Thursday, February 14, 2019

Τα φούμαρα διαρκείας και ο Αβέρωφ

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Τον Οκτώβριο του 2014, μετά από ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επανήλθαν οι πολλαπλές συντάξεις που λαμβάνουν βουλευτές και αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και δήμαρχοι. Παρόλο που αριθμητικά δεν ξεπερνούν τους 150, εντούτοις οι συντάξεις που μοιράζονται κάθε χρόνο, πέραν από τον μισθό τους, υπερβαίνουν τα €2 εκατομμύρια. 

Μετά την ακυρωτική απόφαση, το Υπουργείο Οικονομικών και, κατ’ επέκταση, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν επανήλθαν επί του θέματος προκειμένου να διορθώσουν αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη στρέβλωση στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα, που επιτρέπει στο ίδιο πρόσωπο να λαμβάνει σύνταξη και ταυτόχρονα μισθό από το Δημόσιο. Πρόκειται για περιπτώσεις δημόσιων υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν με σκοπό να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα. 

Τον Ιούλιο του 2016, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη και αφού παρουσιάστηκε λίγο-πολύ σαν τον Ρομπέν των φτωχών, ανακοίνωσε την κατάθεση δύο προτάσεων νόμου που στόχο έχουν, όπως μας εξήγησε με το γνωστό οργίλο ύφος που τον χαρακτηρίζει, να τερματίσουν τα προκλητικά και πλουσιοπάροχα ωφελήματα και υπερπρονόμια που απολαύει μια μερίδα αξιωματούχων στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών.

Η πρώτη πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου ρυθμίζει το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθούς σε κρατικούς και αιρετούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι σε περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αναλαμβάνει οποιοδήποτε αξίωμα, θα λαμβάνει, αφενός, την πλήρη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται και, αφετέρου, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία αυτού, χαμηλότερο μηνιαίο μισθό, έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα λαμβάνει προστιθέμενο στη μηνιαία σύνταξή του να ισούται με το ποσό του μηνιαίου μισθού που κανονικά θα λάμβανε εάν δεν ήταν συνταξιούχος του Δημοσίου.

Με τη δεύτερη πρόταση νόμου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι θα βάλει τέλος στο προκλητικό προνόμιο-ωφέλημα που απολαύουν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι δικαιούνται σύνταξη από τα 60 τους.

Οι προτάσεις νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου εκκρεμούν προς συζήτηση εδώ και δυο χρόνια ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, της οποίας, τονίζεται, προεδρεύει ο ίδιος. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή ο κ. Νεοφύτου μπορεί να περιλάβει τις εν λόγω προτάσεις νόμου στην ατζέντα τής επιτροπής για συζήτηση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν το έπραξε, γεγονός που εγείρει μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: 

1. Εφόσον, όπως διατείνεται ο κ. Νεοφύτου, δεν εκπροσωπεί το κεφάλαιο και τη μεγαλοαστική τάξη της πρωτεύουσας και όχι μόνο, τότε γιατί δεν προωθεί για ψήφιση τις δικές του προτάσεις νόμου;
2. Μήπως έπαψε ο κ. Νεοφύτου να θεωρεί προκλητικό το γεγονός ότι κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη και μισθό από το Δημόσιο;
3. Μήπως αυτή η σιωπή του κ. Νεοφύτου οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων του, που θα επηρεαστούν οικονομικά;
4. Μήπως, τελικά, πρόκειται για αερολογίες και φούμαρα διαρκείας του Αβέρωφ Νεοφύτου;

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

hadjistylianoum@phileleftheros.com


Πηγή: "Ο Φιλελεύθερος" 17 Μαΐου 2018

No comments: