Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, στοχεύοντας να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη για την κατεχόμενη γη μας, διοργάνωσε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Καραβάς: ένα προσκύνημα».
Η εκδήλωση, που ήταν πρωτοβουλία του Τμήματος Ραδιοφώνου, είναι η δεύτερη από σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο κτίριο του Αρχείου του ΡΙΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Καραβά.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τονιστεί ότι το ΡΙΚ, ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Κύπρου, πραγματικά «δεν ξεχνά», αλλά βρίσκεται μονίμως δίπλα στους κατεχόμενους Δήμους και τις Κοινότητες στον αγώνα τους για δικαίωση και επιστροφή, τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και την εμψύχωση ενός λαού που αγωνίζεται για αποκατάσταση των δικαίων του.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ κ. Γρηγόρη Μαλιώτη, το Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσόστομο και το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου. Ακολούθησε προβολή μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αφιέρωμα στον Καραβά» παραγωγής ΡΙΚ. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του αφιερώματος «Ο Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες» από το Δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου καθώς και αναφορά από τη συγγραφέα Ελένη Παπαδημητρίου. Ακολούθως ακούστηκε το ποίημα του Χρίστου Κτωρίδη με τίτλο «Η θύμιση» που ανέγνωσε η κα Λουκία Μούγη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα παιδιά της Σχολής Λεωνίδα Πιτσιλίδη, υπό τη διεύθυνση της Κίκας Πιτσιλλίδου ερμήνευσαν τον «΄Υμνο του Καραβά» σε στίχους και μουσική του Λεωνίδα Πιτσιλίδη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το Μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη, στο οποίο συμμετείχαν oι μουσικοί: Mάριος Χαραλαμπίδης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους,΄Αριστος Χριστοδούλου και ΄Αλκης Αγαθοκλέους.
Στη συνέχεια η Χριστίνα Τσέλεπου ερμήνευσε το τραγούδι «΄Υστερη Βουλή» που έγραψε η ίδια και πήρε το Πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού το 2002, που προκήρυξε το ΡΙΚ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Βουλευτές της Επαρχίας Κερύνειας, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας ΄Ενωσης Προσφύγων, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες και εκπρόσωποι σωματείων των κατεχομένων Δήμων και Κοινοτήτων, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Καραβά και της Κερύνειας, ο Πρόεδρος και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, πρώην και νυν αξιωματούχοι του ΡΙΚ, Καραβιώτες και πολλοί φίλοι του Καραβά.
Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η ΄Ελενα Χαραλάμπους, Παραγωγός Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ.
Χαιρετισμός Αν.Γ.Δ. ΡΙΚ Γρηγόρη Μαλιώτη
Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Προσωπικού του ΡΙΚ σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση για τον κατεχόμενο Καραβά με την οποία συνεχίζεται μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες μας.Θέλω να συγχαρώ τους λειτουργούς του Τμήματος Ραδιοφώνου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση μεταδίδεται απευθείας από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου, και οπτικογραφείται για μετάδοση και από την τηλεόραση. Ευχαριστώ επίσης θερμά την Ένωση Κατεχόμενων Δήμων, τον πρόεδρο και τα μέλη της, για την στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.
Η αποψινή εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στον Καραβά, αποτελεί τη δεύτερη από μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην κατεχόμενη γη μας και συγκεκριμένα στους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή εντάσσονται στην αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που συμπεριλαμβάνει την προαγωγή του πολιτισμού, τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, και την εμψύχωση ενός λαού που αγωνίζεται για αποκατάσταση των δικαίων του.
Εκδηλώσεις που συντηρούν τη μνήμη και μας καλούν να συμμετάσχουμε στον αγώνα για δικαίωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη, μέσα σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας. Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων του δεν σταμάτησε ποτέ του, χρόνια τώρα, να προβάλλει την κατεχόμενη γη μας και να στέλλει μηνύματα για αγώνα δικαίωσης και επιστροφής.
Κάθε μήνα και μία εκδήλωση - προσκύνημα στην κατεχόμενη γη και πάντα με τη συνεργασία των δήμων, που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στα 40 τόσα χρόνια , να κρατήσουν τις μνήμες ζωντανές μέχρι την ημέρα της επιστροφής και συμβάλλουν με πολλούς και διάφορους τρόπους στη διατήρηση της αγωνιστικότητας του λαού μας για τελική δικαίωση.
Η λήθη είναι μια επιλογή. Η μνήμη όμως, η ιστορική μνήμη είναι χρέος του καθενός μας. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τούτες τις μνήμες, τις νοσταλγίες και τις αφηγήσεις για την κατεχόμενη γη μας γιατί αποτελούν τον φάρο και την κινητήρια δύναμη στον αγώνα της επιστροφής.
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είναι πάντα στο πλάι σας και θα στηρίζει τις προσπάθειες σας. Γιατί τούτη η γη ανήκει σε όλους μας πρόσφυγες και μη πρόσφυγες. Τέλος ευχαριστώ τον Δήμο Καραβά και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ιωάννη Παπαϊωάννου για τη συνεργασία και συγχαίρω τους συναδέλφους γι’ αυτή την πρωτοβουλία.Σας ευχαριστούμε όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και καλές γιορτές.
Χαιρετισμός Δημάρχου Καραβά, Γιάννη Παπαϊωάννου
«Ύμνος για σένα Καραβά εν τούτο το τραούδι, τζιαι στέλνω σου το πόμακρα μαζί με τ’ αερούδι». Με αυτόν το συγκινητικό στίχο και τη μελωδία, η αγαπητός μας Λεωνίδας Πιτσιλλίδης και τα παιδιά που το ερμήνευσαν μας έχουν ταξιδέψει στη γη του Καραβά και μας έχουν προετοιμάσει για το τι θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια.Φωτοδότρα η μνήμη μας οδηγεί απόψε σ’ ένα διαφορετικό σεργιάνι αναπόλησης και θύμησης όπου το οδοιπορικό της ελπίδας και της νοσταλγίας θα αναδιπλώσει εικόνες ξεχωριστές και τα μελωδικά ακούσματα που θα ακούσουμε θα μας δώσουν το στίγμα της αισιόδοξης προοπτικής για καλύτερες μέρες. Ένα ξεχωριστό προσκύνημα στην κατεχόμενη κωμόπολη του Καραβά θα επιδιώξουμε να σας μεταφέρουμε μέσα από το πρόγραμμα της αποψινής εκδήλωσης με παρουσιάσεις από συνεργάτες του Δήμου μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά στη διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και στους παραγωγούς ραδιοφώνου του πρώτου προγράμματος, για την πρωτοβουλία τους να εντάξουν στα προγράμματα του ΡΙΚ αφιερώματα για τους κατεχόμενους δήμους και τις κοινότητές μας.
Θα αξιοποιήσω το χρόνο που μου δίνεται σ’ αυτή την παρέμβασή μου στην αποψινή εκδήλωση με μια περιεκτική αναφορά για την αποστολή του Δήμου μας, τις επιδιώξεις, την έγνοια μας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, τα οράματα και τις προσδοκίες μας για καλύτερες μέρες.
Ο Δήμος Καραβά είναι ένας από τους αρχαιότερους δήμους της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1884. Όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, από την ίδρυση του Δήμου μας, ανέπτυξαν μια πλούσια δραστηριότητα και με τις ενέργειές τους, σταδιακά, έδωσαν στην κωμόπολη του Καραβά μια ξεχωριστή αίγλη σε πολλούς τομείς. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η προοδευτικότητα των κατοίκων ήταν τα βασικά εκείνα στοιχεία που έδωσαν ώθηση να δημιουργηθούν οι εξαίρετες εκείνες συνθήκες μιας ευημερούσας κωμόπολης με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα δημιουργίας και βρεθήκαμε διωγμένοι σ’ ένα νέο πρωτόγνωρο περιβάλλον με πρώτιστο στόχο να αναζητούμε τη δημιουργία συνθηκών που θα δίνουν λύσεις στα πάμπολλα προβλήματα που δημιούργησε η προσφυγιά. Ο Δήμος Καραβά, όπως και οι υπόλοιποι κατεχόμενοι Δήμοι βρέθηκαν εκτός των γεωγραφικών τους ορίων με μια αποστολή πολύ δύσκολη με πρώτιστο στόχο την επανασύνδεση των κατοίκων και τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου διεκδίκησης για επιστροφή στη φυσική μας έδρα, εκεί από όπου διωχτήκαμε με πολύ πόνο και θλίψη κάτω από τις τραγικές συνθήκες του πολέμου το καλοκαίρι του 1974.
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να οργανωθεί σε μια καλή βάση η φωνή των προσφύγων μας σε τοπικό επίπεδο σε κάθε Δήμο, σε κάθε κοινότητα, όμως σιγά-σιγά αυτές οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, η οργάνωση έγινε πάνω σε καλύτερη βάση και οι ενέργειες για το Εθνικό μας θέμα ενδυναμώθηκαν σε αρκετούς τομείς. Θα αναφέρω στη συνέχεια επιγραμματικά, μερικές μόνο λεπτομέρειες από τις δραστηριότητες των Καραβιωτών που γίνονται πάνω σε οργανωμένη βάση που βασικό στόχο έχουν την προβολή της ιστορίας της κωμόπολής μας και τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των κατοίκων. Βασικός στόχος όλων μας είναι μια μέρα, εύχομαι πολύ σύντομα, να αξιωθούμε να γευτούμε τη μεγάλη χαρά της ελευθερίας του τόπου μας και μαζί και του Καραβά μας.
Ο Δήμος Καραβά αναλαμβάνει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την αποστολή. Γίνονται πολλές ενέργειες και πρωτοβουλίες με τη συνεργασία όλων των σωματείων και φορέων του Καραβά που θα αναφερθούν στη συνέχεια. Κύριος συμπαραστάτης στο έργο του Δήμου μας είναι το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», το οποίο ιδρύθηκε το 1987, με πρώτο πρόεδρό του τον Ανδρέα Χατζηπαναγή. Από την ίδρυσή του το σωματείο έχει μια αξιόλογη δράση και συνεισφορά σε πολλές δραστηριότητες, Εθνικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες. Επιδόσεις ψηφισμάτων σε πρεσβείες, αντικατοχικές εκδηλώσεις, κοντά στις οικογένειες των αγνοουμένων μας και με πρώτιστο στόχο τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων Καραβιωτών.
Μια παραδοσιακή εκδήλωση του Καραβά που διοργανώνει από την ίδρυσή του το σωματείο μας είναι «Ο Χορός του λεμονιού». Μια εκδήλωση που διοργανώνεται και από τα σωματεία των αποδήμων μας στην Αγγλία, Αμερική και Αυστραλία. Ένα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας του σωματείου με το Δήμο μας είναι η από κοινού ίδρυση του Ταμείου Ευημερίας Καραβιωτών που βασικό στόχο έχει τη στήριξη δυσπραγούντων οικογενειών του Καραβά. Το 1994 επαναδραστηριοποιήθηκε το αθλητικό σωματείο της κωμόπολης Καραβά, η Αθλητική Ένωση Καραβά, το οποίο στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από όλους τους Καραβιώτες και μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Καραβά Λάμπουσα.
Το αθλητικό μας σωματείο προβάλλει την αθλητική παράδοση της κωμόπολης μας στην Κύπρο και το εξωτερικά και ειδικά στο άθλημα της πετόσφαιρας έχει δε να παρουσιάσει σημαντικές διακρίσεις με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2012 και δυο φορές το κύπελλο το 2010 και 2013. Σημαντική, επίσης, είναι η δράση της Σχολικής Εφορείας Καραβά για θέματα που σχετίζονται με τους νέους μας και η οποία με το νέο χρόνο προχωρά με την ίδρυση ταμείου χορηγιών για άριστους μαθητές με καταγωγή τον Καραβά, ένα αξιόλογο κληροδότημα που εξασφαλίστηκε από δωρεά του αείμνηστου Γεωργίου Τσίμο.
Αναφέρω επίσης ότι εδώ και έντεκα χρόνια λειτουργεί το Ταμείο Υποτροφιών Δήμου Καραβά με συνολικές χορηγίες ύψους 400,000 € που έχουν δοθεί από το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα. Το ταμείο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα χορηγίες ύψους πέραν των 140,000 € σε 300 νέους περίπου με καταγωγή τον Καραβά. Η επόμενη εκδήλωση απονομής χορηγιών έχει οριστεί στις 4 Ιανουαρίου του 2014.
Το 1998 συστάθηκε με κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Καραβά και του προσφυγικού σωματείου «Ο Καραβάς» το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, βασική επιδίωξη του οποίου είναι η προβολή και διάσωση πολιτιστικών πληροφοριών και έργων λαϊκής τέχνης, σχετικών με τον Καραβά. Το οίκημα του ιδρύματος φιλοξενεί τα προσωρινά γραφεία του Δήμου μας, καθώς και των υπολοίπων σωματείων και φορέων του Καραβά. Μια άλλη πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε από το Δήμο και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», είναι η ίδρυση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, το 2007. Μέσα από ένα δικό τους φορέα οι νέοι μας στηρίζουν το έργο του Δήμου, ενισχύοντας την αποστολή του με ποιοτικές εκδηλώσεις.
Στο ετήσιο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Δήμου, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνονται εθνικοί και θρησκευτικοί εορτασμοί, αντικατοχικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες, εκθέσεις και εν γένει πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και ειδικές εκδηλώσεις για τους νέους, για άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και για τους απόδημους Καραβιώτες, οι οποίοι είναι επίσης οργανωμένοι στις χώρες όπου φιλοξενούνται. Στις ΗΠΑ υπάρχει ο Σύλλογος «Λάμπουσα» Νέας Υόρκης, στην Αυστραλία ο Σύλλογος «Λάμπουσα» Μελβούρνης και στην Αγγλία ο Σύνδεσμος Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.
Μεταξύ όλων των οργανωμένων φορέων του Καραβά υπάρχει αλληλοστήριξη και στενή συνεργασία με το Δήμο. Κοινή συνισταμένη των προσπαθειών τους είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού που ανέπτυξε ο Καραβάς πριν από την τουρκική επιδρομή και κατοχή του, συντηρώντας έτσι τη μνήμη και ενισχύοντας την επιθυμία για επιστροφή των Καραβιωτών στις πατρογονικές τους εστίες. Παράλληλα γίνονται συντονισμένες ενέργειες διαφώτισης τόσο της εσωτερικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν κέντρα αποφάσεων και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Πολύπλευρη είναι επίσης η δράση του Δήμου Καραβά και σε άλλες χώρες. Συμμετέχει σε αποστολές στο εξωτερικό, Αγγλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Αμερική, που οργανώνει η Ένωση Δήμων Κύπρου, οι εκτοπισμένοι Δήμοι ή διοργανώνει ο ίδιος, με στόχο την ενημέρωση πολιτικών και άλλων παραγόντων των χωρών αυτών, για το συνεχές διεθνές
έγκλημα της τουρκικής εισβολής-κατοχής και τις τραγικές του συνέπειες, όπως είναι ο βίαιος εκτοπισμός μας, ο εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο σφετερισμός των περιουσιών τους και η αλλοίωση των τοπωνυμίων.
Αναφορά γίνεται και για τη στήριξη που μας προσφέρουν οι αδελφοποιημένοι με το ΔΗΜΟ Καραβά, Δήμοι της Ελλάδας Λειψών, Αμύνταιο και Κυθήρων. Πρόσφατα τον περασμένο μήνα ο Δήμος Καραβά διοργάνωσε πολιτιστική συνάντηση αδελφοσύνης με το Δήμο Κυθήρων όπου κατεγράφησαν στόχοι και επιδιώξεις που σχετίζονται με την αποστολή και το έργο των δυο Δήμων.
Σημαντική επίσης είναι η πρωτοβουλία που καταβάλλει ο Δήμος μας στον τομέα των εκδόσεων με καταγραφή ιστορικών και άλλων πληροφοριών που συνδέονται με τον Καραβά, καθώς και δραστηριοτήτων του Δήμου μας. Αναφέρω την ετήσια έκδοση του Δήμου μας «Καραβιώτικα Δρώμενα», καθώς και πρόσφατες εκδόσεις μας όπως εκκλησιαστικά μνημεία του Καραβά και η τελευταία μας έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί στη συνέχεια «Ο Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες». Ένας τομέας δραστηριοτήτων πολύ μεγάλος που με πολύ κόπο και θυσίες προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε και να ενισχύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο.
Σημαντική είναι η συνεισφορά του Δήμου Καραβά στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, οι οποίες εντάσσονται σ’ ένα συντονισμένο πρόγραμμα διαφώτισης και προβολής των βασικών παραμέτρων που συνδέονται με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας θέμα, καθώς και της ανάδειξης ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών που σχετίζονται με την ιστορική και θρησκευτική παράδοση των κατεχόμενων περιοχών μας. Κλείνω με ένα ερώτημα για το οποίο θα επιχειρήσω να δώσω και μια απάντηση. Μπορούμε στο γκρίζο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης με τις μεγάλες ανατροπές που έχουν δημιουργηθεί να δημιουργήσουμε φωτεινά και αισιόδοξα χρώματα δημιουργίας για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο; Η απάντηση θα μου πείτε έχει ένα μεγάλο ορίζοντα ανάλυσης και θα δυσκολευτούμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους για να δώσουμε μια πειστική ξεκάθαρη απάντηση.
Η δική μου εκτίμηση είναι ναι, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική για καλύτερες μέρες. Το πιστεύω ακράδαντα γιατί το βλέπω στους νέους μας, οι οποίοι αν και βιώνουν τα πιο μεγάλα προβλήματα από όλους μας, εξακολουθούν όμως να έχουν οράματα και να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν για μια καλύτερη ανθρώπινη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία. Μοιράζομαι μαζί σας μόνο δυο μικρά συμβολικά παραδείγματα με πρωταγωνιστές τους νέους του Καραβά. Μια ομάδα νέων του Καραβά από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου μας, μόλις πρόσφατα την περασμένη βδομάδα, αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για δύο συνεχόμενες μέρες και κατέγραψαν με λεπτομέρειες ό,τι έχει απομείνει από το κοιμητήριο του Αγίου Πέτρου στον Καραβά, σπασμένους τάφους, σκορπισμένους σταυρούς, ονόματα, ξεθωριασμένες φωτογραφίες και άλλο πολύτιμο υλικό. 290 συνολικά περιπτώσεις.
Μια ενέργεια που οι ίδιοι οι νέοι σκέφτηκαν ότι χρειαζόταν να γίνει δίνοντας σε εμάς τους μεγαλύτερους το μήνυμα ότι μπορούν να αναπληρώσουν τις δικές μας παραλήψεις και αδυναμίες. Αξιολόγησαν αυτή την πρωτοβουλία σαν πολύ σημαντική, που πραγματικά είναι, και τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων για αυτή τους τη συνεισφορά. Το υλικό που έχουν συγκεντρώσει θα αξιολογηθεί και θα προγραμματίσουμε τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν ως προτεραιότητα για το χώρο που βρίσκονται θαμμένοι οι πρόγονοί μας.
Επίσης, νέοι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Καραβά διοργάνωσαν πριν λίγες μέρες, στις 4 Δεκεμβρίου, την τρίτη στη σειρά έκθεση τεχνών με τίτλο «Η κληρονομιά μας». Συμμετείχαν συνολικά 31 νέοι με καταγωγή τον Καραβά με πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, αγγειοπλαστικής, φωτογραφίες, και άλλα δημιουργήματα. Την περασμένη Πέμπτη ομάδα νέων του Καραβά που συμμετείχαν στην έκθεση, συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουν ένα κοινό πίνακα ζωγραφικής. Με τα μάτια της ψυχής τους έδωσαν στον καμβά χρώματα αισιοδοξίας και αποτύπωσαν εικόνες και μηνύματα για την κατεχόμενη γη μας και τον Καραβά μας. Μια μικρή συμβολική χειρονομία, η οποία εκφράζει την αγάπη και την περηφάνια των νέων μας για τη γη των προγόνων τους και ό,τι τους συνδέει μ’ αυτήν.
Αισιόδοξα θα κλείσω την παρέμβασή μου. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πίστη, υπάρχει προοπτική για καλύτερες μέρες φτάνει να το πιστεύουμε και να συμβάλουμε όλοι με τη δική μας στάση και συμπεριφορά σ’ αυτή την πορεία διεκδίκησης και προσφοράς.
Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες που μας περιβάλλουν αυτές τις μέρες θα γαληνέψουν και το καράβι της ελευθερίας του τόπου μας θα βρει σύντομα απάνεμο λιμάνι στα καταγάλανα νερά, στα παράλια της αρχαίας Λάμπουσας στον αξέχαστο Καραβά μας. Καλές γιορτές, υγεία, κάθε καλό, καλή δύναμη σε όλους με τη νέα χρονιά. Σας ευχαριστώ πολύ.
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, 2013. 19.30 Κτίριο Αρχείου
No comments:
Post a Comment