύτηκε στη ζωή με αφοσίωση. Μεγάλωσαν δυο εξαίρετα παιδιά, τον Ιάκωβο και την Ελένη, για τα οποία δίκαια καμάρωναν και οι δυο τους. Ένιωθε υπερηφάνεια για όλα του τα παιδιά και τα εγγόνια του, που τα αγαπούσε χωρίς διακρίσεις με ένα τρόπο μοναδικό, ολότελα δικό του.

Ο Πάνος Γαλανός με άριστες σπουδές στα οικονομικά και τη λογιστική, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας το 1976 και πρώτος Γενικός Διευθυντής. Ανέλαβε το τιμόνι του Ομίλου της Ελληνικής από το 1996, ως Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής μέχρι το 2005. Η ανάπτυξη του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, της οποίας υπήρξε σκαπανέας και θεμελιωτής με άξιους συνεργάτες γύρω του, ήταν μια αξιοπρόσεχτη προσφορά γνώσης αλλά και ενός υψηλού οράματος με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Από τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, υπηρέτησε με πάθος, σεμνότητα και αποδεδειγμένη εντιμότητα. Το έργο που άφησε πίσω του ο Πάνος Γαλανός είναι μεγάλο και αξιόλογο, καθώς ήταν ένας άριστος τεχνοκράτης, αφοσιωμένος στους στόχους του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η άρτια τεχνοκρατική του γνώση και η μεγάλη συμβολή του στη γενικότερη ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, που δοκιμάστηκε μέσα από τα δύσκολα χρόνια αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή, είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη.

Αυτά τα λίγα λόγια τιμής και αγάπης ως στερνό αντίο, από πολλούς φίλους και συνεργάτες, που τον εκτίμησαν αληθινά. Βαρύ το πένθος και δυσαναπλήρωτο το κενό για την υπέροχη οικογένεια του και για όλους, όσους τον γνώρισαν από κοντά. 


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη.
Φοίβος Νικολαΐδης  


No comments: