Thursday, April 10, 2014

Η πολιτεία τίμησε τον Κυριάκο Νεοκλέους και το σχολείο του

Στην ηγετική μορφή της Κυπριακή εκπαίδευσης  
Δείτε το βίντεο: 
Με τη μετονομασία του Γυμνασίου Έγκωμης σε ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, τιμήθηκε η προσφορά στην παιδεία του ιδρυτή και για 33 χρόνια λυκειάρχη του Ανωτέρου Εμπορικού Λυκείου Λευκωσίας (μετέπειτα Γ΄ Παγκυπρίου Γυμνασίου και Οικονομικού Λυκείου Λευκωσίας) κ Κυριάκου Νεοκλέους, σε μια όμορφη σεμνή τελετή που οργάνωσε το Γυμνάσιο Έγκωμης με συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης, στις 31 Μαρτίου 2014. 
 

Σε χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Γυμνασίου Έγκωμης κα. Μαρία Συμεωνίδου αναφέρθηκε στον Δάσκαλο Κυριάκο Νεοκλέους που όρισε τον εαυτό του στη δημιουργία του «καλού κ’ αγαθού ανθρώπου» με την ίδρυση ενός σχολείου, ως ύψιστη πράξη κοινωνικής προσφοράς – ένα σχολείο που συνεχίζει μέχρι σήμερα περήφανο την αδιάλειπτη πορεία του με στόχο αυτόν που διακήρυξε ο ιδρυτής το 1950 «να δημιουργεί ανθρώπους με υγιείς χαρακτήρες και ανώτερο πνεύμα».
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ Κώστας Καδής (τον χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε η εκπρόσωπός του Γενική Διευθύντρια κ Αίγλη Παντελάκη) αναφέρθηκε στην ίδρυση και προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Νεοκλέους – Ανωτέρου Εμπορικού Λυκείου (1950) και κλασικού Γυμνασίου Νεοκλέους (1958) – τα οποία αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος ως ισότιμα με τα αντίστοιχα δημόσια σχολεία της χώρας, και σημείωσε την αναφορά του Προέδρου Μακαρίου κατά τον θεμέλιο λίθο των νέων κτηρίων (1960) πως η προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Νεοκλέους στα δέκα γόνιμα χρόνια της δράσης και καρποφορίας τους (1950-1960) υπήρξε πράγματι πολύ μεγάλη, τόσο από εκπαιδευτικής, όσο και από εθνικής και εν γένει κοινωνικής πλευράς.
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης κ Κώστας Αναστασίου αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Εφορείας στις 3/2/2014, που προσυπογράφτηκε με επιστολή του Υπουργού Παιδείας κ Κυριάκου Κενεβέζου στις 5/3/2014, για την αλλαγή του ονόματος του Γυμνασίου Έγκωμης σε ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πεφωτισμένο πνευματικό άνθρωπο και δημιουργό που καταξίωσε με το έργο και την προσφορά του τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, και που ταύτισε την προσωπική του συμπεριφορά με τις ανάγκες των παιδιών και έγινε φωτεινό σύμβολο για όλους, προσφέροντας μάλιστα τα σχολεία του χωρίς να ζητήσει οποιαδήποτε αμοιβή.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Λυκείου Νεοκλέους κ Άκης Πηγασίου ευχαρίστησε τους συντελεστές της ιστορικής εκδήλωσης, τη Σχολική Εφορεία, το Υπουργείο Παιδείας, το Σχολείο, και τους Αποφοίτους (και ιδιαίτερα τον συναπόφοιτο Δρα Κυριάκο Τυρίμο για την ανακίνηση του θέματος), θεωρώντας τη συμβολή όλων ως αναγνώριση στον πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και μπροστάρη Λυκειάρχη που πρόσφερε στους μαθητές του όχι μόνο γνώσεις αλλά και σοφία, καθώς και συνεχή συμπαράσταση. Απευθυνόμενος στους μαθητές μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι παλαιότεροι αλλά που είχαν το στήριγμα του σχολείου και καταξιώθηκαν στην κοινωνία, κι ευχήθηκε και σ΄ αυτούς να έχουν στόχους και οράματα, να αγαπούν τους γονείς που θυσιάζονται γι΄ αυτούς, να σέβονται τους καθηγητές που προσφέρουν το ύψιστο αγαθό της μόρφωσης, και να είναι περήφανοι που φοιτούν σ΄ ένα σχολείο με το όνομα Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους.

Η Αντιπρόεδρος των Αποφοίτων λογοτέχνις κ Αλέκα Γράβαρη Πρέκα απευθυνόμενη στον κ Νεοκλέους είπε μεταξύ άλλων: «... με της καρδιάς τη φλόγα ανάψατε χιλιάδες λαμπάδες σε σκληρούς καιρούς φτώχιας και αμάθειας, αλλά και κινδύνων αφού οι αποικιοκράτες πολεμούσαν καθετί ελληνικό, στην πλάνη πως θα εδραίωναν έτσι την εξουσία τους. Μόνη έννοια σας ο άνθρωπος. Διδάξατε ισότητα, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, εντιμότητα, υπευθυνότητα, πολιτισμό. Με τις μνήμες να μας λύνουν σήμερα τα γόνατα σάς λέμε: Ευχαριστούμε Δάσκαλε, Οραματιστή, Πρωτοπόρε. Ευχαριστούμε Άνθρωπε Κυριάκο Νεοκλέους».

Κατασυγκινημένος ο τιμώμενος Λυκειάρχης, προσήλθε στο βήμα χωρίς να μπορεί πλέον να εκφωνήσει τον γραπτό του χαιρετισμό, υπό το βάρος της συγκίνησης που προκάλεσε και τα θερμότατα χειροκροτήματα προσκεκλημένων, καθηγητών, μαθητών και αποφοίτων. Κατάφερε μόνο να ευχαριστήσει αυτούς που πραγμάτωσαν την έντονη επιθυμία των χιλιάδων αποφοίτων του Λυκείου, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να αποδώσουν μέρος των πνευματικών τους τροφείων στην αγαπημένη τους Μάνα-τροφό (το σχολείο τους), και συγκεκριμένα στον έντιμο Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης κ Κώστα Αναστασίου και τα μέλη του Συμβουλίου του, στον τέως Υπουργό Παιδείας κ Κυριάκο Κενεβέζο, στους Αποφοίτους που, έτσι, υλοποίησαν ένα μεγάλο τους όραμα, και, βεβαίως, στην άξια και ενθουσιώδη Διευθύντρια του Γυμνασίου Έγκωμης, την αγαπητή κ Μαρία Συμεωνίδου, για την επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης. Και, απευθυνόμενος στους τωρινούς μαθητές είπε: «Σ’ εσάς, καλά μου παιδιά εύχομαι κάθε προκοπή στα μαθήματα και κάθε καλό στη συνέχεια, στην επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή».

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος των Αποφοίτων προσέφερε εκ μέρους των αποφοίτων αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο Λυκειάρχη για την προσφορά του στον τόπο, ενώ ο κ Νεοκλέους προσέφερε έναν ζωγραφικό πίνακα με το παλιό Λύκειο της δεκαετίας του 1950 στη Διευθύντρια του Σχολείου – πίνακα τον οποίο είχε προσφέρει αρχικά ο απόφοιτος πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας στον κ Νεοκλέους. Καταληκτικά, προσφέρθηκαν τα λουλούδια της αγάπης του Σχολείου στον Ιδρυτή-Λυκειάρχη από μαθήτρια του Γυμνασίου Έγκωμης.
Στην τελετή παρευρέθησαν δεκάδες απόφοιτοι με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Χριστόφια, τους πρώην Προέδρους των Αποφοίτων Ευγένιο Κολαρίδη και Δημήτρη Παστελόπουλο, τον πρώην Υπουργό Γεωργίας Ανδρέα Γαβριηλίδη, τον Δήμαρχο Κυθρέας Δρα Πέτρο Καρεκλά, την Βουλευτή Στέλλα Μισιαούλη και τον πρώην Βουλευτή Δρα Κυριάκο Τυρίμο, καθώς και μέλη της παλιάς φρουράς του Λυκείου Νεοκλέους (Θεοδόσης Γεωργιάδης, Ματθίας Καηλίδης, Φειδίας Παπασάββας, Αντώνης Λίγγης, Νίκη Ελευθερίου, Γιώργος Λύτρας, Σταύρος Μεστάνας και Τάκης Λύρας). Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδος, της Αστυνομίας, του Στρατού, ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου, ο επιχειρηματίας Φώτος Φωτιάδης και, βεβαίως, ο Πρόεδρος και Μέλη της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης, και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Ακολούθησε ο εορτασμός της εθνικής επετείου του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 με αναφορές στους πεσόντες αγωνιστές, με θεατρικά, με παραδοσιακούς χορούς και χορωδιακά τραγούδια, που δημιούργησαν μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά και αισθητικά ατμόσφαιρα.

31 Μαρτίου 2014
Σύνδεσμος Αποφοίτων Λυκείου Νεοκλέους  

Ταχ.Θυρ. 24887, 1305 Λευκωσία
Λεω. Μακαρίου 52, 1075 Λευκωσία
τηλ. 99 568 223, φαξ 22 592 030

www.LykeioNeokleous.com.cy

No comments: