Monday, January 28, 2019

Έσχατα όρια διαφθοράς και διαπλοκής

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
Τα τελευταία χρόνια, πάνω σε καθημερινή βάση γινόμαστε μάρτυρες σκανδάλων μικρών ή μεγάλων. Δεν προλαβαίνουμε να κατανοήσουμε τις ραδιουργίες των πρωταγωνιστών ενός σκανδάλου και να' σου ένα νέο εμφανίζεται. Οι οσμές από τους οχετούς της διαπλοκής και της διαφθοράς εξακολουθούν να αναδύονται ολοένα και εντονότερες, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της Πολιτείας ότι έχει τη βούληση και τη θέληση να καθαρίσει τους Στάβλους του Αυγεία.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αμήχανη. Πολλοί αναρρωτιούνται πώς είναι δυνατόν κάποιοι που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τον τόπο από δημόσια και πολιτειακά αξιώματα να επιδίδονται σε ατελείωτο φαγοπότι. Οι ευσυνείδητοι πολίτες που τηρούν στο ακέραιο τις φορολογικές υποχρεώσεις ακούγοντας τις κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, διερωτούνται κατά πόσο ζουν σε βαθύ κράτος της Ασίας ή της Νότιας Αμερικής. Απορούν, εξίστανται και αναλογίζονται κατά πόσο υπάρχουν θεσμοί στο κυπριακό Κράτος. Και αν υπάρχουν, ποια αόρατα χέρια τους εμποδίζουν να λειτουργήσουν σωστικά.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο έχουν βαθύτατες ρίζες και επενεργούν ως Λερναία Ύδρα, την οποία εκτρέφει το σάπιο πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την άνθηση της διαφοράς και της διαπλοκής φέρει η ανορθόδοξη λειτουργία του κομματικού συστήματος που εξέθρεψε την αναξιοκρατία, ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη και άφησε διάτρητο το νομοθετικό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιτήδειους κερδοσκόπους, ντόπιας ή ξένης κοπής, να λεηλατούν ανενόχλητοι το δημόσιο χρήμα. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως όποιος τολμήσει δημόσια να ορθώσει ανάστημα ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς πολυβολείται ασύστολα από τους γνωστούς - άγνωστους που θέλουν τους μηχανισμούς θωράκισης των θεσμών ανενεργούς ή αναποτελεσματικούς.

Η Δικαιοσύνη
Ο κόμπος όμως έφθασε στο χτένι. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στον νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης δεν αφήνουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν. Οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους φρονώντας ότι η μπάλα βρίσκεται αποκλειστικά στο γήπεδο της Πολιτείας, η οποία οφείλει να δράσει θεραπευτικά προτού εκραγεί η λαϊκή οργή. 


Ήλθε, λοιπόν, η ώρα εκπόνησης και εφαρμογής ενός οδικού χάρτη για απαλλαγή του τόπου από τον σαρκοφάγο της διαπλοκής και της διαφθοράς που κατατρώει τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι υγιείς κοινωνικοί φορείς και γενικότερα η κοινωνία των πολιτών έχουν χρέος να προτάξουν τη μέγιστη επιρροή τους συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και διεκδικητικά.
Ξενής Χ. Ξενοφώντος 
Δημοσιογράφος
Facebook
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 28.1.2019 

No comments: