Mε αιχμηρό λόγο για την συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή προσκάλεσε φοιτητές δύο μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής του Κέιμπριτς (Cambridge, Massachusetts) και του Χάρβαρντ να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα της για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κα Χατζητοφή ήταν προσκεκλημένη της καθηγήτριας Elizabeth Prodromou στο Fletcher School for Law & Diplomacy (Tufts University) και προέδρου στο Eastern Mediterranean and Europe Study Group στο Πανεπιστήμιο του Harvard.
Η Τασούλα Χατζητοφή εισήγαγε τους φοιτητές στο νέο πρόγραμμα του μη κυβερνητικού οργανισμού Walk of Truth την ψηφιακή πλατφόρμα Culture Crime Watchers Worldwide, η οποία καλεί το το κοινό στον αγώνα ενάντια της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τονίζοντας ότι το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης αυξάνεται συνεχώς, η Τασούλα Χατζητοφή προκάλεσε του φοιτητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη δική της ειρηνική επανάσταση για να σταματήσει η καταστροφή και το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης. «Ο δικός μου στρατός των ειρηνοποιών πολεμιστών δεν χρησιμοποιεί όπλα και βία αλλά ψηφιακές εφαρμοφές (apps) και iPads,” υπογράμμισε η ίδια.
Απευθυνόμενη σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ειδικούς στον τομέα, η Χατζητοφή, μια πρόσφυγας από την Αμμόχωστος, περιέγραψε πώς η δική της εμπειρία, η ίδια θύμα πολέμου της έδωσε δύναμη και έμπνευση για να δημιουργήσει το Walk of Truth μια πλατφόρμα για ειρηνική συμβίωση των λαών που στηρίζεται στο σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ελευθερίας της σκέψης και θρησκείας.
«Είμαι μια μεσολαβήτρια ειρήνης, και η πολιτιστική κληρονομιά είναι το δικό μου συνάλλαγμα», είπε στην εναρκτήρια ομιλίας της, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανεύρεση και ο επαναπατρισμός συλημένων θησαυρών έχουν τη δύναμη να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών και να διατηρήσουν τα ιδανικά για αμοιβαίο σεβασμό και θρησκευτική ελευθερίας.
Το Walk of Truth κάνει εκστρατεία ενάντια στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που ενεργοποιείται από τη βία και το έγκλημα για την προώθηση σεβασμού, έξυπνου διαλόγου που αφορούν την ανθρώπινη ασφάλειας, τη πολιτιστική κληρονομιά και τη θρησκευτική ελευθερία.
“Πιστεύουμε στην αρχή ότι χωρίς σεβασμό για τον πολιτισμό και τη θρησκεία των άλλων, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη» είπε η Τασούλα Χατζητοφή στους φοιτητές τονίζοντας ότι «η καταστροφή και η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν ορμώνται μόνο από ιδεολογικές θέσεις , αλλά αποτελούν μια κερδοφόρα επιχείρηση που αποδίδει δισεκατομμύρια δολάρια, μερικά από τα οποία επιχορηγούν τρομοκρατικών οργανώσεις.» Παράλληλα έκανε έκκληση για καλύτερο συντονισμό της νομοθεσίας και της επιβολής κανονισμών που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να υπάρχει στενότερος έλεγχος του εμπορίου έργων τέχνης.
Η ομιλήτρια προέτρεψε άπαντες να πάρουν θέση ενάντια στην συστηματική κάθαρση του πολιτισμού και προς τούτο μίλησε για την ψηφιακή πλατφόρμα Culture Crime Watchers Worldwide η οποία δίνει τη δύναμη και τα απαραίτητα εφόδια σε πρόσφυγες, τη διασπορά και το ευρύ κοινό στην καταπολέμηση της εμπορίας της τέχνης.
Επεσήμανε πώς τα 52 εκατομμύρια προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι ανεκμετάλλευτες δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα. Με τη συμμετοχή όλων αυτών στον αγώνα μας, μπορούμε να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η πολιτιστική κληρονομιά, να αποκτήσουμε ξανά τη ταυτότητα μας και να ζήσουμε σε ένα ειρηνικό κόσμο.
Πηγή: Newsroom "Politis-news"
Επεσήμανε πώς τα 52 εκατομμύρια προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι ανεκμετάλλευτες δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα. Με τη συμμετοχή όλων αυτών στον αγώνα μας, μπορούμε να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η πολιτιστική κληρονομιά, να αποκτήσουμε ξανά τη ταυτότητα μας και να ζήσουμε σε ένα ειρηνικό κόσμο.
Πηγή: Newsroom "Politis-news"
No comments:
Post a Comment