Sunday, June 18, 2023

Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Συμμετοχή στο «Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία»

Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)
«Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία»
Ευθύβουλος Ευθυβούλου: Ο ποιητής με τους πολύχρωμους στοίχους που ανοίγουν τα φτερά της ψυχής. Ο Γιώργος Σεφέρης είχε τονίσει πως: «Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ». Η αλληγορική αυτή έκφραση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ποιητική δραστηριότητα του Ευθύβουλου Ευθυβούλου. Η ποιητική του διάθεση δεν κοιμάται ποτέ. Ποιητής με εύρος και βάθος, γράφει ποιήματα γεμάτο λυρισμό, συμβολισμούς και νοήματα μοναδικά.
Μια ξεχωριστή έκδοση από το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.) παρουσιάστηκε το Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023 στην αίθουσα «Γιώργος Σεφέρης» του Πολιτιστικού Κέντρου Πλατρών. Πρόκειται για την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου που εξέδωσε το Ίδρυμα, μιας ποιητικής ανθολογίας, η οποία αναφέρεται στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, με τίτλο «Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία».

Την παρουσίαση της έκδοσης χαιρέτισαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς επίσης ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, και η Σούλα Ζαβού, Πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)Το Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ως αποστολή του την καταγραφή, διάσωση, μελέτη, ανάπτυξη και ανάδειξη της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών και ευρύτερα του συνόλου της παραγόμενης σήμερα πολιτιστικής δημιουργίας των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους. 

Πρόκειται για ένα ίδρυμα που αφορά μέρος του πλαισίου υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και αποτελείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διορίσθηκε τον Απρίλιο του 2022, με Απόφαση του Υπουργικό Συμβουλίου.

Στην καλαίσθητη έκδοση συμμετέχουν σαράντα οκτώ (48) Κύπριοι ποιητές και ποιήτριες, με ποιήματα εμπνευσμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινοτήτων, διανθίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτιστική παραγωγή που σχετίζεται με το Τρόοδος και συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των ορεινών περιοχών. (Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ., Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ο ποιητής Ευθύβουλος Ευθυβούλου).
Στην ανθολογία συμμετέχει και ο ποιητής Ευθύβουλος Ευθυβούλου με το ποίημά του «Στ' αχνάρια της παράδοσης», ένα ποίημα που έγραψε για το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου το 2010.
Τα ανθολογημένα ποιήματα εμπλουτίζουν τη βιβλιογραφία γύρω από την κυπριακή ποιητική παραγωγή, επικοινωνούν στους αναγνώστες το πηγαίο ταλέντο των δημιουργών τους, συνθέτοντας, παράλληλα, έναν πολύτιμο θησαυρό.

2 comments:

Anonymous said...


Καλημέρα αγαπητέ Φοίβο,

Νιώθω αβίαστα την ανάγκη να σου εκφράσω τις θερμότερες μου ευχαριστίες για την πολύ περιεκτική ανάρτησή σου σχετικά με την εκδήλωση του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους στις Πλάτρες, για την παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας "Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο", καθώς και για τα πολύ κολακευτικά σου λόγια.


Σε χαιρετώ,
Ευθύβουλος

Phivos Nicolaides said...

Αγαπητέ Ευθύβουλε,

Συγχαρητήρια και πάλι για ότι όμορφο και δημιουργικό κάνεις στη ζωή σου, το οποίο σε τιμά, αλλά και την οικογένεια και τους φίλους σου φυσικά.

Η γιαγιά μου Ισμήνη, πάντα μου έλεγε -το συνέχισε και η μητέρα μου- «Να κάνω φίλους καλύτερους από μένα».
Πιστεύω το ακολουθώ όσο μπορώ…

Όσοι έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, προβάλλουν τις επιτυχίες των άλλων, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Καλή εβδομάδα,

Φοίβος