Wednesday, May 23, 2012

Ταξιδιωτικές Περιπλανήσεις

Το νέο βιβλίο της Κίκας Ολυμπίου

«Είναι αλήθεια τόσο όμορφη, τόσο μαγευτική, τόσο απίστευτα ονειρική όπως την είδαμε;  Ή μήπως η εικόνα της Πόλης που χρόνια –αιώνες καλύτερα- κουβαλάμε μέσα μας και πλάθαμε στη φαντασία μας προβλήθηκε απάνω στη σημερινή Ισταμπούλ, την κάλυψε και αποκαλύφθηκε στα μάτια μας μια άλλη Πόλη; Όχι η κατακτημένη του Μωάμεθ και των σουλτάνων, αλλά η Πόλη του Κωνσταντίνου, η Πόλη του Ιουστινιανού, η Πόλη της δόξας του Βυζαντίου; Ποιος ξέρει… Σημασία έχει πως οι έξι μέρες που μείναμε στην Πόλη μάς έκαναν να την ερωτευτούμε ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι την είχαμε αγαπήσει από μακριά. Σημασία έχει πως φεύγοντας είπαμε: «Εδώ –δε γίνεται- πρέπει να ξανάρθω».

Από την Πόλη στη Νορβηγία, από την Πορτογαλία στη Μόσχα, από την Πολωνία στη Γερμανία, από την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα, από τα καλοκαιρινά ταξίδια στο μοναδικό ελληνικό Πάσχα. Ιστορικά στοιχεία, η φύση και οι άνθρωποι, σκέψεις και συναισθήματα πλημμυρίζουν τις δώδεκα «Ταξιδιωτικές Περιπλανήσεις», καθώς μας σεργιανούν στο χώρο και το χρόνο. Ερεθίσματα μνήμης για όσους τα βίωσαν, για όλους πηγή νοερής ταξιδιωτικής περιπλάνησης.

Περιεχόμενα
Στιγμές του σκανδιναβικού ταξιδιού
«Κι ήσουν εσύ, Πόλη, ω Πόλη!»
Πορτογαλία – Ένας εξώστης στον Ατλαντικό
Πολωνία
Τρεις μέρες στη Μόσχα
Στιγμές του Αμερικανικού ταξιδιού
Πάσχα στη Λέσβο
«Ημερολόγιο καταστρώματος» 12-26 Ιουλίου 2009 Δυο βδομάδες στη θάλασσα
Το μαγικό Πειστάνυ, Κάτι σαν το…  «Μαγικό Βουνό»
Οδοιπορικό στη Γερμανία
«Δεύτερος Πλους»
Η Κίκα Ολυμπίου γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Λευκωσία. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και αφυπηρέτησε ως Διευθύντρια.

Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου), τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά και άλλα, είτε γράφοντας τα κείμενα είτε πραγματοποιώντας και την παρουσίαση τους.

Μετά την αφυπηρέτησή της από την εκπαίδευση διορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και υπηρέτησε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Κίκα Ολυμπίου με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, είναι ένας πνευματικός άνθρωπος γεμάτη ευαισθησίες για τα κοινά και τα εθνικά μας θέματα. Αρχαιολάτρης, με αγάπη και σεβασμό για τον Ελληνικό πολιτισμό και τις ρίζες μας, υπηρετεί με πάθος και συνέπεια τις ιδέες, αρχές και τα πιστεύω της. 

Οι προβληματισμοί της για τα κοινά και τα σύγχρονα θέματα του Ελληνισμού, γίνονται πανέμορφα κείμενα μέσα από τα αμέτρητα άρθρα, μελέτες, δοκίμια και βιβλία της. 

Στη σκέψη και στις ενέργειες της Κίκα κυριαρχούν η φωνή του καθήκοντος προς την κοινωνία και την πατρίδα. Καθορίζει την αποστολή και τη συμμετοχή της στη δημόσια ζωή, σε εναρμόνιση πάντα με την αρετή, την αλήθεια και την εντιμότητα, αξίες που τις υπηρετεί πιστά και σταθερά.
 
Με διαύγεια πνεύματος, καθαρή σκέψη και ορθολογιστική κρίση αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. 

Καλλιεργημένη με παιδεία και  ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προσπαθεί με τον τρόπο της και τα μέσα που διαθέτει, να διαφωτίσει, να στείλει τα δικά της μηνύματα και να βάλει με το δικό της τρόπο, το λιθαράκι της στην ανύψωση του πολιτιστικού μας επιπέδου.

Με κριτική σκέψη και διάθεση δίνει το στίγμα των σκέψεων τη μέσα από τις πολλές της παρεμβάσεις προς την κοινωνία. Η δημοφιλής ιστοσελίδα της anagnostria με τις αμέτρητες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη της αγάπη για τον γραπτό λόγο και τις εξαιρετικές της γνώσεις σε φιλολογικά και άλλα θέματα.

Λάτρης των ταξιδιών και της ανακάλυψης άλλων λαών και πολιτισμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την παράδοση, μας ταξιδεύει μέσα από τα υπέροχα ταξιδιωτικά της κείμενα, χωρίς φουρτούνες και τρικυμίες, αλλά με εξαιρετικές γραπτές  απεικονίσεις και μοναδικές περιγραφές.

Με τον απολαυστικό γραπτό της λόγο, ανοίγει συνέχεια τα πανιά των ταξιδιωτικών της περιπλανήσεων ανά την οικουμένη, μας μαγεύει με τις παρατηρήσεις της και μας  χαρίζει απλόχερα τη γνώση.
Φοίβος Νικολαΐδης
 

Μεγάλο μέρος των εργασιών της συγγραφέως είναι δημοσιευμένο σε εφημερίδες και περιοδικά.

Άλλα της βιβλία που έχουν εκδοθεί είναι:
-Από το ημερολόγιο της Άννας (1973)
- 17 Κύπριοι πεζογράφοι (1983)
-Μικρές τομές σε μεγάλα θέματα (1994)
-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Η Φόνισσα (σχέδιο ερμηνείας), (μαζί με την Καίτη Χρίστη) (1998)
- Κείμενα Λογοτεχνίας για την Τρίτη Λυκείου, Μέρος Α’ και Β’ (μαζί με την Καίτη Χρίστη) (1999 και 2003)
- Γιώργος Σεφέρης, Ερμηνευτικές και διδακτικές προτάσεις (μαζί με τον Γιώργο Χατζηκωστή) (2002)
- Στις γειτονιές του κόσμου (2003)

1 comment:

Zena Lysandrou said...

Φοίβο μου, καλημέρα.
Συγκινήθηκα με τα όσα ωραία και αληθινά γράφεις από καρδιάς για την καλή μας φίλη Κίκα Ολυμπίου. Της αξίζουν! Όσοι την ξέρουμε, πιστεύουμε ότι όσα και να πει κανείς για την Κίκα είναι λίγα.
Να είσαι πάντα καλά. Χαιρετισμούς στην Πόπη!