Saturday, December 14, 2013

Συνέντευξη για το ΡΙΚ στο περιοδικό TV MANIA

Συνέντευξη στη Χρύσω Λέφου, TV Mania


Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΡΙΚ;
Υπάρχουν προβλήματα υποδομών-παλιά κτίρια, παλαιός εξοπλισμός και τεχνολογία. Σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες με απηρχαιωμένο οργανόγραμμα και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που δεν συνάδει με τον τομέα. Επιπρόσθετα, η εξάρτηση από πολιτικούς φορείς και τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό.

Μπορούν να δοθούν λύσεις ανώδυνα και αναίμακτα;
Σε μια δημοκρατικά συγκροτημένη κοινωνία που υπακούει σε θεσμούς,  βρίσκονται λύσεις χωρίς «αίματα» ή  ακατάσχετη αιμορραγία… Φτάνει να εξοστρακιστούν οι σκοπιμότητες, της χρεωκοπημένης μας νοοτροπίας.

Θα γίνουν απολύσεις;
Πριν από οτιδήποτε πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες του ΡΙΚ μέσα από μια τεκμηριωμένη μελέτη.  Συνεπώς, δεν είναι θέμα απολύσεων που εγείρεται αλλά αναγκών.  Σε μια μελέτη υπογράμμισα το εξής: «Βασική αρχή παραμένει ότι ουδείς θα θυματοποιηθεί, προστιθεμένου ότι ούτε και ο Οργανισμός θα παραμείνει θύμα της συντήρησης των ‘κεκτημένων’ και των περιοριστικών πρακτικών».

Για αυτό το λόγο οι υπάλληλοι του ΡΙΚ άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται; Ποια ευθύνη έχει το δ.σ και η διεύθυνση;
Μια μειοψηφία υπαλλήλων πιθανόν, να συμπεριφέρεται  αντιεπαγγελματικά. Ευθύνη έχει η διεύθυνση και μετά το διοικητικό συμβούλιο του οποίου τα καθήκοντα αφορούν στη στρατηγική πολιτική του Οργανισμού.

Θεωρείτε πως υπάρχουν υπάλληλοι που δεν συμπληρώνουν το ωράριο τους;
Δεν είναι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου να γνωρίζει τις καθημερινές ασχολίες του κάθε υπαλλήλου, αλλά της γενικής διεύθυνσης. Από την ώρα που η διεύθυνση διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν ισχύει, τότε, δεν μπορεί, να αμφισβητηθεί, παρά μόνον από μια ανεξάρτητη έρευνα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δοθήκαν εκπομπές σε διάφορους παρουσιαστές και μουσικούς παραγωγούς;
Ο καταμερισμός εργασιών και η ανάληψη πρόσθετων καθηκόντων ή ευθυνών δεν είναι κάτι το αρνητικό. Αντίθετα, είναι κάτι το αναγκαίο.

Πώς θα κλείσετε τη μεγάλη μισθολογική  ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στους μόνιμους και τους συνεργάτες;
Η μισθολογική ψαλίδα αφορά διάφορες εργασίες και θέσεις. Υπάρχουν και εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, χωρίς πλήρες ωράριο. Οι μισθολογικές κλίμακες δεν διαφέρουν από αυτές της δημόσιας υπηρεσίας.

Είναι εφικτή η λειτουργία του ΡΙΚ με μειωμένο τον προϋπολογισμό;
Είναι κατανοητό λόγω οικονομικής κρίσης και νομίζω πως είναι εφικτή η λειτουργία του ΡΙΚ με μειωμένο προϋπολογισμό, νοουμένου, ότι γίνουν ταυτόχρονες αλλαγές στους θεσμούς, στις δομές και στην τεχνολογία.

Τα νούμερα δεν είναι τόσο ανεβασμένα όσο πέρσι. Τι νομίζετε ότι έφταιξε;
Ας μην ξεχνάμε το συστηματικό σφυροκόπημα που δέχτηκε το ΡΙΚ από παντού, σε μια περίοδο που σημείωνε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας, με καθυστερήσεις επίσης, στην έγκριση κονδυλίων του. Δεν ήταν θέμα ποιότητας των προγραμμάτων… Από την άλλη, τονίζω πως η αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν πρέπει να υπακούει σε ποσοτικά κριτήρια αλλά κυρίως σε ποιοτικά.

Πιστεύετε ότι χρειάζονται τα δυο κανάλια και τα τέσσερα ραδιόφωνα;
Πιστεύω πως ναι. Χρειάζεται μόνο να είναι ευδιάκριτη η αποστολή και η ταυτότητά τους. Όλοι οι οργανισμοί δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη διαθέτουν τουλάχιστον δυο τηλεοπτικά κανάλια και αρκετά ραδιοφωνικά προγράμματα.

Χαμός έγινε με τις μαύρες λίστες στο ΡΙΚ. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν ή όχι;
Σε αντίθεση με άλλους χώρους, στο ΡΙΚ, δεν υπάρχουν μαύρες λίστες, γιατί απλούστατα, πρακτικά, δεν είναι εφικτό. Οι πιέσεις είναι συνεχείς για όσο το δυνατό πιο πλατιά εκπροσώπηση και συμμετοχή.

Μπορεί το ΡΙΚ να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τα κόμματα;
Δεν είναι το ΡΙΚ που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τα κόμματα, αλλά η ίδια η Πολιτεία όταν θα αποφασίσει να εξασφαλίσει στην πράξη την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το βάθεμα της δημοκρατίας μας.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την κρατική τηλεόραση;
Το όραμα μου, έχει να κάνει με το επίπεδο, το περιεχόμενο και τον πλουραλισμό που πρέπει να προσφέρει το ΡΙΚ σε συνδυασμό με τη σταθερή ανάδειξη του πολιτισμού και των διαχρονικών αρχών και αξιών της κοινωνίας μας. Ν’ ανοίξει τα φτερά του και να απομακρυνθεί από τη σοβαροφάνεια.   Οραματίζομαι ένα ΡΙΚ σεβαστό στην κοινωνία. Ένα ΡΙΚ που θα δίνει το μέτρο στον ποιοτικό πήχη.

Είναι δίκαιη η αυστηρή κριτική που ασκείται στο ΡΙΚ;
Η αντικειμενική κριτική συμβάλει  στη διορθωτική πορεία του Οργανισμού.
Υπάρχει όμως και η στρατευμένη αντιπαλότητα, η οποία ανάλογα των ανέμων φυσά προς ορισμένη κατεύθυνση…
Περιοδικό TV MANIA 14 - 20/12/2013

No comments: