Sunday, June 18, 2023

Μαρία Παχίτη: Συμμετοχή στο «Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία»

Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)
«Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία»
Μαρία Παχίτη: Η προικισμένη με το χάρισμα του γραπτού λόγου
Η Μαρία είναι ένα αξιόλογο άτομο γεμάτη ευαισθησίες αλλά δυνατό, έξυπνο και όμορφο κορίτσι, ζει σε κάποιο κόσμο όπου ξεχωριστοί άνθρωποι είναι προικισμένοι με ένα Χάρισμα, ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Προικισμένη από τη θεία φύση με το χάρισμα του προφορικού και γραπτού λόγου η Μαρία Παχίτη είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα. Μέσα από τους προβληματισμούς και κραδασμούς της ψυχής της, αποτυπώνει στα ωραία της κείμενα και στα υπέροχα ποιήματά της τα πλούσια συναισθήματα της για τη ζωή και τον άνθρωπο, που μόνιμα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της.
Μια ξεχωριστή έκδοση από το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.) παρουσιάστηκε το Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023 στην αίθουσα «Γιώργος Σεφέρης» του Πολιτιστικού Κέντρου Πλατρών. Πρόκειται για την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου που εξέδωσε το Ίδρυμα, μιας ποιητικής ανθολογίας, η οποία αναφέρεται στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, με τίτλο «Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία».

Την παρουσίαση της έκδοσης χαιρέτισαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς επίσης ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, και η Σούλα Ζαβού, Πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)Το Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ως αποστολή του την καταγραφή, διάσωση, μελέτη, ανάπτυξη και ανάδειξη της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών και ευρύτερα του συνόλου της παραγόμενης σήμερα πολιτιστικής δημιουργίας των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους.
Στην καλαίσθητη έκδοση συμμετέχουν σαράντα οκτώ (48) Κύπριοι ποιητές και ποιήτριες, με ποιήματα εμπνευσμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινοτήτων, διανθίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτιστική παραγωγή που σχετίζεται με το Τρόοδος και συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των ορεινών περιοχών. (Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ., Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η ποιήτρια Μαρία Παχίτη).
Στην ανθολογία συμμετέχει και η ποιήτρια Μαρία Παχίτη με δυο ποιήματα, το «Ποιητικό σεργιάνι στην ορεινή Κύπρο» και το «Ποιητικό ταξίδι στις παρυφές του Τροόδους», ένα ποίημα που έγραψε για το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου το 2010.
Η ποίηση είναι απόδραση, οδοιπορικό, καταφύγιο και αρένα. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια τής σκέψης. Η καταξιωμένη συγγραφέας και ποιήτρια Μαρία Παχίτη με τα ποιήματα της μάς επιβεβαιώνει την ομορφιά της ποίησης.
Η διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι σημαντική υπόθεση όλων.

2 comments:

Anonymous said...

Αγαπητά μέλη της της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού,

Λαμβάνοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα που αφορούσε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.) για παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας με τίτλο "Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο" και διαβάζοντας τις αναρτήσεις του κύριου Φοίβου σε σχέση με τη συμμετοχή μου, αλλά και τη συμμετοχή του κύριου Ευθύβουλου Ευθυβούλου, αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω τα ακόλουθα:

O Thomas Watson είχε συμβουλεύσει "να μην κάνουμε φίλους αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, αλλά αυτούς που θα μας αναγκάσουν να ανεβάσουμε το επίπεδό μας", ο ιρλανδός συγγραφέας C.S.Lewis είχε υποδείξει πως "η φιλία γεννιέται τη στιγμή που ένας άνθρωπος λέει σε έναν άλλο: "Τι; Κι εσύ; Νόμιζα πως ήμουν μόνος!" και ο Δαρβίνος είχε δηλώσει πως "οι φιλίες ενός ανθρώπου είναι το καλύτερο μέτρο της αξίας του".

Ζήτημα τύχης ή/και πρόσταγμα της μοίρας ήταν η στιγμή της συνάντησής μου με τον κύριο Φοίβο, λίγους μήνες πριν. Άτομο με έντονη προσωπικότητα, θετική αύρα, καλλιέργεια και ευρυμάθεια, γενναιόφρον, απαλλαγμένο από μικρότητες και ζηλοφθονίες, με απαράμιλλη ανιδιοτέλεια πασκίζει να προβάλει όσα άτομα συμμερίζονται την αγάπη και το πάθος του για την πνευματική δημιουργία και να συνδράμει ουσιωδώς στην αναβάθμιση του πολιτισμού μας, που τα τελευταία χρόνια παραπαίει. Φίλος που μας αναγκάζει να ανεβάσουμε το επίπεδό μας λέγοντάς μας αλήθειες χωρίς να χαϊδεύει τα αυτιά μας, άνθρωπος που επιδιώκει την ένταξή μας σε έναν κύκλο δημιουργικών ατόμων, που μας κάνει να μην αισθανόμαστε πλέον μόνοι και, σίγουρα, φίλος που ανεβάζει το μέτρο της αξία μας.

Σε μια εποχή όπου ο ατομικισμός, ο αριβισμός, η έπαρση, η αλαζονεία, η ανάγκη αυτοπροβολής, η εγωπάθεια και ο ναρκισσισμός συνιστούν συστατικά στοιχεία της πνιγηρής καθημερινότητάς μας καθιστώντας τις όποιες σχέσεις επιφανειακές, ανούσιες και φορτικές, η ύπαρξη σπάνιων ανθρώπων με περιεχόμενο, επίπεδο και καλλιέργεια, όπως ο κύριος Φοίβος Νικολαΐδης, αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη διάσωση του πολιτισμού μας.

Κύριε Φοίβο, όσα ευχαριστώ κι αν πω, λίγα θα είναι, για την τιμή της φιλίας σας! Αγαπητά μέλη, εύχομαι να γνωρίζετε πόσο σπουδαίο είναι να έχετε δίπλα σας έναν άνθρωπο που σας δίνει την πλήρη ελευθερία να είστε ο εαυτός σας στηρίζοντας έμπρακτα τη δημιουργικότητά σας.

Καλό υπόλοιπο σας εύχομαι.

Με εκτίμηση,
Μαρία Παχίτη

Phivos Nicolaides said...

Αγαπητή μου φίλη Μαρία,

Σ’ ευχαριστώ για τα τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα σου λόγια σου, που καταδεικνύουν περίτρανα το εύρος του δικού σου χαρακτήρα και επιπέδου. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι βγαίνουν μέσα από την ψυχή σου, γιατί κι εσύ είσαι ένα ξεχωριστό άτομο γεμάτο εσωτερική ομορφιά και πλούτο ανεκτίμητο.

Πεποίθηση μου είναι ότι, τα άτομα όπως εσένα, θα έπρεπε να είχαν την ευκαιρία να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, γιατί γνωρίζουν και κατανοούν τι σημαίνει ανθρώπινος νους, ανθρώπινη ψυχή και κοινωνική ανάγκη.

Η επιστολή σου, όπως κι αυτή του αγαπητού μου Ευθύβουλου, αποδεικνύουν το ποιόν και το επίπεδο των φίλων και συνεργατών, που τιμούν και δίνουν αξία στον Σύνδεσμο μας. Επίσης, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ μας και ταυτόχρονα μας δεσμεύουν, να συνεχίσουμε το έργο μας με μεγαλύτερη δύναμη και ζήλο για το γενικότερο καλό, του Συνδέσμου μας και εμάς των ιδίων.

Επειδή αγαπητή Μαρία επικαλέστηκες γνωμικά, θα αποτολμήσω κι εγώ να αναφερθώ στον Αριστοτέλη, που πίστευε ότι: «Ο αληθινά ηθικός άνθρωπος χρειάζεται τη φιλία, γιατί αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στη ζωή του. Η αληθινή φιλία είναι δυνατή μόνο ανάμεσα σε καλούς ανθρώπους. Ανάμεσα, δηλαδή, σε ανθρώπους που τους ενώνουν τα ίδια ιδανικά. Μόνο αυτή η φιλία έχει διάρκεια».

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει». Ο άνθρωπος δηλαδή από τη φύση του, τείνει να συναναστρέφεται άτομα που του μοιάζουν, που έχουν κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα. Τίποτα, πιο αληθινό από τα πιο πάνω. Θεία τύχη αγαθή, το ταξίδι της Ομάδας μας συνεχίζεται σταθερά με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά και αξίες. Γι’ αυτό και είναι συναρπαστικό!

Ευγνώμονες ευχαριστίες για όλα.
Με εκτίμηση,
Φοίβος Νικολαΐδης