Tuesday, February 16, 2016

Αγγελική Δρακάκη, ζωγράφος

Μια δημιουργική καλλιτέχνης γεμάτη ευαισθησίες
Η Αγγελική Δρακάκη (facebook) γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης,  όπου συνεχίζει να ζει με την υπέροχη οικογένεια της.

Δεν θυμάται τον εαυτό της, έστω και μία μέρα που να μην κρατάει στα χέρια της, τα χρώματα και τα μπλοκ ζωγραφικής. Σχεδόν, σαν να γεννήθηκε μαζί τους!  Όσο θυμάται τον εαυτό της, από μικρό παιδί, ο όμορφος κόσμος της ήταν και είναι, η ζωγραφική που τη γεμίζει εσωτερικά και την απογειώνει ψυχικά. Η ζωγραφική ήταν και παραμένει το μόνο πράγμα, που ήθελε συνειδητά, να ασχοληθεί μαζί του.

Όταν τελείωσε το Λύκειο, παρακολούθησε συστηματικά τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, δουλεύοντας πάνω σε διάφορες τεχνικές. Ήταν τότε που «ξεκλείδωσε» τη δημιουργικότητα της και κλείδωσε για πάντα τη μεγάλη της αγάπη για τη ζωγραφική.

Μετά από αυτό, προσπαθεί συνέχεια, να επιμορφωθεί στην τέχνη, της ζωγραφικής μέσα από τη συμμετοχή της σε διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, διάβασμα σχετικών βιβλίων, άρθρων και μελετών. 
Άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής και συνεσταλμένη η Αγγελική Δρακάκη, θεωρεί τη ζωγραφική ως μια αναγκαιότητα και μια κατάθεση συναισθημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα έργα της αποτελούν κατάθεση ψυχής και έκφραση συναισθημάτων. Η Τέχνη είναι ο καθρέφτης, λέει σε μια συνέντευξη της η Αγγελική, επιβεβαιώνοντας το στυλ της.

Το έργο της είναι αυθεντικό με λιτή ζωγραφική και πηγαία έκφραση της καρδιάς. Όλες οι πινελιές της ανεξαίρετα, διαπνέονται έντονα από αυτό το στοιχείο, γι’ αυτό είναι λεπτές, προσεγμένες, υποκρύβοντας ένα αισθησιακό άγγιγμα ψυχής. 
Η ζωγράφος Αγγελική Δρακάκη με τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο, γεμάτο ευαισθησίες και φαντασία, πλάθει και δημιουργεί με γούστο όμορφες ζωγραφιές, όπου η κάθε πινελιά της, αποτυπώνει στον καμβά τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Με ψυχή γεμάτη φως και καρδιά γεμάτη χρώματα, οι ευαισθησίες, της Αγγελικής μετουσιώνονται  σε καλλιτεχνικές δημιουργίες, εξωτερικεύοντας όλα τα όμορφα συναισθήματα, που υπάρχουν στα εσώψυχα της ως καθρεπτίζουσα αλήθεια.

Σίγουρα, η τέχνη αντανακλά άμεσα τον πλούτο των συναισθημάτων, την ποικιλία των βιωμάτων, των παραστάσεων και των εμπειριών, του κάθε καλλιτέχνη, δείχνοντας, την προσωπικότητα και τις παραμέτρους των πιστεύω του. 
Βαθύτατα ανθρωπιστής, η Αγγελική με το αγγελικό όνομα και την ωραία ψυχή, καταγράφει στους πίνακες της το κυρίαρχο στοιχείο των σκέψεων της. Η εκφραστικότητά της στη ζωγραφική, που αποτυπώνεται στους πίνακες που συνθέτει, αναμφίβολα, είναι επηρεασμένη από τις βαθύτερες σκέψεις και ιδέες της για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις.  Ο άνθρωπος με τα συναισθήματα του,  κυριαρχούν στα έργα της, που πρέπει, να τα δεις στη λεπτομέρεια τους, προσεχτικά, για να αναδυθεί όλος εκείνος ο κρυμμένος τρυφερός συναισθηματισμός.

Μια ακατανίκητη εσωτερική ώθηση, μια πνευματική και καλλιτεχνική ανάγκη, καθοδηγεί τις χρωματικές της εκφράσεις ως αναγκαιότητα κατάθεσης συναισθημάτων. Στα έργα της είναι ορατή η ειλικρίνεια και η αγάπη για την τέχνη, τον άνθρωπο και τη μαγεία της ζωής. Παρατηρώντας προσεχτικά τις ανθρώπινες φιγούρες που ζωγραφίζει, δημιουργείται η αίσθηση, ότι πρόκειται για ανθρώπους δοσμένους σε σκέψεις, ελπίδες και όνειρα.

Με ανεξάντλητη φωτεινή πηγή την ψυχή της, ακτινοβολεί στους πίνακες της τη γαλήνη, παρουσιάζοντας τους ανθρώπους χωρίς πέπλα, με την ομορφιά, την πλαστικότητα και τα πηγαία αισθήματα τους. 
Οι πίνακες της με καθαρά, φωτεινά χρώματα και έντονες γραμμές, τονίζουν τη χαρά και υπενθυμίζουν την ευτυχία. Οι όμορφοι συνδυασμοί χρωμάτων μέσα από την αντίθεση του φωτός, παραπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Αγαπάει και προβάλλει το φως και τις σκιές που δημιουργούνται, αυτό τον ωραίο συνδυασμό, του διττού μας κόσμου, μέσα από το φως και το σκοτάδι, που συνειρμικά εκφράζουν τη χαρά και τη λύπη…

Αν και βασικά αυτοδίδακτη έμαθε καλά, όλα εκείνα τα απαραίτητα «μικρά μυστικά», που τη βοηθούν να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει με χάρη και καλαισθησία.

Όπως χαρακτηριστικά  λέει η ίδια: «Τα συναισθήματα είναι αυτά που μας ορίζουν και πάντα είναι βαμμένα με χρώμα έντονο, ακόμα και όταν φοράνε τα ρούχα της λύπης. Συνήθως χρησιμοποιώ το κόκκινο ή αποχρώσεις αυτού. Είναι το χρώμα που δένει απόλυτα με όλα τα συναισθήματα».
Η εικαστική της αναζήτηση βρίσκει διεξόδους στους εκφραστικούς της πίνακες. Τα έργα της τέρπουν την όραση και τη φαντασία, δημιουργώντας προδιάθεση γαλήνης και ισορροπίας. Η Αγγελική έχει ταλέντο και ικανότητες, αλλά και ξεχωριστό ήθος, παραμένοντας πιστή στις αρχές και τις αξίες που κουβαλά.  

Πίσω από τις ωραίες χρωματιστές πινελιές της, κρύβεται η εσωτερική γαλήνη που νιώθει η ίδια και η αγάπη της για τη ζωγραφική, που καταφέρνει  να αποτυπώνει με ένα ελκυστικό τρόπο. Να ‘ναι μακρύς, γόνιμος, γεμάτος επιτυχίες ο δρόμος που διάλεξε να διαβεί.
Φοίβος Νικολαΐδης 
«Πού είσαι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. με τα δύο μισά κορμιά.
Εκφράζει το σύγχρονο ζευγάρι  που «χαμένοι» στην καθημερινότητα ψάχνουν να βρουν κοινό σημείο επαφής. Φυσικά, μπορείς να δώσεις και άλλα νοήματα στον συγκεκριμένο πίνακα. Όπως, πάντα ο θεατής μπορεί, να δώσει τη δική του ερμηνεία.
(Από τη συνέντευξη της στο τέλος). 
Πρωτοτυπία περιεχομένου και φροντισμένη επιμέλεια της δημιουργού. Η ανοιχτή φυλακή, του ανθρώπου;
 Κυριαρχία των χρωμάτων που παρακινούν τη σκέψη.  
Ζωηρή εκφραστικότητα, που αποτυπώνει με σεβασμό και ρεαλισμό ανθρώπινες στιγμές.
 Έντονα, χαρούμενα χρώματα υποβλητικά.
Ανθισμένο τριαντάφυλλο, συμβολίζοντας την ομορφιά της ζωής και την ελπίδα του ονείρου.
 Έκφραση του αισθήματος του περιβάλλοντος κόσμου.
 Η χαρά της ζωής και της δημιουργίας.
Απλές καθαρές γραμμές, εκφραστικότητα, κίνηση, συμβολισμοί, επιτυχημένη χρήση των χρωμάτων.
Η χαρά, η ευτυχία, η αγάπη και τα θετικά συναισθήματα πάντα το επίκεντρο της θεματολογίας.
 Αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
 Δυναμική χρωμάτων και κίνησης.
Η εξωτερική οπτική πραγματικότητα σαν ερέθισμα, για έκφραση και δυνατότητα συμβολικών προεκτάσεων.
 Δημιουργική φαντασία γεμάτη χρώματα, φως, αρμονία και συμβολισμούς.
Μικρές κρυμμένες λεπτομέρειες που απελευθερώνουν τη φαντασία.
Καθοδηγείται από ένα απίστευτο πάθος έκφρασης αγάπης για τη ζωή μέσα από την τέχνη της.
Εκθέσεις, εργαστήρια, δραστηριότητες. 
Συνέντευξη
-Γιατί ζωγραφίζεις;
Ο μόνος τρόπος για να εξωτερικεύσω τον εσωτερικό μου κόσμο, αλλά και τα ερεθίσματα που λαμβάνω από την καθημερινότητα. Είναι οι στιγμές εκείνες που νοιώθει φυλακισμένος και ψάχνει διέξοδο...

-Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έμπνευσής σου;
Οτιδήποτε μπορεί να δώσει το ερέθισμα σε χρόνο ανύποπτο. Πιθανόν να αφορά  εμένα συναισθηματικά ίσως και τους γύρω μου. Στιγμές καθημερινές , χαράς ή λύπης, ένα τραγούδι, μία σκηνή στο δρόμο, ένα βλέμμα ακόμα και μία τυχαία συνάντηση. Ανάλογα με την ψυχολογία της στιγμής, μπορούν να δώσουν και την έμπνευση.

-Πότε ζωγραφίζεις;
Τα τελευταία χρόνια λόγω μητρότητας ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πάντα προτιμούσα το φυσικό φως, νωρίς το πρωί με καθαρό μυαλό ή μεσημεράκι. Το χρώμα πρέπει, να είναι αυθεντικό χωρίς αλλοιώσεις από τον ηλεκτρικό φωτισμό.

-Τι υλικά συνήθως χρησιμοποιείς;
Δοκιμάζοντας σχεδόν τα πάντα  και πειραματιζόμενη σε διάφορες τεχνικές τα τελευταία  χρόνια, χρησιμοποιώ περισσότερο τα λάδια (ελαιοχρώματα) μόνα τους ή σε διάφορους συνδυασμούς μικτής τεχνικής. Το μολύβι, όμως, πάντα θα είναι το αγαπημένο μου.

-Τα χρώματα σε ορισμένους πίνακες σου είναι έντονα, γιατί;
Τα συναισθήματα είναι αυτά που μας ορίζουν και πάντα είναι βαμμένα με χρώμα έντονο, ακόμα και όταν φοράνε τα ρούχα της λύπης. Συνήθως, χρησιμοποιώ το κόκκινο ή αποχρώσεις αυτού. Είναι το χρώμα που δένει απόλυτα με όλα τα συναισθήματα.

- Τι εκφράζεις, τι προσπαθείς να αποτυπώσεις στα έργα σου;
Στιγμές φορτισμένες συναισθηματικά στα περισσότερα έργα, από διάφορες καταστάσεις της ζωής μου αλλά και των γύρω μου. Θαμμένα συναισθήματα πολλές φορές που πρέπει να βρουν την κατάλληλη αποτύπωση τη συγκεκριμένη.

- Ποιοι αποτελούν πρότυπα για σένα (στη ζωγραφική);  Ποιους ζωγράφους εκτιμάς ή ξεχωρίζεις;
Με μια λέξη Αναγέννηση, μεγάλοι δάσκαλοι όλοι τους, Ντα Βίντσι, Μποτιτσέλι,  Καραβάτζιο κ.ά.

-Τι σημαίνει για σένα ζωγραφική;
Αναγκαιότητα, κατάθεση συναισθημάτων.

-Ποια είναι η μεγάλη σου φιλοδοξία στη ζωγραφική;
Θέλω, να μπορώ, να συνεχίζω, να εκφράζομαι μέσω της ζωγραφικής και σίγουρα να μην χάσω ποτέ την έμπνευση και την ικανότητα αυτή.

-Ποιον και γιατί θεωρείς τον αγαπημένο σου πίνακα;
«Πού είσαι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. με τα δύο μισά κορμιά.
Εκφράζει το σύγχρονο ζευγάρι  που «χαμένοι» στην καθημερινότητα ψάχνουν να βρουν κοινό σημείο επαφής.
Φυσικά, μπορείς να δώσεις και άλλα νοήματα στον συγκεκριμένο πίνακα. Όπως, πάντα ο θεατής μπορεί, να δώσει τη δική του ερμηνεία.

-Έχεις τίτλους στα έργα σου;
Ποτέ. Δεν θέλω, να βάζω ταμπέλες στα έργα.  Κάθε πίνακας βγάζει διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα μας. Δεν θα ήθελα, να τον βάλω σε καλούπι.

-Ποια είναι η κύρια θεματολογία σου και γιατί;
Ο «Άνθρωπος», με ότι συναίσθημα τον κυριαρχεί την κάθε στιγμή. Θέλω, να κεντρίσω τον θεατή και να ψάξει καλά μέσα του, να βρει  κομμάτια, της δικής του πραγματικότητας μέσα από τη δική μου ματιά.

-Ως καλλιτέχνης τι σημαίνει για σένα η Τέχνη;
Κατάθεση  ψυχής σε κάθε μορφή της.

-Ασχολείσαι και με άλλα είδη τέχνης; (γλυπτική για παράδειγμα).
Όχι , μην τα μπερδεύουμε, όταν δεν μπορούμε, να αποδώσουμε όπως πρέπει. Χωρίς να αποκλείω τίποτα για το μέλλον, καθώς, ένας καλλιτέχνης πρέπει να πειραματίζεται.

-Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει τον ζωγράφο; 
Ο κόσμος μεταβάλλεται γρήγορα και τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια . Δεν μπορούμε, να μένουμε θεατές. Φυσικά , η ανάπτυξη βοηθάει με τον τρόπο της, χωρίς, να αποκλείουμε και κάποια αρνητικά στοιχεία. Οι τεχνικές και οι τεχνοτροπίες έγιναν περισσότερες όπως και τα υλικά , αυτό βοηθάει τον κάθε καλλιτέχνη.
Τα ερεθίσματα αλλάζουν  στις θεματολογίες  δεν μένουν  στο ρομαντικό στυλ των παλαιότερων χρόνων. Η αυθεντικότητα των έργων μπορεί , να χαθεί μέσα από την αναπαραγωγή αντιτύπων. Όλα γίνονται πιο εύκολα και πολλές φορές χάνεται η μαγική διαδρομή της δημιουργικότητας. Όπως σε όλα τα θέματα, έχει και αυτό τις δύο όψεις του.

-Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Το ταλέντο υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο συνεπώς , γεννιέται . Το πώς θα το αξιοποιήσει είναι θέμα που έχει, να κάνει με πολλούς παράγοντες και αυτό είναι το πιο σημαντικό για την πορεία του. Οι κατάλληλες συνθήκες και ερεθίσματα είναι σημαντικό για να «πλαστεί» ένας καλλιτέχνης.

-Έχεις κάποια σχέδια εικαστικά για το μέλλον;
Ίσως, κάποια στιγμή μια ατομική έκθεση. Όταν νιώσω έτοιμη  χωρίς αυτό, να είναι αυτοσκοπός. 
Αγγελική Δρακάκη (Facebook)

1 comment:

Κοσμάς said...

Συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο αφιέρωμα και τις ευχές μου για συνέχιση τις πετυχημένης πορείας στη φίλ Αγγελική