Η Κύπρος ως σταυροδρόμι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
24 συγγραφείς από 13 χώρες στο 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ΚύπρουΔώδεκα λογοτέχνες από την Κύπρο και έντεκα από τον διεθνή χώρο θα δηλώσουν «παρών» στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «Ες γην εναλίαν Κύπρον» το τριήμερο 1, 2 και 3 Νοεμβρίου.
Η σημασία της γλώσσας, ο σεβασμός της ταυτότητας και η δημιουργική συνύπαρξη θα είναι μερικά μόνο από τα θέματα αυτής της διεθνούς γιορτής της λογοτεχνίας, την πρωτοβουλία για την οποία έχουν η Νόρα Χατζησωτηρίου και η Λίλη Μιχαηλίδου, ιδρύτριες του πολιτιστικού οργανισμού «Ιδεόγραμμα», κάτω από τη σκέπη του οποίου πραγματοποιείται το φεστιβάλ.
«Με τη Νόρα Χατζησωτηρίου ιδρύσαμε το Ιδεόγραμμα και από το 2006 έχουμε οργανώσει πολύ σημαντικές (πιστεύουμε) λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ένα όμως Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ήταν πάντα στους στόχους μας, αλλά ξέρετε, θα πρέπει να ‘ωριμάσουν τα πράγματα’», αναφέρει για αυτή την πρωτοβουλία η Λίλη Μιχαηλίδου, λογοτέχνιδα η ίδια, η οποία ωστόσο συχνά παραμερίζει αυτήν της την ιδιότητα για να προωθήσει διοργανώσεις που παίρνουν τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή ένα βήμα παρακάτω.
Σύμφωνα με την ίδια, το εγχείρημα αυτού του λογοτεχνικού φεστιβάλ θα επιδιωχθεί να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δυο χρόνια, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, ακαδημαϊκών καθώς και άλλων καλλιτεχνών, από πολλές χώρες. Ήδη στην πρώτη χρονιά διοργάνωσής του το φεστιβάλ φιλοξενεί και εικαστικούς αλλά και μουσικούς.
Σε τι, όμως, στοχεύει αυτό το φεστιβάλ; Ως διεθνής διοργάνωση «όχι μόνο προσδιορίζει τον τόπο, τους ανθρώπους, την κουλτούρα και τη δημιουργία, αλλά προβάλλει παράλληλα την πολιτιστική και πολιτισμική τάση της εποχής, συνδέοντας τη δημιουργική μνήμη του χτες με το σήμερα και επεκτείνοντάς την στο αύριο», αναφέρουν οι διοργανώτριες.
Αυτό το «αύριο» συναντά τον μακροπρόθεσμο στόχο του φεστιβάλ, που δεν είναι άλλος απ’ το «να καταστεί η Κύπρος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είμαστε ένα νησί στο σταυροδρόμι ηπείρων», επισημαίνει η Λίλη Μιχαηλίδου.
Προς το παρόν, το φεστιβάλ στόχευσε και πέτυχε την αποκέντρωση, καθώς οι εκδηλώσεις του μοιράζονται σε Πλάτρες και Λευκωσία. Στο μέλλον, «ελπίζουμε ότι θα ‘ανοίξει’ και χρονικά. Το 3ήμερο να γίνει 4ήμερο ή και 5ήμερο».
Το πρόγραμμα
Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ θα ανοίξει τις εργασίες του το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις Πλάτρες και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιώργος Σεφέρης.
Στο πρώτο μέρος, το οποίο ξεκινά στις 16:00, οι συγγραφείς θα λάβουν μέρος σε μια λογοτεχνική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ανοικτής στο κοινό, την οποία θα συντονίσει ο καθηγητής Στέφανος Στεφανίδης.
Στο δεύτερο μέρος, στις 18:30, θα γίνουν αναγνώσεις από τους συγγραφείς στη γλώσσα γραφής τους, με ταυτόχρονες προβολές μεταφράσεων στα ελληνικά ή και στα αγγλικά. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία, όπου θα παρουσιαστεί μια σύνθεση του Ολύβιου Καραολίδη από τους Αννίνη Τσιούτη (πιάνο), Τεύκρο Ξυδά (βιόλα) και Γιώργο Γεωργίου (κλαρίνο).
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ο χαρακτήρας του φεστιβάλ θα είναι πιο ανοικτός, καθώς οι εργασίες θα μεταφερθούν στην πλατεία Φανερωμένης και στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Φανερωμένης.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί στον χώρο της πλατείας, όπου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας [μέχρι τις 19:00 περίπου] με τη συμμετοχή των Εκδόσεων Αρμίδα, Εν Τύποις, Πάργα και των βιβλιοπωλείων Moufflon και Ελλάς. Τις ίδιες ώρες θα λάβει χώρα στο Γυμνάσιο της Φανερωμένης μια ενδιαφέρουσα έκθεση με Artists Books, με τη συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών. Η Ρουθ Κεσεσιάν έχει αναλάβει την εν λόγω έκθεση.
Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει στο Γυμνάσιο της Φανερωμένης ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για μαθητές γυμνασίων, με τη Χρύσα Σπυροπούλου. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα ενώ η Ρουξάντρα Σεζερεάνου θα παραδώσει ένα εργαστήρι συγγραφής για φοιτητές αυτή τη φορά, στην αγγλική γλώσσα, στις 15:00.
Η πρώτη συνάντηση των συγγραφέων για την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 σε συντονισμό του Γκουρ Κεντς και θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτή τη συνάντηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους συγγραφείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μέρος του έργου τους.Μια δεύτερη συνάντηση για τους… απογευματινούς τύπους θα ακολουθήσει στις 15:30. Αυτήν τη φορά, τον συντονισμό θα αναλάβει η Λίζα Σουχάιρ Μαζάζ, ο χαρακτήρας της συνάντησης όμως παραμένει ο ίδιος [όπως και η γλώσσα διεξαγωγής της].
Στο μεταξύ, όσοι έχετε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών μην παραλείψετε να τους χαρίσετε την εμπειρία να ακούσουν ιστορίες από τη συγγραφέα Έλλη Παιονίδου, η οποία για μία ώρα, από τις 15:00 μέχρι τις 16:00, θα διαβάζει στα μικρά παιδιά.
Λίγο πριν από την λήξη και της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες λογοτέχνες θα αναγνώσουν έργα τους, στις 18:30. Ο δεξιοτέχνης των κρουστών, Μάριος Νικολάου, θα ανοίξει και θα κλείσει την εκδήλωση.
Οι συμμετέχοντεςΑπό το εξωτερικό συμμετέχουν οι λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί και κριτικοί λογοτεχνίας:
Νισίμ Καλντερόν – Ισραήλ
Μάσιμο Καρνέλος – Ιταλία
Χέρπερτ Μάουρερ – Αυστρία
Τερέζα Μπρέκοβα – Δημοκρατία της Τσεχίας
Όλγα Μπέλζερ – Ρωσία
Άρνε Όστριγκ – Νορβηγία
Ρουξάντρα Σεζερεάνου – Ρουμανία
Χρύσα Σπυροπούλου – Ελλάδα
Τσιάρκο Τόντι – Φινλανδία
Μανουέλ Φορκάνο – Ισπανία, Καταλονία
Σεσίλια Ντάβιτσον – Σουηδία
Από την ΚύπροΝεσέ Γιασίν, Μαρία Ιωάννου, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, Πάμπος Κουζάλης,
Τζον Μάικλ Μούσκος, Νόρα Νατζαριάν, Ελένη Ξένου, Αιμίλιος Σολωμού,
Γιώργος Χριστοδουλίδης, Στέφανος Στεφανίδης, Γκούρ Κεντς, Λίζα Σουχάιρ Μαζάζ, Έλλη Παιονίδου.
No comments:
Post a Comment