Tuesday, January 6, 2009

O M.K. Gandhi και η Μη-Βία

Αδαμαντία
Γράφει από την Αθήνα
Δείτε την ιστοσελίδα της: Adamico

Γεμάτοι και μαύροι από σκηνές φρίκης νεκρών παιδιών στη Γάζα, απ' τον νεκρό Αλέξη, απ' τον τραυματισμένο Διαμαντή σήμερα, η φιλοσοφία του Γκάντι περί μη-βίας είναι πιο επίκαιρη και διαχρονική ή μήπως πιο ουτοπιστική από ποτέ; Ο Γκαντι ισχυριζόταν πως δεν είναι ούτε φιλόσοφος ούτε θρησκευτικός αρχηγός.

Στη χώρα του την Ινδία ανέπτυξε μια μέθοδο αντίστασης, της "μη βίας" η οποία έγινε πρότυπο του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Ο Γκάντι ανακάλυψε πως η ζωή περνάει μέσα από την καταστροφή και πίστευε πως υπάρχει νόμος πιο δυνατός και ανώτερος από τον νόμο της καταστροφής. Αυτός ο νόμος της αγάπης, ο νόμος "μη βίας" ήρθε ν' αλλάξει την κοινωνία και μόνο τότε η ζωή έχει αξία. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα να υποκινήσει ένα λαό τριακοσίων εκατομμυρίων να ακολουθήσει της βασικές εντολές των ιδρυτών των μεγάλων θρησκειών. Το αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση των Άγγλων.

"Η Μη-Βία είναι ο νόμος του ανθρώπινου είδους και είναι απείρως ανώτερος της ωμής βίας. Η δύναμη που αντλείται απ τη μη-βία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ τη δύναμη όλων των όπλων που εφευρέθηκαν ποτέ απ' τον άνθρωπο. Η πραγματική δημοκρατία μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα της μη-βίας".

Σας παραθέτω και την άποψη του που νομίζω πως είναι ο ορισμός του ιδανικού κόσμου, του υγιούς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

" Επτά αρχές που πρέπει να λείπουν από την ζωή μας:
Πλούτος χωρίς μόχθο.
Γνώση χωρίς χαρακτήρα.
Πολιτική χωρίς αρχές.
Απόλαυση χωρίς συναίσθημα.
Εμπόριο χωρίς ήθος.
Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά.
Αγάπη χωρίς θυσία.

Το λαμπερό του παράδειγμα ποτέ δεν έγινε νόμος και δεν κατάφερε κανένας άνδρας να το επαναλάβει. Δεν λέω "πολιτικός άνδρας", γιατί αυτός ο συνδυασμός, αυτός ο δρόμος είναι εντελώς λανθασμένος. Ο κομματισμός είναι ανίκανος να γεννήσει μέσα στην αντιπαλότητα και έχθρα ένα "πολιτικό ον" που θα μιλήσει για την Αγάπη. Οι πρώτες του λέξεις για την Αγάπη θα τον βάλουν στο περιθώριο. Δεν θα τον δεχτούν ούτε οι ομοϊδεάτες του, ούτε ο κόσμος της πλειοψηφίας. "Η πραγματική μόρφωση αποτελείται στο να βγάζεις ότι καλύτερο υπάρχει μέσα στον εαυτό σου".

Ο Γκάντι πέρασε από τον Γολγοθά των αμέτρητων συλλήψεων και απεργιών πείνας. Δολοφονήθηκε από τον Θρησκευτικό Φανατισμό". Έμαθα το μάθημα της μη-βίας από τη γυναίκα μου, όταν προσπάθησα να την κάνω να υποκύψει στη θέληση μου. Η αποφασιστική της αντίσταση στη θέληση μου απ' τη μια και η σιωπηλή υποταγή της στο να υποφέρει την ηλιθιότητα μου απ’ την άλλη, τελικά με έκαναν να ντρέπομαι για τον εαυτό μου και με θεράπευσαν απ' τη βλακεία, του να πιστεύω ότι γεννήθηκα για να τη διατάζω. Στο τέλος, εκείνη έγινε η δασκάλα μου στη μη-βία".

Η ζωή μου είναι το μήνυμα μου έλεγε. Γιατί χωρίς την πρακτική εφαρμογή της καμιά θεωρία δεν έχει νόημα.
Αδαμαντία Adamico

2 comments:

jf said...

Δύναμη ψυχής! Δυσεύρετη...

ΥΓ
Πάλι γυνή κρύβεται από πίσω!!

Phivos Nicolaides said...

LamanFou. Ιωάννα έχεις κάποιο δίκαιο... σ' αυτό που λέγεται... cherchez la femme!!