Sunday, October 4, 2009

Η υπέροχη φίλη Μαίρη

Η Μαίρη είναι ένας σπάνιος χαρακτήρας που ευτύχισα να γνωρίσω πριν πολλά χρόνια στην Αθήνα. Από τότε, αν και ο καθένας τράβηξε το δρόμο του και δημιουργήσαμε τις δικές μας οικογένειες και υποχρεώσεις, εντούτοις, καταφέραμε να συνδεθούμε οικογενειακώς και να εξακολουθούμε να είμαστε πραγματικά, καλοί φίλοι. Καλλιεργημένη, μετριοπαθής, καταδεχτική, γεμάτη ευαισθησίες, αλτρουισμό και σπάνια χαρίσματα ανοχής και συγκατάβασης των άλλων, μας προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Θα μπορούσαν να γραφτούν ύμνοι για τη Μαίρη. Η υπερβολή όμως, δεν την αντιπροσωπεύει. Η Μαίρη ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Εκτός, από τις εξαιρετικές επιδόσεις της στη ζωγραφική και άλλες τέχνες, είναι φανατική ζωόφιλος, όσο κανένας άλλος φίλος μας. Εάν πούμε ότι το κτήμα τους στο Μαρούσι είναι μισός ζωολογικός κήπος, θα το πιστέψετε; Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, ιδού, μια μικρή έκπληξη γι’ αυτή!!

Αυτή είναι η Τιτίνα. Η Μαίρη τη μεγάλωσε με μπιμπερό. Έσβησε ήρεμα πριν λίγες μέρες στο σπίτι, χωρίς να υποφέρει από βαθιά γεράματα.

Τιτίνα και Μπιούτυ σε όμορφες στιγμές ξεγνασιάς.

Ο Μπιούτυ, δεν υπάρχει πιο τρυφερός γατούλης από αυτόν. Πλένει όλα τα αδεσποτάκια που του φέρνει κατά καιρούς η Μαίρη. Να φανταστείτε τις προάλλες, η Μαίρη έβγαλε από τη μηχανή του αυτοκινήτου ένα ολόγκριζο γατάκι και μετά από λίγες ώρες, που πήγε να το ταΐσει, ήταν ασπρίγκριζο! Ο Μπιούτυ του είχε κάνει το μπανάκι του...

Ο Ντάνυ και ο Μπιούτυ σε καλή παρεΐτσα σαν περστεράκια!!

Σκυλοκαυγάδες και καυγάδες μεταξύ σκύλων και γάτων, δεν υπάρχουν στο καταφύγιο της Μαίρης...

Αυτές είναι οι κουκλίτσες Σύλβια και Δάφνη. Τη Σύλβια, τη βρήκε η Μαίρη στο δρόμο σε άθλια κατάσταση πρόπερσυ. Αν και καθαρόαιμο σκυλάκι, την πέταξαν γιατί είχε καρκίνο.
Την πήρε στον κτηνίατρο και τη χειρούργησε και τώρα είναι μια χαρά. Κοιμούνται στα πόδια της Μαίρης και είναι η παρέα της.

Είναι μικρούλη, γλυκούλης, μόλις 5 κιλά και τα παιδάκια είναι ξετρελαμένα μαζί του.

Ο Μιμίκος και η Μαίρη, έτσι ονόμασε αυτά τα σκυλάκια η Μαίρη. Τα πήρε από ένα χωράφι πριν μερικά χρόνια. Ήταν εγκαταλελειμένα και στην κυριολεξία σκελετωμένα. Κατάφερε να τα πιάσει με τη βοήθεια της φίλης κτηνιάτρου, γιατί φοβόντουσαν πολύ τους ανθρώπους...

Η Μαμού βυζαίνει τη Δάφνη, που είναι γατομάνα και όχι μόνο.

Η γατούλα Λου με τον Ντάνυ ο οποίος είχε σάκχαρο. Η Μαίρη του έκανε μόνη της καθημερινά ενέσεις. Ο χαμός του, στοίχισε πολύ στη Μαίρη.

Η Δάφνη αγκαλιά με το μωρότης, τη Μαμού.

Η Μαίρη με τη Δάφνη στο κτήμα τους στο Μαρούσι.

Αυτός είναι ο Φόρκυ σε μια επίσκεψη στο σπίτι μιας φίλης της Μαίρης. Τον είχε φέρει μια κυρία στη Μαίρη, μετά που τον είχε για πέντε χρόνια. Η Μαίρη έκανε απίστευτο αγώνα γι' αυτό το χαριτωμένο πλασματάκι και χθες το χάρισε σε μια οικογένεια με παιδάκια.

Δυο από τα 17 ζώα που συντηρεί η Μαίρη στο κτήμα τους στο Μαρούσι, όλα με τη δική τους ιστορία και τη μοναδική φροντίδα της Μαίρης.

Η Μπλάκυ με τον υπέροχο χαρακτήρα, ασυνείδητοι συνάνθρωποί μας, την παράτησαν στο δρόμο έγκυο, για να πάνε ανέμελοι διακοπές. Περιπλανιόταν, πεινασμένη και εξαντλημένη. Γέννησε στην αποθήκη του κήπου της Μαίρης.

Ο Πορτοκαλένιος με τα χριστουγεννιάτικα δωράκια του!

Αυτός είναι ο Τζίμις, ο αγαπημένος της οικογένειας της Μαίρης. Τον βρήκαν τα παιδιά της Μαίρης, κουταβάκι με σπασμένα τα δυο πισινά ποδαράκια του στη μέση του δρόμου και δίπλα του σκοτωμένο το αδελφάκι του. Ο κτηνίατρος πρότεινε ευθανασία. Έτσι, όμως, όπως τους κοίταζε στα μάτια ο Τζίμις, ήταν αδύνατο να το αποφασίσουν. Χειρουργήθηκε πολλές φορές και τώρα είναι μια χαρά κι ας κουτσαίνει λιγάκι.

Εδώ ο Πορτοκαλένιος παίζει με το σκυλάκι τη Δάφνη.

Βλέπετε καμάρι;

Η Λου είναι γλυκειά, τρυφερή και ευγνώμων. Τη μάζεψε η Μαίρη ένα βροχερό βράδυ από το δρόμο όταν την είδε έγκυο, να στριμώχνεται για λίγη ζεστασιά στην εξωτερική πόρτα ενός σπιτιού. Τυχερή Λου που βρήκες τη Μαίρη...

Αυτή είναι η Στέφανι με το μωρό της το Δία. Το αφεντικό της είχε πεθάνει και οι γείτονες την είχα δέσει σ΄ένα χέρσο χωράφι εκτεθειμένη στον ήλιο, στη βροχή, στο κρύο και στο χιόνι. Καθαόαιμο ροντ βάιλερ, άκακο σαν αρνάκι. Στο σπιτάκι που της αγόρασε η Μαίρη γέννησε τα εννέα μωρά της.

Σε φιλικό σπίτι ασφαλής πλέον ο Δίας, αφού το χάρισε η Μαίρη.

Η Μαίρη με τον μεγάλο της γιό και το πρώτο εγγονάκι της.

Είπαμε, η Μαίρη είναι χρυσοχέρα και ότι πέσει στα χέρια της γίνεται... έργο τέχνης!

Δείγματα κατασκευών δια χειρός Μαίρης!

Με τη Μαίρη στο σπίτι, της κοινής μας φίλης Τούλας (δεξιά) στο Μαρούσι.

Αγαπημένη μας φίλη Μαίρη,
Όλοι μας, στο διάβα της ζωής, συναντούμε ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε πιο στενά. Πολλές φορές, οι φιλίες είναι πιο δυνατές και από δεσμούς αίματος.
Τυχεροί οι άνθρωποι που κατάφεραν να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες, που δοκιμάστηκαν και άντεξαν το χρόνο.
Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε τέτοιους φίλους στη ζωή μας. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τη σταθερή φιλία, που μας προσφέρεις αφειδώλευτα και την πηγαία αγάπη και εκτίμηση που μας δείχνεις όλα αυτά τα χρόνια. Μας τιμάς ιδιαίτερα με την πολύτιμη και μοναδική σου φιλία. Η φιλία και η σκέψη σου είναι ευλογία στην ψυχή μας.
Φοίβος Νικολαΐδης





35 comments:

jf said...

Άλλο ένα δείγμα στέρεης φιλίας. Μου φαίνεται ο κατάλογος αγαπητέ Φοίβο δεν έχει τελειωμό… :))

Όσον αφορά τα ζώα, υποθέτω πως η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε πριν... τόσες δεκαετίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα. Άλλαξε καθόλου η συμπεριφορά μας από τότε? Μ’ αυτά που διαβάζω, μάλλον λίγα πράγματα… Νάναι καλά η Μαίρη για την τόση αγάπη της στα τετράποδα

Άντε, χρόνια μας πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Συγχαρητήρια στην Μαίρη για τις ευαισθησίες της!
Είσαι πραγματικά τυχερός για την φίλη σου!

ρίτσα said...

όντως τυχερά τα ζώα που τη βρήκαν στο δρόμο τους

Anonymous said...

ενα μπραβο στη μαιρη!!
ο φιλοζωος ανθρωπος ειναι για μενα Ανθρωπος με αλφα κεφαλαιο

Ρίκη Ματαλλιωτάκη said...

Πρεπει να νιωθεις πολυ χαρουμενος και τυχερος που εχεις τετοιους φιλους....
Σε ζηλεύω
Δωσε της τα φιλια μου σε παρακαλω

Phivos Nicolaides said...

@ JamanFou. Είμαι υπερήφανος για τις αληθινές μου φιλίες, οι οποίες είναι διαχρονικές...

@ ΕΛΕΝΑ. Το παραδέχοπυμαι ότι είμαι πραγματικά τυχερός για τη φιλία της Μαίρης μας!

@ Ρίτσα. Τυχερό "ζώο" κι εγώ που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας!

@ η ψαχασθενής. Συμφωνώ μαζί σου. Για να είσαι φιλόζωος, θα πρέπει να έχεις αισθήματα, γιατί τα ζώα, δεν έχουν μιλιά, αλλά εκδηλώνονται με τα αισθήματά τους...

@ Ρίκη Ματαλλιωτάκη. Είμαι ευτυχής και τυχερός που έχω τέτοιους φίλους για τόσα πολλά χρόνια τώρα. Τα φιλιά σου θα τα δώσω μόλις κατέβω Αθήνα. Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω.

Anonymous said...

What a lovely post to beautiful friend! She is as beautiful inside as her outward appearance. A perfect combination in a person.

Philip, thank you for your kind comments at my blog!

xristina said...

Είναι μια κούκλα εξωτερικά, μου αρέσει που είναι και εσωτερικά.Είναι το σημαντικότερο, να έχεις καλούς και πραγματικούς φίλους. καλησπέρα.

Phivos Nicolaides said...

@ The Things We Carried. Thank you Meredith so much for your kind thoughts. Have a great day my dear friend!

@ Χristina. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καλή μου φίλη Χριστίνα. Καλή βδομάδα!

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Φοίβο μου, εγώ θα σταθώ στη χρυσοχέρα φίλη σου και στα έργα της. Μπράβο της και ο Θεός να της χαρίζει υγεία για να ασχολείται με ό,τι αγαπά, κυρίως όμως να χαίρεται το εγγονάκι της.

Απολαμβάνω τα θέματα που αναρτάς.Από το δικό σου blog γνώρισα υπέροχες σελίδες και εξαίρετους ανθρώπους. Να'σαι καλά!

Cheryl said...

Beautiful person and a beautiful tribute to her. All of the photos of the animals are adorable, love exudes from this post. Very nice.

Anastasia Marou said...

Πρέπει να είναι σπουδαίος άνθρωπος η Μαίρη και χαρισματική γυναίκα. Οφείλω να πω πως είσαι πολύ τυχερός που έχεις μια τέτοια φίλη. Είναι αξιέπαινη για τη φροντίδα και την αγάπη που τόσο απλόχερα προσφέρει στα ζώα. Μακάρι να ακολουθήσουν κι'άλλοι το παράδειγμά της. Επίσης πολύ μου άρεσαν οι πανέμορφες συνθέσεις με τα λουλούδια. Τέλειες!

katrine said...

Πραγματικά να νοιώθετε τυχερός με τέτοια φιλία.Πόλυ άξιο κορίτσι φαίνεται.Αλλά και εκείνη είναι τυχερή πιστεύω για τους ίδιους λόγους,για την δική σας φιλία.
Το χαμόγελό της εγγύηση:))
Καλή εβδομάδα να έχουμε

Αστρο - Συμμορίτες said...

Μαίρη, είσαι πολύ τυχερή που χαίρεσαι μια τέτοια ανάρτηση.
Καλημέρα, Καλή εβδομάδα αγαπητέ!

Anonymous said...

Σπάνιος άνθρωπος η Μαίρη πραγματικά και πολύ τυχερή εκείνη για τους φίλους της, αλλά κι εσύ που την έχεις φίλη.
Καλημέρα :)

zeidoron dtsoukas said...

Πολύ τρυφερή ανάρτηση και πολύ τυχερά τα ζωάκια που βρέθηκαν στο δρόμο της υπέροχης φίλη σου.Να είναι καλά η γυναίκα να προσφέρει μια ζεστή γωνιά σε τόσα και τόσα εγκαταλειμμένα ζωάκια.Μπράβο Φοίβο για τη φίλη σου!

Phivos Nicolaides said...

@ Ζήνα Λυσάνδρου. Η Μαίρη είναι χρυσοχέρα. Να δεις ακόμη και τους πίνακες της και θα καταλάβεις. Είναι υπέροχος άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι προικισμένη με πλούσιο εσωτερικό κόσμο.
Χαίρομαι που σ' αρέσουν τα θέματα του ιστολογίου μου. Να'σαι καλά Ζήνα μου και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί η γνώμη σου μετρά!

@ Cheryl. Mary is a very old friend and it gives me great pleasure to talk for her. This morning, she called me from Athens and I didn't let her to cry... She is full of feelings and emotions. She is a real friend and we all love her. Kind regards to you my dear friend Cheryl.

@ Anastasia. Η Μαίρη είναι σπουδαίος χαρακτήρας ως άνθρωπος. Είναι αυτό που λέμε χαρισματική και ελπίζω να δεις και τις ζωγραφικές της δημιουγίες. Ναι, είμαστε τυχεροί που έχουμε μια τέτοια φίλη όπως τη Μαίρη μας!

Evie said...

Αγαπημένε Φοίβο,

Μια ακόμη ωραία αγαπημένη φιλία!! Εξηγεί πάρα πολλά, ναι τι λέγαμε από παλιά, δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι?

Όμορφη η Κυρία, με λεπτά χαρακτηριστικά, με μια ψυχή που αντανακλά γαλήνη και τα ωραία έργα της προδίδουν την υπομονή της.

Όλοι σας πολύ τυχεροί κ ποιο τυχερά αυτά τα αθώα ζωάκια. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι φιλόζωοι!!!

Κι εγώ νοιώθω υπερήφανη που κάνω το καθήκον μου ως καλός πολίτης κ φιλόζωος. Προσφέρω τις υπηρεσίες μου δωρεάν κάθε εβδομάδα κ από 1 ημέρα.

Άνθρωπος μπορεί να μην το εκτιμά, ξέρω όμως ότι τα ζωάκια εάν μπορούσαν να μιλήσουν θα μου έλεγαν πολλά. Όμως δεν μου είναι απαραίτητο, το βλέπω στα μάτια τους πού είναι η πιο τέλεια επικοινωνία αγαπης.

Καλή σας εβδομάδα με πολλά χάδια στον Buddy

Phivos Nicolaides said...

@ Katrine. Τα λόγια σου με σκλαβώνουν. Σίγουρα όλοι έχουμε τους φίλους, που μας εκπροσωπούν ως άτομα και χαρακτήρες. Οι πάνσοφοι Αρχαίοι υμών πρόγονοι έλεγαν παραστατικά: "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει"... Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια καλή μου φίλη Κατερίνα.

@ Αστρο - Συμμορίτες. Το ολιγότερο που θα μπορούσα να κάνω αυτή τη στιγμή για τη Μαίρη! Καλή εβδομάδα!

@ Ανεμοδούρα. Είμαι τυχερός και προσπαθώ να διαφυλάξω παρόμοιες φιλίες και με άλλους φίλους μας.

@ Ζeidoron. Τους κόπους και τα χρήματα που έχει ξοδέψει η Μαίρη για τα λατρεμένα της τετράποδα δεν περιγράφονται. Όμως, το κάνει γιατί το νιώθει και την ευχαριστεί πάνω απ' όλα την ίδια.

Phivos Nicolaides said...

Evie. Καλή μου Εύη, σ' ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα σου λόγια. Είσαι κι εσύ ευαίσθητη και φιλόζωη γι' αυτό έπιασες αμέσως το νόημα των γραφομένων, όπως και οι υπόλοιποι φίλοι, που έτρεξαν να καταθέσουν τον καλό του λόγο και τη θετική τους σκέψη. Πίστεψέ με, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί και στη μπλοκόσφαιρα κάνουμε πολλούς και διάφορους φίλους, αλλά στο τέλος συγκλίνουμε και μένουμε με κάποιους ριζομένους...
Παλιά, λέγαμε "δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι". Σήμερα, μπορούμε να πούμε και αυτό: "Δείξε μου τους μλοκοφίλους σου, να σου πω ποιος είσαι"!! Όσο αστείο κι αν φαίνεται, ενέχει το στοιχείο της αλήθειας... Εύη μου σ' ευχαριστώ!

Evie said...
This comment has been removed by the author.
Evie said...
This comment has been removed by the author.
Evie said...

Αγαπημένε μου Φοίβο.

Επέτρεψε μου να βάλω κ στο μπλογ σου ένα δωρεάν ημερήσιο κλικ για την ημερήσια δωρεάν βοήθεια φαγητού ζώων σε όλα τα πλάτη της γης.

Όταν ανοίξει πατήστε δεξιά στο μωβ κουμπί. Για όλα αυτά του που βρίσκονται στα καταφύγια
http://www.theanimalrescuesite.com/tpc/ERA_092509_ARS


Χίλια ευχαριστώ

Αφροδίτη Κ. said...

Όντως υπέροχη η φίλη σου η Μαίρη ... έχω μείνει με το στομα στην κυριολεξια ανοιχτό για το πόσες ανυπεράσπισπτες ζωούλες εχει κλείσει στην αγκάλη της ... μπράβο της!
Τολμώ να δηλώσω ότι ούτε στο 1% δεν θα μπορούσα να την φτάσω.

Ένα όμορφο βραδυ σε σένα Φοίβο.

Phivos Nicolaides said...

@ Evie. Εύη μου καλημέρα. Θα το κανονίσουμε και αυτό. Κι εγω σ' ευχαριστώ!

@ Αcer_v. Αφροδίτη μου σ' ευχαριστώ για το ωραίο σου σχόλιο. Καλή μου φίλη με εντυπωσιάζεις με την αυτογνωσία σου και τα καλά σου λόγια για τους συνανθρώπους μας! Την καλημέρα μου!

Betty Manousos said...

Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
Πράγματι η Μαίρη ειναι εξαίρετη και με τρυφερή ψυχή.Γναρίζοντας την μέσα από τη σελίδα σας τη συμπάθησα πολύ.
Τα σκυλακια πολύ γλυκά!

Αγνή said...

Πωπω, τι απίστευτος άνθρωπος πρέπει να είναι η Μαίρη: διαβάζοντας ο καθένας επιθυμεί να τη γνωρίσει από κοντά...

Και δε θεωρώ τυχαίο ότι ένας άνθρωπος που αγαπά τα ζώα, ξέρει και να κάνει σταθερές φιλίες και σχέσεις αγάπης γενικότερα!! Η αγάπη δεν ορίζεται από τον αποδέκτη: ή έχεις αγάπη ή δεν έχεις!

Μπράβο Φοίβο, είσαι τυχερός να έχεις τέτοιους φίλους!!

Phivos Nicolaides said...

@ Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com. Να 'σαι καλά αγπαπητή μας Μπέτυ!

@ Αγνή. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο που ένας άνθρωπος όπως η Μαίρη με τόσες ευαισθησίες μπορεί να έχει σταθερές, διαχρονικές φιλίες. Αγνή σ' ευχαριστώ. Μεθαύριο θα είμαι στην πόλη σου για λίγε μέρες!

Μάτα said...

Τα ζωάκια τρισχαριτωμένα και τυχερά που συνάντησαν έναν τόσο σπάνιο άνθρωπο σαν την Μαίρη! Να είναι πάντα καλά και να γνωρίζει μόνο την αγάπη και την εκτίμηση που της αξίζει!
Φιλιά!

Λεμέσια said...

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός, ότι ως λαός δε φημιζόμαστε και τόσο για τη φιλοζωία μας, τότε αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία της Μαίρης. Πραγματικά απίστευτο...
Φοίβο, εύχομαι να χαίρεστε την όμορφη φιλία σας για πολλά χρόνια ακόμη...

Υ. Γ. Ο Μπιούτυ και ο Πορτοκαλένιος έκλεψαν την παράσταση...

Phivos Nicolaides said...

@ Μάτα. Πολύ τυχεφά τα ζωάκια κι εμείς τα μεγαλύτερα 'ζώα' που συναντήσαμε στο δρόμο μας τη Μαίρη!

@ Λεμέσια. Να 'σαι πάντα καλά. Σ' ευχαριστώ πολύ!

Anonymous said...

Φοίβο μου, είμαι πολύ συγκινημένη με τους φίλους που σε περιβάλλουν. Η πιο τρανή απόδειξη ότι πέτυχες στη ζωή σου. Είμαι περήφανη που συγκαταλέγομαι ανάμεσα τους. Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που ασχολήθηκαν μ' αυτές τις αθώες ψυχούλες και για τα τόσο υπέροχα λόγια τους, σαν να με γνώριζαν από χρόνια... Φαίνεται, η δική σου αύρα, άγγιξε κι εμένα. Τους εύχομαι υγεία και ευτυχία. Να τους το διαβιβάσεις. Ξέρεις, τα ζωάκια μου έφθασαν στον αριθμό 24!!! Φιλάκια, Μαίρη

Liana said...

Πιστεύω στην πραγματική φιλία...με τη Μαιρη είμαστε φίλες απο μικρά παιδιά-χαθήκαμε για πολλά χρόνια αλλά ξαναβρεθήκαμε πριν λίγο καιρό! Δεν είναι θαυμάσιο;
Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τα ζωάκια της κι εκείνη την παλιά φωτογραφία της.
Λιάνα

Phivos Nicolaides said...

@ Anonymous. ΜΑΙΡΗ. Να ξέρεις ότι είμαι πολύ υπερήφανος για σένα καλή μας φίλη Μαίρη.

Phivos Nicolaides said...

Liana. Είναι θαυμάσιο το ότι ξαναβρεθήκατε με τη Μαίρη και συνεχίζετε τη φιλία σας. Τώρα, είσαι κι εσύ Λιάνα, μια νέα φίλη! Το μπλοκ σου είναι εξαιρετικό. Θα τα λέμε από τώρα και στο εξής.