Thursday, February 14, 2019

Η διαφθορά και οι θεατρινισμοί στη Βουλή

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Είναι απορίας άξιον γιατί σημαντικά νομοσχέδια που στόχο έχουν να πατάξουν τη διαφθορά -η οποία σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Γενικού Ελεγκτή είναι σε έξαρση στον τόπο μας- παραμένουν καταχωνιασμένα στα συρτάρια της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές μοιράζουν βαρύγδουπες υποσχέσεις για πάταξή της.

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο στόχο έχει την προστασία των πληροφοριοδοτών που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς αραχνιάζει στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών της Βουλής από τον Μάιο του 2017. Σχετική πρόταση νόμου της Ειρήνης Χαραλαμπίδου εκκρεμεί στην ίδια Επιτροπή πέραν των δυο χρόνων. 


Προφανώς και δεν βιάζονται οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών καθώς οι προτεραιότητές τους είναι, όπως φαίνεται, άλλες, όπως η πρόταση νόμου που συζήτησαν και εισηγήθηκαν ομόφωνα την ψήφισή της, αποφυλακίζοντας έτσι πρόωρα όλους τους πρώην αξιωματούχους-κομματικά στελέχη που καταδικάστηκαν για διαφθορά. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων και δυο πρώην συνάδελφοί τους στη Βουλή. Δεν είναι παράδοξο το γεγονός, από τη μια, οι βουλευτές να νομοθετούν για την πρόωρη αποφυλάκιση πρώην συναδέλφων τους στη Βουλή που καταδικάστηκαν για διαφθορά και, από την άλλη, να καλούνται να ψηφίσουν νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς; Το ερώτημα είναι ρητορικόν...

Θα πρέπει, λοιπόν, οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών να μας δώσουν μια λογική εξήγηση για τους λόγους που δεν προωθείται για ψήφιση αυτό το ομολογουμένως σημαντικότατο νομοσχέδιο που παρέχει ακόμη και επαγγελματική προστασία στους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως ο περί της Αναφοράς Πράξεων Διαφθοράς (Συμπληρωματικά Mέτρα Προστασίας και Επιείκειας) Νόμος του 2017 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Πρόσωπο το οποίο, χωρίς να εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο σε πράξεις διαφθοράς και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, παρέχει πληροφορίες που καλόπιστα και εύλογα πιστεύει ότι τείνουν να αποκαλύψουν ότι διεπράχθη ή διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς προστατεύεται ως ακολούθως:

* Δεν δημοσιεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η ταυτότητά του. Πρόσωπο που αποκαλύπτει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή και με τις δύο ποινές.

* Πρόσωπο που ενεργεί ως πληροφοριοδότης δεν θα θεωρείται ότι παραβίασε όρο συμφωνίας ή εθιμικό κανόνα πίστης ή εμπιστευτικότητας ή εχεμύθειας και δεν θα υπέχει ποινικής, πειθαρχικής ή αστικής ευθύνης για την αποκάλυψη.

* Σε περίπτωση που ο πληροφοριοδότης εργάζεται ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και απολύεται ή εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την εργασία του, θα θεωρείται ότι απολύθηκε παράνομα εκτός αν ο εργοδότης του αποδείξει ότι οι ενέργειες αυτές δεν οφείλονται ή δεν συνδέονται με την αποκάλυψη.

* Σε περίπτωση που ο πληροφοριοδότης είναι δημόσιος υπάλληλος, η μετάθεση ή απόσπαση ή μετακίνησή του ή μείωση των καθηκόντων του ή μείωση της αξιολόγησης ή υπηρεσιακής βαθμολογίας του ή μη παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης από την αρμόδια Αρχή ή με την έγκριση ή την ανοχή της θα συνιστά εκδικητικό μέτρο, εκτός αν η αρμόδια Αρχή αποδείξει ότι το μέτρο δεν οφείλεται ή δεν συνδέεται με την αποκάλυψη.

2. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και μέτρα επιείκειας σε περίπτωση που εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς συνεργαστούν με τις Αρχές.

Για να αντιληφθείτε αγαπητοί αναγνώστες το μεγαλείο της υποκρισίας, της παραπλάνησης και του άκρατου λαϊκισμού που κυριαρχεί εκεί στη Βουλή, παραθέτω αυτούσιες τις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, που καθορίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου. 


Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια, η Κύπρος βελτίωσε σημαντικά τη θέση της. Μπορούν όμως να γίνουν ακόμα πολλά. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα από όλους τους αρμόδιους φορείς, Πολιτεία και αξιωματούχους, για ενίσχυση του ρόλου των πολιτών και των κοινωνικών δικτύων. 

Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς και θα ενισχυθεί η δημοκρατία και η διαφάνεια στον τόπο μας». Κοντολογίς, ο κ. Συλλούρης ζητά επιτακτικά τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα δεν προωθείται από τη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου για προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς. Μα πόσο δούλεμα, τελικά, σε τούτο τον έρμο τόπο... 
Μιχάλης Χατζηστυλιανού 

hadjistylianoum@phileleftheros.com 
Facebook
Πηγή: "Ο Φιλελεύθερος" 3.1.2019


No comments: