Thursday, December 12, 2013

Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Αυτό που κάνει την επιστροφή τους στην Αθήνα να έχει τόση μεγάλη σημασία είναι ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη

Ο Άγγλος συγγραφέας, ηθοποιός και εκφωνητής Στήβεν Φράι, έχει κάνει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα πάνω στο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων από τον εκπληκτικό ναό του Παρθενώνα.
Όπως έχει ήδη ειπωθεί, η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια άψογα ολοκληρωμένη βικτοριανή ιδέα- κάποιου είδους χώρο που φιλοξενεί την παγκόσμια γνώση είναι παράλογη. Όπως όλα τα πράγματα, αλλάζει και αυτό.
 
Αυτό που κάνει την επιστροφή τους στην Αθήνα να έχει τόση μεγάλη σημασία είναι ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη. Την περίοδο που κυβερνούσε ο Περικλής στην Αθήνα αναπτύχθηκαν όλα όσα βασίζουμε τον πολιτισμό μας σήμερα. Η φιλοσοφία, η Λογική επιστήμη, τα Ευκλείδια Μαθηματικά, ο Εμπειρισμός, Ιστορία, Άλγεβρα, Αστρονομία. Η άρνηση μας να δεχόμαστε οτιδήποτε βασίζεται στα λόγια των άλλων και δεν είναι επαληθεύσιμο από εμάς τους ίδιους. Ο Σωκράτης έχασε τη ζωή του για αυτή την Αρχή. Η Δικαιοσύνη. Ο Άριος Πάγος, ο λόφος στον οποίο κατέφευγαν για αποδώσουν δικαιοσύνη. Οπότε, κάθε διαφωτιστική ιδέα μας προέρχεται από την Αθήνα.
 
Η ιδέα που εκφράζεται ως μια νόμιμη πράξη η συναλλαγή τους, είναι σαν να λέμε πως ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ολλανδία πήγε στο Άμστερνταμ, όταν εκεί είχαν εισβάλει οι Ναζί και έκανε μια συμφωνία με τον επικεφαλής των Ναζί στην Ολλανδία, να αγοράσει τον πίνακα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος».
 
Δεν μιλάμε για μια απλή συναλλαγή μεταξύ ενός Άγγλου Πρέσβη, που έκλεισε μια συμφωνία με μια νόμιμη κυβέρνηση, που ξερίζωσε αυτά τα υπέροχα, εκπληκτικά κομμάτια της ιστορίας. Από το ναό που χαρακτήριζε και αντιπροσώπευε απόλυτα τον μεγαλύτερο πολιτισμό που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στον κόσμο, αυτόν στον οποίο στηρίζεται ο δικός μας πολιτισμός.
Ας δημιουργήσουμε μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο για την οποία θα μπορούσαμε, να είμαστε παραπάνω από υπερήφανοι και τη μεταφορά τους πίσω στο νέο μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης.
Μπορούμε, να δείξουμε ότι παρά το γεγονός ότι η σφοδρή οικονομική κρίση που διανύουν, δείχνει πως εκείνοι μας χρωστούν, εμείς δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση, να ξεπληρώσουμε στην Ελλάδα όσα της οφείλουμε.

No comments: