Monday, May 7, 2012

Μήνας σημαντικών εξελίξεων ο Μάιος

Του Αντρέα Χατζήπαπα
 
O Μάιος θα είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων και γεγονότων όπως δείχνουν τα πράγματα. Όσον αφορά τις ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές θα έχουμε ίσως  το όνομα του κοινού υποψηφίου των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου , και  την τελική απόφαση του Προέδρου Χριστόφια αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ενώ την ερχόμενη Κυριακή  θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και  Γαλλία, που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Και βέβαια  θα δούμε πως θα εξελιχτεί η νέα διαδικασία των εκ του σύνεγγυς  συνομιλιών για το κυπριακό, και θα αρχίσει διάλογος για  ένα νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία.

Φαίνεται  ότι ακόμη προβληματίζεται ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Δεν θα ρίξει την ασπίδα, μας είπε. Δεν τα βάζει κάτω, ακόμη και στα δύσκολα.

Παρόλο που έχει ζητήσει από την ηγεσία του ΑΚΕΛ να ψάξουν για κάποιον άλλο υποψήφιο—ίσως για να τους δοκιμάσει πόσο πιστοί σύντροφοι είναι—ο ίδιος και η σύζυγος  του τρέφουν κρυφές ελπίδες ότι το κόμμα θα καταλήξει τελικά στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος παραμένει το πιο ισχυρό χαρτί  του ΑΚΕΛ. Και είναι.

 Ο ίδιος ίσως αναμένει ότι θα  υπάρξει κάποια εξέλιξη  στο κυπριακό, κάποια κίνηση που να σπάει το αδιέξοδο , που  θα τον  βοηθήσει να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα που ανάφερε πριν πέντε χρόνια, ότι υπάρχει προοπτική για λύση, επομένως δικαιολογείται να ζητήσει  μια δεύτερη θητεία. Αφού τον θέλουν τόσο πολύ οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης, ίσως κινούνται παρασκηνιακά για να πετύχουν κάποια πρόοδο στο κυπριακό. Αν έλειπε η τραγωδία στο Μαρί, σήμερα πιθανό να μιλούσαμε για μια σχετικά άνετη επανεκλογή του κ. Χριστόφια. Γιατί έχει ηγετικές ικανότητες, ξέρει να ελίσσεται, και όπου χρειάζεται να  μεταλλάσεται. Όπως έκανε με το σχέδιο Ανάν πριν 8 χρόνια.

Όμως η πολύνεκρη έκρηξη έγινε. Σε λίγους μήνες θα αρχίσει η δίκη, και θα συνεχίζεται ενώ θα μπούμε για καλά στην προεκλογική περίοδο. Δεν θα είναι η πιο ευτυχής συγκυρία για τον Πρόεδρο. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κυρίας  Έλσης,   ο κόσμος έχει συνδέσει τον Πρόεδρο με το τραγικό γεγονός, και πριν και μετά το πόρισμα Πολυβίου. Μπορεί να νοιώθει οργισμένη η σύζυγος του Προέδρου, όμως οι ισχυρισμοί που διατύπωσε  στην τηλεόραση δεν ευσταθούν. Και ο Μάρκος Κυπριανού δεν ήταν η δουλειά του να προσέχει το φορτίο με τα εκρηκτικά, η ευθύνη της φύλαξης ήταν υπόθεση των στρατιωτικών και ειδικών,  αλλά ο πρώην υπουργός των εξωτερικών βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων. Και δεν ακούσαμε καμία διαμαρτυρία ή θυμό από το προεδρικό ζεύγος.

Όσον αφορά τη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στον ‘Φ’ στην οποία επαναλαμβάνει ότι ο διάλογος με τα κόμματα του Κέντρου πρέπει να γίνει χωρίς προεπιλογές  ή προαποκλεισμούς,  ενώ το ΑΚΕΛ προαποκλείει το Νίκο Αναστασιάδη  επειδή διαφωνεί ριζικά μαζί του σε πλείστα ζητήματα, η καλύτερη απάντηση δίνεται ακριβώς από τα άλλα κόμματα, που τονίζουν  ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν παρόμοια φιλοσοφία και προσέγγιση  στο κυπριακό, και ότι ο κ. Αναστασιάδης πρόσφερε, στα πρώτα χρόνια,  πλήρη στήριξη στους χειρισμούς και τις προτάσεις Χριστόφια.

Ο ίδιος ο Άντρος αναφέρει στη συνέντευξη , με  παράπονο , ότι  ενώ τα κόμματα αυτά ήσαν στην συγκυβέρνηση, καταφέρονταν εναντίον του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ ‘’με τρόπο που ούτε η αντιπολίτευση ( δηλ ο ΔΗΣΥ) δεν εκφραζόταν.’’

Ύστερα ήρθαν οι «μεταλλάξεις», και του  κ Αναστασιάδη και των άλλων, και ο Πρόεδρος έμεινε μόνος. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συνεργαστούν κάποια στιγμή,  προκοπή δεν θα δούμε  ,ούτε μια σωστή λύση.

Δυο λόγια για τη διαμάχη μεταξύ Αθανάσιου Ορφανίδη και της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό κατάντημα και ο κόσμος θα πρέπει να νοιώθει απογοήτευση. Ο ένας να ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο για τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας…  «Ασήκωτες» ευθύνες φέρουν όλοι, και οι τράπεζες, με τα ομόλογα, και η κυβέρνηση Χριστόφια που ανέβασε το δημόσιο χρέος στα ύψη και  έμεινε η Κύπρος εκτός αγορών και η οικονομία της στα σκουπίδια. Τώρα έχουμε νέο Διοικητή, ας ελπίσουμε θα πάμε καλύτερα. Όμως το ξέσπασμα του Προέδρου «Όποιος εν αντρέπεται» ήταν πράγματι κουβέντα του «καφενέ».

Ακόμη χειρότερη η τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού ότι ο Ορφανίδης συντάχθηκε με πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης για να πλήξει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση.  Και ταυτόχρονα ζητούν όλοι να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σοβαρευτούμε…
Αντρέας Χατζήπαπας

No comments: