Wednesday, October 2, 2013

Παλιά υπέρλαμπρα αστέρια του Κυπριακού ποδοσφαίρου

Τιμώντας τους άξιους η πολιτεία, τιμά τον εαυτό της! 
Ανδρέας Στυλιανού, Πανίκος Ευθυμιάδης, Σωτήρης Καΐαφας, τρεις άριστοι των αρίστων ποδοσφαιριστών τις περασμένες δεκαετίες. Και οι τρεις υπήρξαν υπόδειγμα ‘επαγγελματιών’ ποδοσφαιριστών, σε μια εποχή ακόμη ερασιτεχνικής δομής και λειτουργίας των ομάδων! Και όμως, οι τρεις μεγάλες αυτές μορφές του Κυπριακού ποδοσφαίρου έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμη και σήμερα, οι παλαιότεροι των φιλάθλων αναπολούν με νοσταλγία και δέος τις ωραίες και ανεπανάληπτες στιγμές, που πρόσφεραν και οι τρεις τους, τόσο σε ποιοτικό θέαμα όσο και σε αθλητική δράση και συμπεριφορά.
 
Σε μια σεμνή και λιτή τελετή στο υπέροχο νέο γήπεδο του Βορείου Πόλου, στο Καϊμακλί, ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε αθλητές και ομάδες που διακρίθηκαν σε διάφορα αθλήματα, αγώνες και επιδόσεις. Στο τέλος, τίμησε και τρεις παλιές δόξες του Κυπριακού ποδοσφαίρου.  Τους Πανίκο Ευθυμιάδη, Σωτήρη Καΐφα και Ανδρέα Στυλιανού, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές αθλητικών σωματείων της Λευκωσίας, Ολυμπιακού, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα, που έγραψα ξεχωριστές σελίδες στα γήπεδα και όχι μόνο. (Στη φωτογραφία ο Πάμπος Στυλιανού, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο Πανίκος Ευθυμιάδης και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης).
 
Η φήμη τους πέρασε τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας. Τότε, που ακόμη στους αγώνες ποδοσφαίρου, μετρούσαν τα αισθήματα, το φιλότιμο, η αγάπη για το άθλημα και την ομάδα. Τότε, που αγωνίζονταν με μοναδικό κίνητρο την τιμή της φανέλας, όπως ελέγετο και που σήμερα, δυστυχώς, αυτά δεν υπάρχουν πια… (Στη φωτογραφία ο Πάμπος Στυλιανού, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο Ανδρέας Στυλιανου και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης).
 
Και οι τρεις τους έγραψαν πλούσια και σημαντική ιστορία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου. Χειροκροτήθηκαν και καταξιώθηκαν από όλους τους φιλάθλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Έγιναν ινδάλματα του μεγάλου ποδοσφαιρικού κόσμου. Απέσπασαν έπαθλα, κύπελλα, διακρίσεις, επαίνους, αλλά πάνω απ’ όλα το ζεστό χειροκρότημα και την απέραντη εκτίμηση όλων των Κυπρίων φιλάθλων. (Στη φωτογραφία ο Πάμπος Στυλιανού, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Σωτήρης Καΐαφας και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης).
 

Δίκαια και οι τρεις έχουν επανειλημμένα τιμηθεί από αθλητικούς παράγοντες, σωματεία, αρχές και την πολιτεία. Θα τιμούνται όμως διαχρονικά, πρώτα στην αθλητική συλλογική συνείδηση του τόπου, που τους έχει κατατάξει τόσο πολύ ψηλά. (Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ουράνιος Ιωαννίδης, οι τιμώμενοι Ανδρέας Στυλιανου, Πανίκος Ευθυμιάδης, Σωτήρης Καΐφας και η αντιδήμαρχος Λευκωσίας Σούλα Κολακίδου).
 

Οι τιμώμενοι Πανίκος Ευθυμιάδης και Ανδρέας Στυλιανού με το δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
 
Ήταν μια υπέροχη βραδιά παρέα με ξεχωριστούς ανθρώπους!! Εδώ παρέα με τις δόξες του Κυπριακού Ποδοσφαίρου Πανίκο Ευθυμιάδη και Ανδρέα Στυλιανού, λέει η Μαρία Παππά, φιλόλογος και δημοσιογράφος από τη Χίο.
 

Η Λίντα και Πανίκος Ευθυμιάδης με το δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη σε όμορφες αναμνηστικές στιγμές.
 

Φίλοι συγγενείς και εκτιμητές του έργου τους, όλοι μαζί να τιμήσουν τους ξεχωριστούς αυτούς ποδοσφαιριστές που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. (Στη φωτογραφία Φοίβος Νικολαΐδης, Ανδρέας Στυλιανού, Μαρία Παππά, Λίντα Ευθυμιάδου, Πανίκος Ευθυμιάδης, Σωτήρης Καΐφας και Ήβη Καΐαφα).
 
Αμέσως μετά την απονομή βράβευσης, συγκινημένος ο Σωτήρης Καΐφας με τη σύζυγό του Ήβη. 
 

Ο βουλευτής Λευκωσίας, Νίκος Νουρής με τη Μαρία Παππά ευχαριστημένοι από την όμορφη εκδήλωση.
 
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης, ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα. Παράλληλα, με τις ποδοσφαιρικές του αρετές, το χαρακτήριζε το υψηλό ήθος και τον διέκρινε η αθλητοπρέπεια. Δίκαια χαρακτηρίστηκε  ως «ο τζέντλεμαν των γηπέδων». 
Το σπάνιο ήθος αποτελεί τη δια βίου αρετή του Πανίκου Ευθυμιάδη, του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή, που έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας στα γήπεδα με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και την Εθνική ομάδα. (Στη φωτογραφία με την εγγονή του Ελίνα Πρωτοπαπά, σε πρόσφατη βράβευση του).
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης, ως έφηβος αγωνίστηκε στην ομάδα της Ολυμπιάδας Νεαπόλεως. Η αξιοπρέπεια και η αθλητοπρέπεια που επέδειξε όλα τα χρόνια που υπηρέτησε το ποδόσφαιρο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους.
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης κυριάρχησε ως ηγετική μορφή των κυπριακών γηπέδων για δυο σχεδόν δεκαετίες. Ταλαντούχος, παίχτης και χαρισματικός τεχνίτης με τις φοβερές τρίπλες και τα εντυπωσιακά του γκολ, καταξιώθηκε ως μεγάλος ποδοσφαιριστής.
Ταλαντούχος, αλλά εργατικός, λαμπερό αστέρι αλλά σεμνός, καταξιωμένος, αλλά με ισχυρή θέληση, πραγματιστής, αλλά με όραμα, πρόσφερε όσα λίγοι στο κυπριακό, αλλά και στο ελλαδικό ποδόσφαιρο. Κόσμησε και λάμπρυνε το Κυπριακό ποδόσφαιρο, τόσο με τις απαράμιλλες επιδόσεις του, όσο και με το ήθος του.
Ο Σωτήρης Καϊάφας ο φοβερός κεντρικός κυνηγός και σκόρερ, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Κύπριους επιθετικούς όλων των εποχών. Αγωνίστηκε στην Ομόνοια Λευκωσίας κατά την περίοδο 1967 – 1984, ενώ κατά το ποδοσφαιρικό έτος 1975-76 κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι της ΟΥΕΦΑ.
Ο Σωτήρης Kαϊάφας θεωρείται ως ο καλύτερος επιθετικός ποδοσφαιριστής που πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες από τα κυπριακά γήπεδα. Τον τιμητικό αυτό τίτλο τον κέρδισε με το σπαθί του ή καλύτερα με τα μοναδικά τέρματα που με σταθερή επιτυχία επιτύγχανε ως μεγάλος  γκολτζής της Oμόνοιας και του Kυπριακού ποδοσφαίρου.
Xρυσό παπούτσι το 1976 με 39 γκολ σαν ο πρώτος σκόρερ της Eυρώπης, πρώτος σκόρερ του Παγκυπρίου πρωταθλήματος οκτώ φορές, με 44 γκολ το 1976-77 έχει το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε μιαν αγωνιστική περίοδο πρωταθλήματος, πέτυχε τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Oμόνοιας και του Kυπριακού ποδοσφαίρου (σε 489 με Oμόνοια και Eθνική πέτυχε 324 γκολ), αναδείχθηκε δυο χρονιές το 1976 και το 1978 «Aθλητής της Xρονιάς» από την EAK και περισσότερες σαν «ποδοσφαιριστής της χρονιάς».
Ως επιστέγασμα και επιβράβευση της ποδοσφαιρικής αξίας του Καϊάφα είναι ότι έχει επιλεγεί από την Κ.Ο.Π. ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα στην Κύπρο. Μια μεγάλη διάκριση που τιμά τόσο τον ίδιο, όσο και το σωματείο που τον ανέδειξε.
Ο φόβος και ο τρόμος των αντίπαλων δικτύων… άφησε άξιο συνεχιστή το γιό του Κώστα Καΐαφα.
Ο Ανδρέας Στυλιανού ένα πολυσύνθετο ταλέντο, ήταν ποδοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής, και αθλητής στίβου. Είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα σπορτ και στον στίβο. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, που τον ανέδειξε.
Από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Κύπρου, με τεράστια προσφορά στο ποδόσφαιρο ειδικά και τον αθλητισμό γενικώτερα. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας του ΑΠΟΕΛ και του Εθνικού συγκροτήματος.
Ένας αθλητής με ηγετικά προσόντα, ταλέντο, πάθος, προσωπικότητα και σπάνιες αρετές στο γήπεδο. Διακρίθηκε για την εξαιρετική του απόδοση στις τρίπλες, στην ταχύτητα, στον έλεγχο της μπάλας και τα δυνατά σιούτ.
Ως φοιτητής ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό (στην ομάδα του ΠΑΟ) και με το ποδόσφαιρο (έπαιξε δύο χρόνια στον Πανιώνιο), συνδέοντας το όνομά του με επιτυχίες και διακρίσεις, όχι πια στον κυπριακό χώρο, αλλά στο πανελλήνιο.
Ο Ανδρέας Στυλιανού τίμησε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και δόξασε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Συμμετείχε ενεργά σε ανεπανάληπτες νίκες και επιτυχίες της ομάδας του. Αναδείχθηκε Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1966-67 με 29 τέρματα, κάτι που επανέλαβε το 1971 μαζί με τους Π. Ευθυμιάδη (Ολυμπιακός) και Κ. Βασιλειάδη (Απόλλωνας). 

No comments: