Sunday, October 20, 2013

Με το φακό των λέξεων

Της Eλένης Αρτεμίου-Φωτιάδου
Σήμερα επιτρέψτε μου να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο. Σήμερα επιτρέψτε μου να γίνω κάπως πιο συναισθηματική και να μοιραστώ μαζί σας μια όμορφη εμπειρία, έτσι, όπως εκτυλίχθηκε την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013, σε μια πρεμιέρα θεατρικού έργου, όπου όλοι βάλαμε ξανά την παιδική μας φορεσιά και ζήσαμε στους ρυθμούς ενός σύγχρονου παραμυθιού. Γιατί, ευτυχώς, όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, που ποτέ δεν μεγαλώνει, παρά τις σκληρές διαπιστώσεις του καθρέφτη. Ένα παιδί που προσμένει απλώς την ευκαιρία να καβαλήσει ξανά μια ηλιαχτίδα και να διασκεδάσει με την ανεμελιά της αθωότητας.
To Θέατρο γεμάτο κόσμο από νωρίς, μικρούς και μεγάλους. Ένα υπέροχο σκηνικό προϊδεάζει για το χωρικό πλαίσιο του έργου. Το βλέμμα ταξιδεύει ήδη στα χρώματα και στους ήχους του δάσους. Κι η δική μου καρδιά ταξιδεύει στη χαρά της δημιουργίας. Ένα κείμενό μου παίρνει σάρκα και οστά. Τα λόγια δεν είναι πια απλές λέξεις σε ένα χαρτί αλλά χρώμα, κίνηση, συναίσθημα, δράση. Ο Αντρέας Μελέκκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σκάλα έχει εμπιστευτεί την αγάπη μου για τα παιδιά κι αυτό είναι για μένα τιμή και ευθύνη.

Το τρίτο κουδούνι θέτει όλους σε εγρήγορση. Η παράσταση αρχινά και στην αίθουσα ξεχύνονται, σε μια αρμονική συνύπαρξη, χρώματα και ήχοι. Οι πέντε ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθειά τους να αποδώσουν πιστά τους ήρωες. Μπροστά στους θεατές παρελαύνουν με τα πολύχρωμα κοστούμια τους ο Πούκυ Μπου το Ξωτικό, (Ιωάννα Πολυνείκη) η Πράσινη Νεράιδα, (Αριάνα Ιωάννου) η Μάγισσα Φραντζόλα, ( Λουκία Μιχαήλ- Μουσουλιώτου) ο Βοηθός της (Βασίλης Παφίτης) και τελευταίος ο Μάγος Καταστροφέξ, ( Φοίβος Γεωργιάδης).

Το παραμύθι ξεδιπλώνεται με όλα τα νήματα της μαγείας του σαν αύρα από παλιά αυλή με γιασεμιά. Μια ιστορία που γράφτηκε μεν για τα παιδιά αλλά απευθύνεται και στους ενήλικες με τις αλήθειες που τυλίγει μέσα στον κόσμο της φαντασίας. Χιούμορ, δράση, ανατροπές, εκπλήξεις, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μέχρι το τέλος. Το κείμενο ντύνουν αριστουργηματικά οι μουσικές δημιουργίες του Αντρέα Γερολέμου και οι χορογραφίες της Φαίδρας Καραβοκύρη –Ζένιου. Και τα κοστούμια της Λιάνας Ζαντή-Σπανού, πρωτότυπα, παιχνιδιάρικα, αγγίζουν τους ήρωες με τη χρυσόσκονη εκείνη που κάνει τα παιδιά να ταξιδεύουν με ούριο άνεμο στη χώρα του ονείρου.

Και μέσα σε λέξεις, ήχους, κι ερμηνείες, οι επιτυχημένες παρεμβάσεις της σκηνοθεσίας της Μόνικας Μελέκκη κινητοποιούν την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των παιδιών και τα κάνουν να περιμένουν το επόμενό της εύρημα. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και για το χειροκρότημα του κοινού, που μας δίνει τη θέληση και την ενέργεια να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο.
Eλένη Αρτεμίου-Φωτιάδου



No comments: