Thursday, June 15, 2023

Ο ξεχασμένος Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας

Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση 
Ο ξεχασμένος Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας...
Την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, 2023 στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι του ΡΙΚ έγινε με μεγάλη επιτυχία ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου μας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού για τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας. Ένα αυθεντικό απομεινάρι της άλλοτε δοξασμένης Μεγάλης Ελλάδας.
Μιας προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία των Γραικάρνων, οι ρίζες των οποίων ανιχνεύονται από τα πανάρχαια χρόνια του Παγκόσμιου Ελληνικού Πολιτισμού.
Η εκδήλωση άρχισε με προβολή ενός βίντεο με το πασίγνωστο τραγούδι: KALINITTA 
Click here to hearthe song:  KALINITTA with Greek Translation

Η Μαρία Παχίτη που έκανε τον συντονισμό της εκδήλωσης μεταξύ άλλων είπε:

Σας καλωσορίζω στην αποψινή ειδική εκδήλωση, σ' ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από την μακραίωνη Ιστορία για τον ξεχασμένο Ελληνισμό τής Κάτω Ιταλίας, που θα μας καλωσόριζε ως εξής:
 

«Καλώς Ήρτετε

Κατωιταλικά:

Εβώ πάντα σε σένα πενσέω,

γιατί σένα φσυχή μου 'γαπώ,

τσαι που πάω, που σύρνω, που στέω

στην καρδιά μου πάντα σένα βαστώ.

 Κείμενο:

Εγώ πάντα εσένα σκέφτομαι,

γιατί εσένα ψυχή μου αγαπώ,

και όπου πάω, όπου σέρνομαι, όπου στέκομαι,

στην καρδιά μου πάντα εσένα βαστώ». 

Στη συνέχεια προσήλθε στο βήμα ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού και Συντονιστής της όλης εκδήλωσης, για ένα σύντομο χαιρετισμό. 
Γιώργος Μιχαηλίδης: Μίλησε για τον Ελληνισμό που πάει να χαθεί. Σ' ένα ταξίδι με νόημα, με περιεχόμενο. Μια πολιτιστική διαδρομή στην ελληνική γη της Καλαβρίας. Χαρακτήρισε την τιμωμένη Βασιλική Βούρδα με το αντίστοιχο με την «Κυρά της Ρω»! Με παντιέρα την Ελληνική γλώσσα να προσπαθεί να τη διαδώσει στην Κάτω Ιταλία.
Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Νικολάου, καθηγητή Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Ερευνητής και τέως Διευθυντής Ραδιοφωνίας Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τη δική του παρέμβαση. Ο Γιώργος Νικολάου αναφέρθηκε στα ανά το παγκόσμιο ελληνικά αποτυπώματα και τη δύναμη του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.
Στη συνέχεια προβλήθηκε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ των Davide Carbone και Freedom Pentimalli με τίτλο: KALAVRIA - LA TERRA DEI GRECI DI CALABRIA. Τον υποτιτλισμό ανέλαβε η κυρία Βασιλική Βούρδα.
Αμέσως μετά την προβολή η Μαρία Παχίτη είπε: Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους εμπνευστές και δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και στην κυρία Βασιλική Βούρδα, που μας έχει έρθει από το Ρήγιο της Καλαβρίας όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Ένα σύντομο βιογραφικό:

Η κυρία Βούρδα σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε σπουδές στην Ανάλυση και Σχεδιασμό Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων στο Πανεπιστήμιο “Μετιττεράνια” του Ρηγίου, Καλαβρίας. Η κυρία Βασιλική Βούρδα, είναι ξεναγός σε ειδικές διαδρομές και διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Dante Alighieri το οποίο με δική της πρωτοβουλία δημιούργησε το πρώτο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης της ελληνομάθειας στην ελληνόφωνη Καλαβρία. Η ίδια, το 2015, ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια» στο Ρήγιο της Καλαβρίας.
Η Βασιλική Βούρδα ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους τη βοήθησαν και τη στήριξαν. Αναφέρθηκε στο έργο της στο Ρήγιο της Καλαβρίας όπου ζει μόνιμα με την οικογένεια της από το 2001. Τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και την επιμονή της για διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. Χαιρέτισε το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν άνθρωποι από την Κύπρο. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Ξενής Ξενοφώντος, επιδίδοντας τιμητική πλακέτα στην κυρία Βασιλική Βούρδα, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που κάνει το Ινστιτούτο, που στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια προαγωγής του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ξενής Ξενοφώντος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού & Βασιλική Βούρδα, Ιδρύτρια & Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια» στο Ρήγιο της Καλαβρίας.

Ο Πρόεδρο του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, Φοίβος Νικολαΐδης, επιδίδοντας τιμητική πλακέτα στη Βασιλική Βούρδα είπε: Συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο που επιτελείς, το οποίο απαιτεί πολύ δουλειά, αλλά και αφοσίωση. Συνέχισε να διαδίδεις με το φως της Ελληνικής γλώσσας, τον Ελληνικό πολιτισμό στη δεύτερη σου πατρίδα.
Ο Φοίβος Νικολαΐδης με τη Βασιλική Βούρδα και την τιμητική πλακέτα από τον Σύνδεσμο Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού. 
Η συμμετοχή ήταν μαζική και ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.
Το κοινό ακούει με προσοχή τους ομιλητές.
Ευαισθητοποίηση και προβληματισμός από το κοινό.
Η ειδική αυτή εκδήλωση ήταν ξεχωριστή γιατί ήταν διαφορετική. Κατά γενική ομολογία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Από αρειστερά: Ξενής Ξενοφώντος, Πόπη Νικολαΐδου, Μαρία Παχίτη, Βασιλική Βούρδα & Φοίβος Νικολαΐδης.
Πολυνίκη Βότση, Λένια Λουκά, Κατερίνα Νικολαΐδου, Ξενής Ξενοφώντος, Μαρία Αριστοτέλους, Φίλιππος Στυλιανού, Ευγενία Νικολαΐδου, Φοίβος Νικολαΐδης, Πόπη Νικολαΐδου, Βασιλική Βούρδα, Μάρω Ερωτοκρίτου, Πέτρος Καρεκλάς & Έλενα Σαλάτα.
Ευχαριστίες πολλές στους συντελεστές της εκδήλωσης:
Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Νικολάου, Ξενή Ξενοφώντος, Φίλιππο Στυλιανού, Ευθύβουλο Ευθυβούλου, Θέα Χριστοδουλίδου, Τάσο Δημητριάδη, Πόπη Νικολαΐδου, Έλενα Σαλάτα, Μαρία Παχίτη, Φοίβο Νικολαΐδη και άλλους. 

Θερμές ευχαριστίες επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ για τη φιλοξενία στο θεατράκι, τη στήριξη και την προβολή της όλης εκδήλωσης. 

Ακολούθησε δεξίωση με πολλούς φίλους να δίνουν το παρόν τους. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: Ρεπορτάζ ΡΙΚ 

5 comments:

Anonymous said...

@Κώστας Μαυραντώνης: Πολύ ενδιαφέρον θέμα… πολύ λυπούμαι που δεν είμαι Λευκωσία για να μπορούσα να παραστώ. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση👍

Anonymous said...

Φοίβο , συγχαρητήρια για την οργάνωση τόσο σημαντικής εκδήλωσης, την είδα απόψε στις Ειδήσεις του ΡΙΚ. Δυστυχώς εγώ δεν μπόρεσα αν παρευρεθώ. ‘Ίσως στην επόμενη εκδήλωση .

Παναγιώτης

Anonymous said...

@Γεωργία Πούλλου: Μπράβο. Πολύ ενδιαφέρον!

Anonymous said...

@ Ανδρέας Ιωάννου: Συγχαρητήρια Φοίβο μου για την εκδήλωση σας.

Anonymous said...

Congratulations 🎉