Saturday, October 19, 2013

Πού πάμε με διχασμένο το εθνικό μέτωπο;

Του Aνδρέα Χατζήπαπα
Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το Κυπριακό που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ πρόσφατα, με κύριους ομιλητές τους Γιώργο Βασιλείου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Και οι δύο πολιτικοί είναι βέβαια θιασώτες της σύντομης λύσης και φαίνεται να πιστεύουν ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού που να βασίζεται σε ένα συμβιβασμό, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές (win-win situation).

Δύο βασικά συμπεράσματα. Οι ξένες επενδύσεις (τόσο απαραίτητες για ανάκαμψη της οικονομίας) θα έλθουν πιο εύκολα στην Κύπρο όταν ο τόπος αποκτήσει ειρήνη, ασφάλεια και ομαλότητα μέσω μιας σωστής πολιτικής διευθέτησης. Και δεύτερο, γίνεται από όλους αντιληπτό ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί στους κόλπους της δύο χωριστά κράτη σε ένα μικρό νησί. Έτσι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίζεται εφόσον δεν υπάρξει λύση και επανένωση.

Διατυπώθηκαν βέβαια και κάποιες εισηγήσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Για παράδειγμα λέχθηκε ότι η ε/κ πλευρά, εν όψει της ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της αναμενόμενης εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε λίγα χρόνια, πιθανό να μη δείξει την απαιτούμενη προθυμία για συμβιβαστική λύση. Η υποψία αυτή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι και το 2004, η τότε ε/κ ηγεσία απέρριψε το σχέδιο Ανάν κυρίως λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ακόμη και με άλυτο το Κυπριακό. Η άλλη εισήγηση, που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, υιοθετεί την άποψη ότι η Κύπρος θα καταστεί μεν ενεργειακός κόμβος, αλλά, στο πλαίσιο μιας λύσης, το φυσικό αέριο από την περιοχή μας θα διοχετεύεται στην Ευρώπη με αγωγό που να περνά μέσω Τουρκίας.

Πάντως είναι θλιβερό που αυτή την περίοδο που καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, το εσωτερικό μέτωπο είναι ξανά τόσο διχασμένο. Αυτό από μόνο του στέλλει στους ξένους παρατηρητές την εντύπωση ότι οι πολιτικοί μας, παρά τις λεκτικές τους διακηρύξεις, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση, αφού καταπιάνονται περισσότερο με τα... δικά τους. Για παράδειγμα, έχουμε ένα μεγάλο κόμμα που μιλά για εθνικό διχασμό, για σκευωρίες εναντίον του και απορρίπτει κάθε συνεργασία με τον Πρόεδρο, επειδή κάποια στελέχη του τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας αστυνομικής έρευνας. Σταθερή άποψή μου είναι ότι εάν δεν συμφωνήσουν και συνεργαστούν οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις του τόπου, δεν είναι δυνατό να αναμένουμε συμφωνία που να οδηγήσει σε τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Από τη στιγμή που το σύνθημα και το πιστεύω είναι «το κόμμα υπεράνω όλων», δηλαδή ο κομματικός φανατισμός πρέπει να κυριαρχεί στις σκέψεις των οπαδών, τότε δεν μπορούμε να αναμένουμε πραγματική συμφιλίωση, ομοψυχία και συναίνεση, στοιχεία απαραίτητα για μια σοβαρή προσέγγιση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έλθει από την Ευρώπη ή από τα Ηνωμένα Έθνη. Ή για τον καταρτισμό ενός πλαισίου προτάσεων της πλευράς μας.
Πάντως παρά την οικονομική μας εξαθλίωση, φαίνεται ότι η Κύπρος αποκτά τελευταία μια αναβαθμισμένη αξιοπιστία και κύρος, κυρίως ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιωματούχους, λόγω κάποιων εξελίξεων και συγκυριών. Και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
Παρόλο που οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, θα ήταν χρήσιμο, νομίζω, να συσταθεί επιτέλους ένα συμβούλιο από ειδικούς, ακαδημαϊκούς και διεθνολόγους, που να ετοιμάζει μελέτες πάνω στα καυτά θέματα του Κυπριακού. Να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες ξένων συμβούλων.
Αλλά πρωτίστως πρέπει να επέλθει ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι αδιανόητο, λόγω μιας αστυνομικής έρευνας σε φημολογούμενο σκάνδαλο με μίζες και διαπλοκή, να δημιουργείται όλος αυτός ο σάλος. Τη στιγμή που όλοι τονίζουν ότι πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε υποθέσεις διαφθοράς, ότι πρέπει να αφεθεί απρόσκοπτη η Δικαιοσύνη να εκτελέσει το έργο της και να επικρατήσει νηφαλιότητα.

Όσον αφορά το πόρισμα της επιτροπής Πική για την οικονομία, θα έλεγα ότι αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αλλά είναι λειψό, αφού έμειναν εκτός έρευνας σημαντικές πτυχές που αφορούν ποινικά και αστικά αδικήματα. Ας διδαχθούμε από τυχόν λάθη και παραλείψεις. Είναι ενθαρρυντικό ότι άρχισε και συνεχίζεται ποινική έρευνα από αστυνομικούς ανακριτές. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά να έχουμε αποτελέσματα, διώξεις αυτών που ευθύνονται για το έγκλημα εις βάρος της οικονομίας μας.   
Ανδρέας Χατζήπαπας
ahadjipapas@hotmail.com

No comments: