Tuesday, April 15, 2014

Τι σημαίνει το ΡΙΚ για τους απόδημους

Της Αναστασίας Παττίχη
Γράφει από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Τελευταία, εδώ στο Σίδνεϊ Αυστραλίας ακούγονταν φήμες ότι το ΡΙΚ θα συρρικνωθεί, θα καταργηθούν εκπομπές, θα απολυθούν υπάλληλοι... και να που άρχισαν όλα να γίνονται ένα ένα. Φεύγει το παλιό διοικητικό συμβούλιο, απολύονται οι πιο αγαπημένοι, των ακροατών της Αυστραλίας, μουσικοί παραγωγοί και ετοιμάζεται ο «Δεκάλογος για το ΡΙΚ» που φωτογραφίζει το ΡΙΚ του μέλλοντος. Ένα ΡΙΚ στα μέτρα του κ. Τσαλακού και του υπουργού κ. Χάσικου.

Ανησυχούμε οι απόδημοι της Αυστραλίας μήπως καταργηθεί το Τρίτο Πρόγραμμα που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, μέσω αναμετάδοσης από τον τοπικό ραδιοσταθμό 1683 ή μέσω διαδιχτύου και μας φέρνει σε επαφή με την πραγματική Κύπρο. Ανησυχούμε μήπως καταργηθεί και η δορυφορική τηλεόραση του ΡΙΚ που φροντίσαμε όλοι να έχουμε με συνδρομή.

Μπορούμε, βέβαια, με την νέα τεχνολογία να παρακολουθήσουμε όποιο κανάλι θέλουμε αλλά εμείς επιμένουμε με το ΡΙΚ. Γιατί το ΡΙΚ είναι ταυτόσημο με την Κύπρο και ο ρόλος του είναι να μας υπενθυμίζει ποιοί είμαστε, να μας μαθαίνει τη γλώσσα μας, να μας βοηθά να διατηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα μας και γενικά τον πολιτισμό μας. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τη διαφορά τόσο με την παρουσία του, όσο και με την αισθητή βελτίωση των προγραμμάτων του… Η χαρά όλων μας ήταν μεγάλη.

Το ΡΙΚ των τελευταίων χρόνων έδωσε ζωή στην κυπριακή αλλά και στην ελληνική παροικία. Δυνάμωσε τη σχέση μας με την Κύπρο και απέτρεψε την αφομοίωση τόσο εμάς, όσων και των παιδιών μας με την κουλτούρα της χώρας που μας φιλοξενεί. Απόδειξη τα συχνά ταξίδια μας, οι επενδύσεις στην Κύπρο και το συνεχές ενδιαφέρον μας για ότι συμβαίνει στη χώρα που μας γέννησε.

Εγώ πάντα άκουα το Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ... από τότε που άρχισε να αναμεταδίδεται στο Σίδνεϊ. Αργότερα η αγάπη αυτή μεταδόθηκε στα δύο παιδιά μου που είναι γεννημένα στην Αυστραλία, αλλά μιλούν άπταιστα την ελληνική και δηλώνουν Κύπριοι. Τώρα δουλεύουν στον υπολογιστή και ταυτόχρονα ακούν το ΡΙΚ.
 

Πριν από λίγους μήνες απέκτησα έναν όμορφο εγγονό. Κάθε πρωί κάνουμε τον πρωινό μας περίπατο μαζί και ακούμε και οι δύο από το τηλέφωνο τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές του Τρίτου. Βρίσκω την ευκαιρία να του μιλήσω για την Κύπρο.

Για όλα αυτά, πρέπει να διαφυλαχθεί το ΡΙΚ και να μην καταντήσει ένα συρρικνωμένο, αποδυναμωμένο, απρόσωπο και βαρετό κανάλι επειδή κάποιοι πιθανόν το θέλουν έτσι...
Αναστασία Παττίχη
Σίδνεϊ - Αυστραλία

facebook

No comments: