του βιβλίου του Κορνήλιου Χατζηκώστα
Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών
Έλενα Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος, Κορνήλιος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Μάριος Καρογιάν, Πρόεδρος της Βουλής, Σάββας Παύλου, φιλόλογος, συγγραφέας και Γιώργος Μιτίδης, σκιτσογράφος.
Άρα, όταν ένας δημοσιογράφος, πέρα από αυτή την άμεση, καθημερινή πολλές φορές, επικοινωνία του με το αναγνωστικό κοινό και την άμεση μετάδοση των απόψεων του, επιχειρεί να παρουσιάσει την άποψη του και με ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, στοχεύει προφανώς σε κάτι περισσότερο από την απλή μετάδοση των απόψεων του. Ή τουλάχιστον, επιδιώκει να κάνει πιο έντονη, δομημένη, πλήρη την παρέμβαση του. Προφανώς κάτι τέτοιο επιδιώκει ο Κορνήλιος Χατζηκώστας. Και το επιχειρεί σε ήχο πλάγιο … Καλωσορίζουμε το βιβλίο του Κορνήλιου και του ευχόμαστε να επιτύχει το στόχο του.Το ύφος, η γλώσσα, η δομή του βιβλίου και βεβαίως και ο τίτλος του, κάνουν προφανείς τις προθέσεις του συγγραφέα και πρόδηλες τις επιδιώξεις του.
Επιλέγει πολλά είδη γραφής. Ως αρθρογράφος και σχολιογράφος καυτηριάζει, κρίνει και επικρίνει τους πάντες. Ως χρονογράφος παρατηρεί, σημειώνει και αναδεικνύει καταστάσεις και γεγονότα, κυρίως κακώς έχοντα. Ως ευθυμογράφος σατιρίζει τους πάντες και τα πάντα. Με έμμετρα του κείμενα τα ψέλνει σε όλους.
Καυτηριάζει, διακωμωδεί, σαρκάζει, αφορίζει, απαξιώνει, αντιστέκεται, οργίζεται, επαναστατεί. Είναι έντονες, σαφείς και αδιαπραγμάτευτες οι προσωπικές του απόψεις για γεγονότα, καταστάσεις, πρόσωπα. Πολλές φορές ο λόγος του είναι υπερβολικά σκληρός.
Φυσικά ο λόγος και οι απόψεις του Κορνήλιου εξυπηρετούν πρωτίστως και στηρίζουν τον τίτλο του βιβλίου. Ένας τίτλος πολύ πετυχημένος. Εύχομαι να έχει και οικονομική επιτυχία, αγαπητέ Κορνήλιε.
Είμαι εδώ για να παρουσιάσω το βιβλίο ενός φίλου δημοσιογράφου. Λέγω, λοιπόν, ότι τα όσα αναφέρει ο Κορνήλιος για την μπανανία μας ίσως να είναι λίγα. Έχω την άποψη ότι δεν τα λέει όλα. Λέει αρκετά, και καλά κάνει.
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του βιβλίου αναφέρεται στους πολιτικούς και τα έργα τους, ασκώντας έντονη κριτική και διατυπώνοντας, πολλές φορές, ένα ιδιαίτερα σκληρό λόγο, μιλώντας από την πλευρά των πολιτικών θα ήθελα να πω στον φίλο Κορνήλιο ότι καλοδεχούμενη είναι η κριτική των δημοσιογράφων, όσο σκληρή και αν είναι. Η άποψη και η κριτική των δημοσιογράφων είναι, θα έλεγα, απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας στον τόπο, αλλά και για τη βελτίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Οι απόψεις των λειτουργών της τέταρτης εξουσίας, όταν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από τους πολιτικούς, συμβάλλουν στη βελτίωση τόσο των ιδίων των πολιτικών όσο και γενικότερα της πολιτικής στον τόπο μας.
Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να αντικριστούν και οι κριτικές απόψεις του Κορνήλιου και κάθε άποψη η οποία στοχεύει είτε στη διόρθωση είτε στη βελτίωση των πολιτικών μας πραγμάτων. Βεβαίως όταν συνοδεύονται και από συγκεκριμένες προτάσεις είναι ακόμη πιο επωφελείς.Για το ύφος και την ανάλαφρη γραφή του θα μιλήσουν άλλοι. Εγώ περιορίζομαι να σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του Κορνήλιου, αφού το αγοράσετε, βεβαίως.
Φίλε Κορνήλιε, εύχομαι με το βιβλίο σου να συμβάλεις ώστε να αποφύγει η Κύπρος στο μέλλον το χαρακτηρισμό που επέλεξες για τον τίτλο του βιβλίου σου.
Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών κ. Ανδρέας Καννάουρος στο βήμα.
Το ακροατήριο.
Πρώτος από αριστερά ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής.
Σε πρώτο πλάνο από αριστερά, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, πρώην Βουλευτής, Κατερίνα Παντελίδου, πρώην Βουλευτής, Φοίβος Νικολαΐδης
ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Ες γην Μπανανίαν ΚύπρονΓράφει ο Ανδρέας Κούνιος
Alithia
Χιούμορ συν προβληματισμός. Σε αυτή την πρόσθεση θα μπορούσε να συμπυκνώσει κανείς το βιβλίο του Κορνήλιου Χατζηκώστα Ες γην Μπανανίαν Κύπρον. Ο τίτλος, βέβαια, είναι εύγλωττος και διαφωτιστικός και, εξ ορισμού, παραπέμπει στην πολιτική και κοινωνική αφασία που μας δέρνει. Πέραν αυτού, όμως, ο συγγραφέας - γνωστός και μάχιμος δημοσιογράφος -, μέσα από καλοδουλεμένη σάτιρα περνά τα μηνύματά του. Που, στην πραγματικότητα, είναι ένα: αντίσταση σε ό,τι αλλοτριώνει την εθνική συνείδηση. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως η εθνική συνείδηση ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, και έχει άμεση σχέση με τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Έτσι, είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του Κορνήλιου Χατζηκώστα να αναδείξει τις επιβουλές, όσο κι αν δεν μου αρέσει ο όρος, των ξένων, αλλά και την ικανότητα του λαού, σε οριακές στιγμές της πορείας του, να αρνείται την καθυπόταξή του. Την ίδια στιγμή, ο συγγραφέας σατιρίζει αλύπητα καταστάσεις που πλήττουν την αισθητική του: ξιπασμένους νεόπλουτους, καιροσκόπους της πεντάρας, άβουλα πιόνια και γλωσσικούς επιβήτορες - τον ερευνών λειτουργό! Κεντρικοί άξονες στα σημειώματά του είναι το Σχέδιο Ανάν, οι εξελίξεις πριν και μετά από το δημοψήφισμα και, γενικώς, η αναταραχή που προκάλεσε στην Κύπρο η προσπάθεια για λύση.
Θέλω να σταθώ ακόμη στη δεινότητά του ως προς τη δημιουργία λογοπαιγνίων που, στις ημέρες μας ειδικά, απαιτεί οξύτητα μυαλού και δεξιοτεχνία. Υπάρχουν, λοιπόν, παιχνίδια με τις λέξεις που, ειλικρινά, καθιστούν την ανάγνωση περισσότερο ενδιαφέρουσα, ενώ δεν απουσιάζουν και οι στίχοι που κινούνται στο ίδιο τέμπο.Ο ίδιος γράφει στον πρόλογό του: Τα κείμενα, στο σύνολό τους αυτοτελή, χαρακτηρίζονται από σατιρική διάθεση, καυστικότητα και γενικά από έντονη κριτική, δοσμένη με χιούμορ, διότι το είδος αυτό του λόγου φρονώ ότι είναι πολύ πιο διαπεραστικό από οποιοδήποτε άλλο είδος και, φυσικά, ευχάριστο στην ανάγνωση. Πιστεύω, λοιπόν, και εγώ, με τη σειρά μου, ότι αυτό που ξεχωρίζει από την Μπανανίαν Κύπρον είναι το χιούμορ. Εξάλλου, όπου και να ανήκεις, σε ό,τι και να πιστεύεις, όποια ψήφο και να έριξες στο Σχέδιο Ανάν, δίχως την προσφυγή στο χιούμορ, ιδίως σε ένα θλιβερό τόπο σαν τον δικό μας, κινδυνεύεις να τα βρεις μπαστούνια.
Έχουμε εδώ τον πάτερ τάδε, για να μας πει τη δική του άποψη για το θέμα, έλεγε με περισπούδαστο ύφος νεαρά τηλεπαρουσιάστρια, συνεχίζοντας ότι ο πάτερ είναι ειδικός επί του θέματος. Πριν, όμως, ακούσουμε την άποψη του πάτερ...Προσέξτε, ο πάτερ, του πάτερ, τον πάτερ. Απευθύνθηκε, επιτέλους, και στον πατέρα τάδε η νεαρά και είπε: Πατέρα τάδε, ποια είναι η άποψή σας; Εκεί που έπρεπε να πει πάτερ, δεν το είπε (σελ. 58).
Μια φορά, ένας βιαστής, φονιάς, κλέφτης και γενικά σεσημασμένος εγκληματίας, ονόματι Αττίλας, κτύπησε την πόρτα ενός πολυτελούς σπιτιού στις Βρυξέλλες, ζητώντας να περάσει μέσα. Το σπίτι, που διέθετε ένα πολυτελές σαλόνι, το είχαν εξ αδιαιρέτου 27 άτομα, από την Ευρώπη, γι’ αυτό το έλεγαν Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν όλοι τους, όταν αντίκρισαν τον σεσημασμένο κακοποιό, τρόμαξαν, αλλά δεν είπαν τίποτα. Μα τι γυρεύει αυτός στο σαλόνι μας; διερωτήθηκαν απλώς από μέσα τους. Το μεγαλύτερο φόβο, όμως, αισθάνθηκαν δύο βιασθείσες, ιδιοκτήτριες του σπιτιού, η Ελλάδα και η κόρη της Κύπρος, γι’ αυτό και οι υπόλοιπες άφησαν αυτές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Όταν όμως οι δύο κοπέλες αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, έκαναν την πάπια και είπαν ανοικτά: Ας περάσει ο άνθρωπος μέσα, αρκεί να πλυθεί από τα αίματα από τους πολλούς φόνους, να καθαριστεί και να φορέσει κοστούμι (σελ. 125).
Alithia *Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επιφανίου.
Γιώργος Μιτίδης (Από την παρουσίαση του βιβλίου)
5 comments:
Καλοτάξιδο το βιβλίο! Από εξώφυλλο σκίζει!
Eleni Dafnidi. Το σκίτσο στο εξώφυλλο είναι του φίλου Γιώργου Μιτίδη και πραγματικά σκίζει! Διάβασα το βιβλίο και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον!
Hi Phivos, I just want to say that I was here... Enjoy life. :)
Hi I;m Grace. Hi there. Enjoy yourself too! Thanks for passing by.
καλοτάξιδο κι από εμένα, χαίρομαι που υπάρχει διάχυτη η δημιουργία από σκεπτόμενα μυαλά και γεμάτες ψυχές!
Post a Comment