Thursday, January 8, 2009

Κίκα Ολυμπίου

Η Κυπρία λογία, φιλόλογος και συγγραφέας Anagnostria

Η Κίκα Ολυμπίου γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος της επαρχίας Αμμοχώστου. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως Φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση.

Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, καθώς και με περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου. Ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη της λογοτεχνίας, την κριτική και παρουσίαση βιβλίου και τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων.
Την Κίκα Ολυμπίου τη γνώρισα πριν χρόνια, μέσα από τα μεστά και περιεκτικά της κείμενα στις εφημερίδες και τις καταπληκτικές ραδιοτηλεοπτικές της παρουσιάσεις. Η Κίκα Ολυμπίου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιτυχημένος συγγραφέας, που καταφέρνει να συναρπάζει αυτούς που τη διαβάζουν ή την ακούν.

Ακούραστη εργάτης της λογοτεχνίας, με βαθιά γνώση και παιδεία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι ανεπιτήδευτη, απλή και καταδεκτική. Ο λόγος της άμεσος και ουσιαστικός, είναι επενδυμένος με φιλολογική αισθητική! Πνευματικός στοχαστής, φοβερά δεξιοτέχνης, τα γραπτά της κείμενα αποτελούν φιλολογικά ‘κεντήματα’, μικρά έργα τέχνης.

Ως συγγραφέας με παρρησία, η Κίκα Ολυμπίου μοιράζεται τα πνευματικά της υπάρχοντα και τα προσφέρει αφειδώς στους διψώντας για μάθηση. Ζώντας μια ζωή γεμάτη πνευματικές ανησυχίες και προβληματισμούς, ξέρει πολύ καλά, πως «γράφω σημαίνει αναζητώ». Γι αυτό και συνεχίζει ασταμάτητα το ταξίδι της πνευματικής αναζήτησης και ενατένισης.

Θα μπορούσα να παρασυρθώ από την προσωπική μας φιλία και να γράψω ένα ατέλειωτο ύμνο για τη Κίκα Ολυμπίου, πράγμα που το αξίζει εξ΄ άλλου. Γνωρίζοντας όμως τη σεμνότητα και τη μετριοφροσύνη που τη διακρίνει, σταματώ ως εδώ.

Φοίβος Νικολαΐδης
Δείτε την ιστοσελίδα της : Anagnostria

Έργα της:
- Από το ημερολόγιο της Άννας, 1973
- 17 Κύπριοι Πεζογράφοι, Λευκωσία 1983
-Μικρές τομές σε μεγάλα θέματα, Λευκωσία 1994
- Λογετεχνικά Κείμενα με ασκήσεις (μαζί με τους Κ. Μηλιώτη, Α. Παναγίδη, Π. Πεύκαρο, Α. Σέπο) Λευκωσία 1978
-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Η Φόνισσα (σχέδιο ερμηνείας), μαζί με την Καίτη Χρίστη) 1998
-Κείμενα Λογοτεχνίας για την Γ' Λυκείου, Μέρος Α' και Β' (μαζί με την Καίτη Χρίστη) Λευκωσία 1999
-Γιώργος Σεφέρης, Ερμηνευτικές και διδακτικές προτάσεις (μαζί με τον Γιώργο Χατζηκωστή), Λευκωσία 2002
-Στις γειτονιές του κόσμου... ταξιδεύοντας, Λευκωσία 2003

Ολυμπίου Κίκα
Η πρώτη γυναίκα στην Κύπρο που δημιούργησε το δικό της Blog Λογοτεχνίας Vivlio net

Της Ρένας Γιαβάση

Η αγάπη της για τη λογοτεχνία συνοδεύτηκε από τις σπουδές της στην ελληνική φιλολογία. Η ανάγκη της να μοιράζεται όλες αυτές τις γνώσεις, διαφαίνεται από τη σπουδαία της πορεία στη Μέση Εκπαίδευση, από τη συμμετοχή της στην εκπομπή <Περίπλους> στο ΡΙΚ και από τη δημιουργία του δικού της blog Λογοτεχνίας.

Τι είναι το blog;
Προέρχεται από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων Web + Log. Η λέξη Log, εκτός από κούτσουρο σημαίνει και ημερολόγιο, κυρίως ημερολόγιο σκάφους. Blog είναι ένα είδος διαδικτυακού ημερολογίου. Με άλλα λόγια, είναι κάτι σαν μια προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ο "ιδιοκτήτης", ο blogger, καταχωρεί ό,τι θέλει, όπως ακριβώς θα έκανε σ' ένα ημερολόγιο. Δηλαδή, καταγράφει σκέψεις, εντυπώσεις, κρίσεις ή ακόμη και λογοτεχνικά κείμενα του. Η δημιουργία των blogs άρχισε το 1997 και τώρα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια παγκόσμια. Υπάρχουν πολλά είδη blog. Υπάρχουν αυτά που δεν έχουν συγκεκριμένο θέμα, όπου απλώς ο blogger γράφει όπως θα έγραφε σ' ένα προσωπικό ημερολόγιο, υπάρχουν όμως και άλλα που ασχολούνται με ένα ειδικό θέμα, π.χ τη διατροφή, την πολιτική, τη φωτογραφία, τα βιβλία κ.λ.π.

Πότε και για ποιο λόγο δημιουργήσατε το δικό σας blog;
Δημιούργησα το δικό μου blog τον Ιούνιο του 2006, όταν είδα σε μια αθηναϊκή εφημερίδα τη διεύθυνση ενός blog που είχε σαν θέμα τα βιβλία. Θέλησα μ' αυτό τον τρόπο να καταγράψω τις εντυπώσεις από τα βιβλία που διαβάζω και με τον καιρό ξεχνιούνται, αλλά και κάποτε να αποτυπώνω και σκέψεις από προσωπικά συμβάντα, όπως για ένα ταξίδι, μια εκπομπή, μια διάλεξη κ.λπ.

Για ποιό λόγο να επισκεφτούμε το http://www.anagnostria.blogspot.com/;
Γιατί σ' αυτό το blog, αλλά και σε άλλα ανάλογα, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για καινούρια βιβλία, να μάθει γενικά το περιεχόμενο τους, πιθανόν να αναζητήσει να τα διαβάσει και ο ίδιος, ή να τα αποφύγει.

Επισκέπτονται πολλοί το δικό σας blog;
Νομίζω πως ναι, αν κρίνω από τα σχόλια που παίρνω, αλλά και από προφορικές κρίσεις φίλων που το επισκέπτονται χωρίς να αφήνουν σχόλια. Ως επί το πλείστον, όμως, είναι Ελλαδίτες, φανατικοί και αυτοί αναγνώστες βιβλίων.

Θεωρείτε γόνιμη και ωφέλιμη την επικοινωνία που έχετε με τους επισκέπτες του blog;
Tη θεωρώ πάρα πολύ ωφέλιμη. Εν πρώτοις, υπάρχουν bloggers που διαβάζουν περισσότερο από μένα και που ενημερώνουν τα blogs τους συχνότερα. Έτσι έχω μια συχνή ενημέρωση, κυρίως για την ελληνική λογοτεχνία. Επίσης τα σχόλια που μου κάνουν, με βοηθούν, είτε στην επιβεβαίωση των απόψεων μου, είτε με αναγκάζουν να ξανασκεφτώ και να τεκμηριώσω πειστικότερα την κριτική μου.

Πιστεύετε ότι μ' αυτό τον τρόπο επικοινωνίας έχετε αποκτήσει καινούριους φίλους με κοινές αναζητήσεις και ανησυχίες;
Να, έχω αποκτήσει πολλούς καινούριους φίλους, πάντοτε βέβαια στο διαδίκτυο. Προσωπικά δεν έχω συναντηθεί με κανέναν, έχουμε όμως ανταλλάξει τόσα σχόλια, τόσες εντυπώσεις από διαβάσματα μας, που είναι σαν να τους ξέρω όπως τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.

Όλοι αυτοί συμφωνούν με τις απόψεις σας για τα βιβλία ή λαμβάνετε και επικρίσεις για τις κριτικές σας;
Ασφαλώς και δεν συμφωνούν πάντα με τη δική μου κριτική, όπως άλλωστε ούτε κι εγώ συμφωνώ πάντα με τις κριτικές άλλων. Βλέπετε, τα αναγνωστικά γούστα δεν συμπίπτουν πάντοτε. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή αντιτιθέμενων απόψεων που συμπίπτουν.

Πηγή: Purple Magazine by Politis Newspaper, Vivlio net

5 comments:

Meropi said...

Γειά σου Φοίβο μου,
με ενδιαφέρον διάβασα αυτά που γράφεις για την Κίκα Ολυμπίου, για την οποία είχα ακούσει λίγα λόγια και πριν. Μου κέντρισες το ενδιαφέρον και θα επισκεφθώ και το blog της.

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Mερόπη μου, η Κίκα είναι μια εξαιρερική προσωπικότητα η φιλία της οποίας με τιμά με ιδιαίτερα. Αυτό το μικρό κείμενο της το όφειλα από καιρό!!

Maria Tzirita said...

Σ'ευχαριστούμε Φοίβο που μας φέρνεις σ'επαφή με τόσο σημαντικούς λογοτέχνες. Κι είσαι πολύ τυχερός βέβαια που τους γνωρίζεις από κοντά! Καλημέρες!

Phivos Nicolaides said...

Maria Tzirita. Θεωρώ το ευατό μου Μαρία μου, πολύ τυχερό που γνωρίζω αξιόλογους ανθρώπους, όλους εσάς.

Anastasia Marou said...

Η Κίκα Ολυμπίου ήταν καθηγήτριά μου στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως και ειλικρινά της οφείλω πολλά! Από καρδιάς την ευχαριστώ. Στην μετέπειτα πορεία μου ως εκπαιδευτικός την είχα πάντα ως πρότυπο. Ο θεός να την έχει πάντα καλά και θα χαρώ πολύ μια μέρα να την ξαναδώ για να της πω όλα αυτά και προσωπικά.