Tuesday, October 22, 2013

Κόμματα και φατρίες

Του Πάμπου Γαβριήλ
Οι αναφορές σε αρχές και αξίες, όπως αυτές της δημοκρατίας, της ισότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας, παρελαύνουν στα καταστατικά όλων των κομμάτων, στα τηλεοπτικά πάνελ, και αποτελούν το ρεφρέν κάθε πολιτικού μόλις δει μπροστά του μικρόφωνο. Στην πράξη όμως, στελέχη κομμάτων, κυβερνήσεων και λειτουργών δρουν και μάλιστα ενσυνείδητα, ως μέλη φατριών. Αποτέλεσμα είναι η γενική απαξίωση της πολιτικής από την κοινωνία που βλέπει τα κόμματα ως φατρίες και συμμορίες.   
    
Κόμμα, σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι η οργανωμένη ομάδα πολιτών με κοινή ιδεολογία και πολιτικές πεποιθήσεις, που διαθέτει ιεραρχία, αρχηγό και συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και στοχεύει στην εξάπλωση των ιδεών της  και στην άνοδο της στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες.

Φατρία, σύμφωνα πάλι με τον κ. Μπαμπινιώτη, είναι ομάδα ατόμων που προωθεί τα  δικά της συμφέροντα, ερχόμενη σε σύγκρουση με ομοειδείς ομάδες, ή με το ευρύτερο σύνολο στο οποίο ανήκει. Η φατρία δηλαδή μπροστά στα δικά της  συμφέροντα δεν διστάζει να θυσιάσει τα συμφέροντα και την ευημερία ακόμα και όλων των υπολοίπων πολιτών και γιατί όχι  και του κράτους. Φατρία και κόμμα δεν συνάδουν.

Είναι υγιές να έχουν τα κόμματα πολιτικές ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα. Είναι υγιής η προσπάθεια διάδοσης των θέσεων και απόψεων τους στην κοινωνία, με στόχο την αύξηση των υποστηρικτών τους και την άνοδο τους στην εξουσία. Είναι υγιής αυτός ο κομματικός συναγωνισμός, με απώτερο στόχο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία του κράτους και των πολιτών. Κανένα κόμμα αρχών δεν θυσιάζει χάριν των κομματικών του συμφερόντων το δημόσιο καλό, και πολύ περισσότερο δεν διακυβεύει την ασφάλεια του κράτους και του δημοσίου.  

Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα αρχών αποτελούν τον κανόνα στα σύγχρονα και εξελιγμένα κράτη. Χρηματοδοτούνται με διαφάνεια, κατά κανόνα από τις συνδρομές των μελών και τις εισφορές των στελεχών και οπαδών τους, από κρατικές χορηγίες, ή  ακόμα και με τη δημιουργία εισοδημάτων μέσα από τον κομματικό μηχανισμό. Αντίθετα, τα αρχηγικά κόμματα και οι φατρίες στις πλείστες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ίδιο τον αρχηγό τους και την παρέα του (φατρία)  και γιατί όχι και από μίζες.
Το σκάνδαλο της επένδυσης της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα  μια φατριακής διακυβέρνησης, που δυστυχώς δεν είναι μοναδικό. Δείγματα φατριακής διακυβέρνησης στη Κύπρο έχουμε χιλιάδες. Αναφέρονται πιο κάτω μερικά πρόσφατα δείγματα, χωρίς να παραγνωρίζονται τα συμμοριτικά τραπεζικά εγκλήματα: 
Συναλλαγές υπόκοσμου (Κίτα) με την Αστυνομία.
Ocean Tankers - χορηγός Ομόνοιας Λευκωσίας εκατομμυρίων  ευρώ.  
Δρομολαξιά -  αποπληρωμή χρεών της ΑΛΚΗΣ.
Η διαδικασία προσφορών για την ανέγερση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού. 
Τα σκάνδαλα και η κοροϊδία με τις κάμερες τροχαίας.
Διορισμό με προσφορά χωρίς ανοιχτή διαδικασία για 119.000 ευρώ κόρης και γαμπρού ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης. 
Αγοραπωλησία κτιρίου που στεγάζει Κτηματολόγιο «συμφωνείται» να ονομαστεί απαλλοτρίωση για να μην πληρωθούν οι ανάλογοι φόροι.
Η κοροϊδία με την επένδυση Kατάρ που δεν θεωρήθηκε ξεπούλημα της κρατικής γης από το ΑΚΕΛ.
Οι διαδικασίες που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αντισυνταγματικοί διορισμοί Υπουργών και  Πρέσβεων.
Ο εκσυγχρονισμός του  ρουσφετιού μέσω email.
Εμφυτεύματα δοντιών ανώτερων αξιωματούχων  με δημόσια χρήματα.
Eurocypria: δόθηκαν  35 εκατομμύρια  λίγους μήνες προ της πτώχευσης.
Τα πολυτελή προεδρικά τζετ. 
Πρωτοφανή επιδόματα Προέδρου συντήρησης εξωτερικού ενώ η οικονομική κρίση αυξάνει την ανεργία και πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις.
13 Λεβέντες Νεκροί, έναρξη οικονομικής καταστροφής, χωρίς συνειδητοποίηση, χωρίς μεταμέλεια και γνώση που είναι το Μαρί.
Διορισμοί μέχρι και την υστάτη Ακελικών (υποδιοικητής Κεντρικής) και διαμοιρασμός επιταγών σε ημέτερους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες να σταματήσει αυτή η διαχρονική διαφθορά και ιδιοτέλεια. Πρέπει να χρησιμοποιήσει επιτελείς με αρχές και ήθος.  Έχει γεμίσει ασφυκτικά ο στάβλος του Αυγεία και ο καθαρισμός του δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή συμμοριτών και φατριών, από όποιο κόμμα και αν αυτοί προέρχονται.
Πάμπος  Γαβριήλ
Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
facebook                                                

No comments: