Στρεβλώσεις στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα επιτρέπουν την καταβολή από το κρατικό ταμείο στο ίδιο πρόσωπο δυο ή και τριών συντάξεων ταυτόχρονα ή την καταβολή μισθού και σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους. Πρόσθετα, καθιστούν σκανδαλωδώς τους βουλευτές και υπουργούς δικαιούχους κρατικής σύνταξης από την ηλικία των 60 χρονών. Με βάση, λοιπόν, την κείμενη νομοθεσία, η οποία παρεμπιπτόντως, για να αποδίδει σωστά την πραγματικότητα θα έπρεπε να τιτλοφορείται ως «ο περί των πολλών και παχυλών συντάξεων νόμος», συνολικά 129 κρατικοί αξιωματούχοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον οποίον περιλαμβάνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν πέραν από τον μισθό και τα επιδόματα τους και σύνταξη από το δημόσιο. Πρόσθετα, άλλοι 62 στην πλειονότητα τους πρώην κρατικοί αξιωματούχοι που υπηρέτησαν σε διάφορες δημόσιες θέσεις —πρόκειται για το φαινόμενο της ανακύκλωσης των ίδιων προσώπων που βρίσκεται, μονίμως, σε πλήρη εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της Κύπρου— λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.
Τα στοιχεία που απέστειλε προ ημέρων στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:
1. Συνολικά 129 αξιωματούχοι λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό τους και επαγγελματική σύνταξη, καθώς ήταν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται, ότι οι 37 εξ αυτών λαμβάνουν επαγγελματική σύνταξη έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.
2. Συνολικά 62 νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις χωρίς να διευκρινίζονται πόσες είναι αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν περιπτώσεις πρώην αξιωματούχων που λαμβάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις από τον δημόσιο τομέα.
Στην επιστολή της προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ημερομηνίας 1/2/2019, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, δεν καταγράφει τα ονόματα αυτών των πολυσυνταξιούχων, νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων ή έστω το ύψος των μηνιαίων συντάξεων που λαμβάνει ο καθένας ξεχωριστά. Η κ. Γεωργίου δεν αναφέρει στην επιστολή της ούτε το ετήσιο συνολικό κόστος που επωμίζεται η Δημοκρατία για την κάλυψη των ακαθάριστων συντάξεων των υπό αναφορά νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζει τα €2 εκατ. ετησίως.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, πάντως, η εξοργιστική απάθεια που επιδεικνύουν επί του θέματος οι κυβερνώντες. Με την ακύρωση του περιβόητου νόμου για τους πολυσυνταξιούχους, τον Οκτώβριο του 2014, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο, επανήλθαν οι πολλαπλές συντάξεις που λαμβάνουν νυν και πρώην αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, καμία πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης για την εκ νέου ρύθμιση αυτού του ζητήματος.
Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: Μήπως οι κυβερνώντες δεν θεωρούν προκλητικό το γεγονός κρατικοί αξιωματούχοι να λαμβάνουν πέραν από τον παχυλό μισθό και τα επιδόματα, μια ή και δυο συντάξεις από το δημόσιο; Μήπως αυτή η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη που πρωτοστάτησε για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και που σήμερα παρουσιάζεται ως προστάτης των ορφανών, των χήρων και των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν διαπιστώνει την αδικία που συντελείται από τον νόμο κατ’ παραγγελία που ψηφίστηκε και προβλέπει τη συνταξιοδότηση των βουλευτών και των υπουργών στο 60ο έτος της ηλικίας τους;
Με στόχο, αφενός, να διορθωθούν οι παραπάνω στρεβλώσεις στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα και αφετέρου, να τερματιστούν τα προκλητικά και πλουσιοπάροχα ωφελήματα που απολαμβάνει μια μερίδα αξιωματούχων στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε στις 7/7/2016 στην Ολομέλεια της Βουλής δύο προτάσεις νόμου προς συζήτηση και ψήφιση. Με την πρώτη, ρυθμίζεται το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ με τη δεύτερη, τερματίζεται το
προκλητικό προνόμιο που απολαμβάνουν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι, δικαιούνται σύνταξη από τα 60 τους. Αυτό που απομένει, μετά και τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας είναι η άμεση προώθηση αυτών των προτάσεων νόμου για ψήφιση. Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την όποια καθυστέρηση. Αναμένουμε, συνεπώς, από τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελο Βότση, να περιλάβει στην ατζέντα της Επιτροπής, το συντομότερο, τη συζήτηση των εν λόγω προτάσεων νόμου.
* Εντάξει, υπάρχουν και χειρότερα: Το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδος εντόπισε 52 συνταξιούχους που λάμβαναν οκτώ έως 10 συντάξεις το μήνα από το δημόσιο με την υψηλότερη σύνταξη να ανέρχεται στις €5.460 τον μήνα.
Μιχάλης Χατζηστυλιανού
hadjistylianoum@phileleftheros.com
Πηγή: "Ο Φιλελεύθερος" 14 Φεβρουαρίου 2019
No comments:
Post a Comment