Friday, February 19, 2016

Χρήστος Παπανίκος, Σκιτσογράφος

Χρήστος Παπανίκος ο εξαίρετος και καταξιωμένος γελοιογράφος 
Χρίστος Παπανίκος (Facebook) και (Προσωπικό Μπλοκ)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στην τοπική σατιρική εφημερίδα «Αραμπάς». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το πολιτικό περιοδικό «Αντί». Έκανε εικονογραφήσεις για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», για παραμύθια και για εκπαιδευτικά βιβλία, του υπουργείου Παιδείας και των εκδόσεων Πατάκη. Συνεργάζεται με τον Παναιτωλικό, την τοπική εφημερίδα «Αναγγελία» και άλλα έντυπα του Αγρινίου.

Ο Χρήστος Παπανίκος συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκιτσογράφους. Με πηγαίο ταλέντο και αστείρευτη φαντασία που καλπάζει, κατάφερε με σκληρή δουλειά, να καταξιωθεί ως ένας απ’ τους πιο αξιόλογους εκπρόσωπους, της πολιτικής γελοιογραφίας σήμερα στην Ελλάδα.

Εξαίρετος γελοιογράφος με άρτια τεχνική στο σχέδιο, αλλά και με περισσή ταπεινοφροσύνη, ευγένεια ψυχής και λεπτότητα, ξεχωρίζει στο χώρο του με τα καταπληκτικά του σκίτσα, που εντυπωσιάζουν. Μιλά έντονα, με χιούμορ αλλά και με γούστο μέσα από τη δουλειά του, όπου δημιουργεί και δρα με άψογο επαγγελματισμό.

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Αναγγελία», αρθρώνει τη δική του άποψη, με το μοναδικό του τρόπο, αγγίζοντας τα πολιτικά δρώμενα και τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. 
Με οξεία κριτική σκέψη και ξεχωριστές ικανότητες στο σχέδιο, τελειομανής και συγκροτημένος, ο Χρήστος καταπονεί τον εαυτό του καθημερινά, για να προβάλει τη δική του αλήθεια και να προβληματίσει τον αναγνώστη. Η εργασία του απαιτεί πολλές γνώσεις, κριτική διάθεση, ευαισθησία και πολλή αγάπη για τον τόπο, χαρακτηριστικά και ιδιότητες που διαθέτει σε αφθονία. Παράλληλα, έχει το χάρισμα, να μπορεί, να μεταφράζει τη σκέψη σε εικόνες-σκίτσα, γι’ αυτό και είναι επιτυχημένος.
Ως δημιουργός δουλεύει ακατάπαυστα, με μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμό, κεντώντας κυριολεκτικά το λευκό χαρτί σε ένα περίτεχνο σκιτσογραφικό κέντημα, στοχεύοντας, να εκφράσει τον ταλαίπωρο πολίτη με τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς του. 


Ο γνωστός γελοιογράφος Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ) είχε πει κάποτε ότι: «Ο γελοιογράφος είναι ο τρελός του χωριού, που με την τρέλα του λέει κατάμουτρα τις πιο μεγάλες αλήθειες». Ο Χρήστος γεμάτος από ‘τρέλα’, φωνάζει δυνατά και λέει μεγάλες αλήθειες, χωρίς, να χαρίζεται σε κανέναν. Με αρκετή δόση ειρωνείας , σαρκασμό και πολλή χιούμορ, αποτυπώνει στα σκίτσα του την πολιτική και κοινωνική, πικρή πραγματικότητα. 

Η γελοιογραφία και η σκιτσογραφία επιβεβαιώνουν το πασίγνωστο ρητό «μία εικόνα, χίλιες λέξεις». Και αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, φανταστείτε ένα σκίτσο με μια ευφάνταστη λεζάντα. Υπηρέτης της σάτιρας, ο Χρήστος χρησιμοποιεί εύστοχα τη δύναμη, της γελοιογραφίας, όχι για να κάνει τους αναγνώστες του να γελάσουν, αλλά, περισσότερο, για να τους προβληματίσει. Συνήθως, ένας καλός σκιτσογράφος είναι αυθάδης, ανατρεπτικός και προκαλεί το κατεστημένο. Ο Χρήστος τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί με ένα ιδιαίτερα δηκτικό αλλά, ταυτόχρονα και γλυκό τρόπο.
Το σκίτσο θεωρείται ως ένα είδος δημοσιογραφικής κατάθεσης και σίγουρα αποτελεί μια δυνατή προέκταση στα γραπτά κείμενα, δίνοντας μια άλλη διάσταση. Ο Χρήστος ως δημοσιογραφικός ‘χειρούργος’ προσφέρει ένα διάπλατα ανοιχτό παράθυρο στη μονοδιάστατη καθημερινή μας σκέψη. Άρτια ενημερωμένος και καλά διαβασμένος, με οξεία κριτική διάθεση, με εκλεπτυσμένο χιούμορ και στυλ, έχοντας ως νυστέρι το πενάκι του, «χειρουργεί» την επικαιρότητα και «ιερουργεί» στη δημοκρατική διαλεκτική.
Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για την πολιτική γελοιογραφία, η οποία ανθεί και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, της δημοσιογραφικής κρούσης. Ιδιαίτερα, σήμερα με την οικονομική κρίση, αλλά και την απαξίωση των πολιτικών και το συνεχιζόμενο, απαράδεκτο λαϊκισμό τους, η ανάγκη για κάτι ευχάριστο είναι πιο έντονη.
Το χιούμορ με τις γελοιογραφίες και το γέλιο που βγάζουν είναι βάλσαμο στον ταλαιπωρημένο πολίτη και λειτουργεί εκτονωτικά. Πολλές φορές το δράμα φωλιάζει μέσα στην κωμωδία και το ανάποδο, έτσι, ώστε, να μιλούμε για κωμικοτραγική κατάσταση.
Ο Χρήστος στηλιτεύσει αυστηρά την ασύδοτη δημαγωγία και τον ανέξοδο λαϊκισμό, που πλήττουν τη χώρα. Υπό μια έννοια είναι ανατρεπτικός, ρεαλιστής γιατί μέσα από τις υπέροχες γελοιογραφίες του, προβάλλει το εφικτό και όχι το ευκταίο, αναζητώντας επίμονα την ποθητή αλήθεια.
Υποστηρίζεται, ότι η καλή γελοιογραφία κατορθώνει, να εντοπίζει το κοινό αίσθημα για το κυρίαρχο θέμα, που απασχολεί μια κοινωνία, αλλά και τη γενικότερη άποψη, της κοινωνίας γι’ αυτό. 
Ως γελοιογράφος και ως δημοσιογράφος, ο Χρήστος προσπαθεί και τα καταφέρνει περίφημα και τα δυο. Σμιλεύει τα σκίτσα του, που είναι ‘εγκεφαλικά’ και έχουν τη δική του σφραγίδα, να τα κάνει προσιτά, ώστε, να επικοινωνεί άμεσα με τον κόσμο που τα βλέπει και τα διαβάζει, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα. Προσπαθεί, να παρουσιάσει τα σκίτσα του με έναν εύθυμο τρόπο, που όμως, ακόμη και τότε, προκαλούν ένα πικρό χαμόγελο. 

Στην Ευρώπη που υπάρχει μακρά παράδοση με το σκίτσο, οι υπέροχες γελοιογραφίες, του Χρήστου, θα μπορούσαν άνετα να κάνουν ευρωπαϊκή καριέρα, αν δεν υπήρχε η δυσκολία της γλώσσας.
Στο δύσκολο και τραχύ μονοπάτι που διάλεξε, να διαβεί, εύχομαι ολόψυχα, να ‘ναι μακρύς ο δρόμος του γεμάτος επιτυχίες. Πάντα μπροστά, πάντα ψηλά να μας χαρίζει άφθονο γέλιο και σκέψη βαθιά.
Φοίβος Νικολαΐδης










Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν επισκέφθηκε την Αμφίπολη.

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Μπάμπουσκα (Ρώσικα) συμβολίζουν την εξέλιξη του ανθρώπου από τη γέννησή του μέχρι να μεγαλώσει! Στην προκειμένη περίπτωση, την εξέλιξη, της Ελληνικής πολιτικής ζωής.

Aπό τον Ιταλό Γκρίλο στον Κλυν 

Ο ιδρυτής του ιταλικού Κινήματος Πέντε Αστέρων κωμικός και ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο 

Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης, Λάκης Λαζόπουλος και Χάρυ Κλυν.

 

Εξαίρετη καρικατούρα του πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος είναι ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος αθλητικός σύλλογος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έχει έδρα το Αγρίνιο. Ιδρύθηκε το 1926 και τα χρώματά του είναι το μπλε και το κίτρινο.

Σύμπτωση, ένας άλλος μεγάλος αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Λευκωσία, ο ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) ιδρύθηκε το 1926 και τα χρώματα του είναι το μπλε και το κίτρινο.


No comments: