Wednesday, February 10, 2016

Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου

Ένα μουσείο κόσμημα στην παλιά Λευκωσία
 Των Καταδρομών το κλέος και των Ελλήνων το καύχημα

Μια κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών.

Το Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

Τρία οπλοπολυβόλα που χρησιμοποιήθηκαν από καταδρομείς σε διάφορες μάχες, το ένα εκ των οποίων είναι από τα πλέον σπάνια που υπάρχουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα.


Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου διακρίνεται στον εσωτερικό, που περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, στον περιβάλλοντα χώρο και στον εξωτερικό αίθριο χώρο.

Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης του Μουσείου εκτίθενται γενικά εκθέματα οπλισμού, στο δεύτερο η ιστορία των Καταδρομών, στο τρίτο σύγχρονο εκπαιδευτικό και συναφές υλικό και στο τέταρτο οι πεσόντες και αγνοούμενοι καταδρομείς.
Εκτίθεται στρατιωτικό υλικό, οπλισμός, στολές διαφόρων εποχών και όπλων, μετάλλια και παράσημα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, αλλά και διάφορα στρατιωτικά κειμήλια, είναι περιληπτικά τα εκθέματα που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερις αίθουσες και δυο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά και επικεντρώνοντας κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974.
Ψυχή του Μουσείου ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Βασίλης Δώδος, μας ξεναγεί στους χώρους, του Μουσείου με έκδηλη συγκίνηση.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, χάρτες, λιθογραφίες, δελτάρια και πολλά άλλα.
Αρχείο καταδρομέων με ταξινομημένες και αρχειοθετημένες όλες οι σειρές που έχουν υπηρετήσει στις Δυνάμεις Καταδρομών από την ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς.
Το Μουσείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ειδικό φωτισμό με καλαίσθητη ταξινόμηση των εκθεμάτων.
Ηρωικοί νεκροί κομάντος που πολέμησαν με αυτοθυσία, πίστη, μαχητικότητα, σθένος και πείσμα για χάριν της πατρίδας.

Δεξιά ένα τυφέκιο G3Α3 7,62χ51 χιλ. Τουρκικής κατασκευής, λάφυρο του 1974.


Από τα τούρκικα λάφυρα ορισμένα από τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο.

«Μια ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή με μερικά σπάνια αντικείμενα, που ελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών», θα τονίσει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Βασίλης Δώδος.
Η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από της ίδρυσης των Καταδρομών στην Κύπρο, το 1964 έως και σήμερα. Ξεχωριστή ευκαιρία επαφής με την πρόσφατη ιστορία των παράτολμων και ηρωικών καταδρομέων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Παλιός και σπάνιος οπλισμός από το 1964, όταν ιδρύθηκε η Εθνική Φρουρά.

Το ανέσπερο, αιώνιο φως που αναδύεται μέσα από τους ιερούς χώρους του Μουσείου, δεν παύει ποτέ να φωτίζει τις ψυχές και να διαπερνάει τις καρδιές φλογερών πατριωτών όπως του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Βασίλη Δώδου. Τα μάτια μιλούν από μόνα τους...
Πλούσια, επίζηλα και μερικά ανεκτίμητης αξίας εκθέματα, όπως διάφορες στρατιωτικές στολές, εξοπλισμός και ρουχισμός.
Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελούν οι στρατιωτικές στολές νεκρών ηρώων, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1964 ως τις μέρες μας.
Χρονικόν υπέρτατων αγώνων και θυσιών. Ιστορίας ξεκίνημα για νέους αγώνες και λύτρωση από την κατοχή...
Για όσους έζησαν από κοντά και πήραν μέρος σε πολλά από τα ιστορικά γεγονότα και τον πόλεμο του 1974, εύκολα το δάκρυ κυλά, όταν αντικρίζεις όλο αυτόν τον ιστορικό πλούτο να εκτίθεται με τόση αγάπη, φροντίδα και σεβασμό.
Η ντροπή του 1974 που είναι ένα δηλητηριώδες αγκάθι στο σώμα, της πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας το χρέος όλων μας...
Επίσκεψη… προσκύνημα στην αιώνια δόξα ξεχωριστών πατριωτών, που άτομα όπως ο αντιστράτηγος Βασίλης Δώδος και άλλοι, κρατούν ευλαβικά άσβεστη τη φλόγα της άδολης φιλοπατρίας, ως χρέος και αποστολή ζωής.
Άσβεστο καντήλι φωτίζει νυχθημερόν, τις εικόνες και τις φωτογραφίες με τις άφθαρτες μορφές στην αναρτημένη Φωτογραφοθήκη, ως ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης σ' αυτούς που έδωσαν το αίμα και της ζωής τους για την ελευθερία της πατρίδας.
Στο χώρο αυτό βρίσκεται η σκυτάλη μιας μακράς πορείας, που δεν τέλειωσε ακόμη και περιμένει υπομονετικά τους αντρειωμένους πατριώτες, να ολοκληρώσουν...
Εκθεσιακός χώρος με συνείδηση, της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας. Ιερός χώρος ως τιμή για τους μαχητές, που αγωνίστηκαν και πολλοί θυσιάστηκαν ηρωικά για τη δική μας ελευθερία.
Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που γεννιούνται κατά την περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, που μπαίνεις επισκέπτης σ' αυτό και στο τέλος φεύγεις προσκυνητής...
Στον ίδιο κτηριακό χώρο υφίσταται και λειτουργεί η ναυαρχίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Ιστοσελίδα


No comments: