Friday, April 25, 2014

Για το Λιμάνι της Λάρνακας

Του Πάμπου Γαβριήλ

Η παραπληροφόρηση αλλά και ο τοπικιστικός «πατριωτισμός» σχετικά με το θέμα του λιμανιού Λάρνακας οργιάζουν με μια αληθοφάνεια που το μόνο που εξυπηρεί είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Λάρνακα. Θα αναφέρω τις απόψεις μου με όση αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα μπορώ, χωρίς συνθήματα και φωνασκίες, με στόχο την ανάπτυξη της Λάρνακας.

Επειδή το θέμα δεν είναι των τελευταίων ημερών αλλά χρονολογείται, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένους σταθμούς στη χρονική του εξέλιξη για καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Το ιστορικό του εμπαιγμού
To 1992 αποφασίστηκε η αναβάθμιση της μαρίνας Λάρνακας. Θα ήταν η πρώτη
σύγχρονη μαρίνα της Κύπρου! Το 2001 ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον 16 Στρατηγικών Επενδυτών για την αναβάθμιση της Μαρίνας. Κατόπιν πρότασης του τότε Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Χάρη Θράσου, της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, με συναίνεση της ηγεσίας της Λάρνακας, αποφασίστηκε η αλλαγή σχεδίων για να γίνει ενιαίο το έργο Λιμάνι – Μαρίνα. Ο κ. Θράσου έπεισε τους Λαρνακείς ότι η μόνη καθυστέρηση της έναρξης του έργου θα ήταν μερικούς μήνες και ότι δεν θα ξεκινούσε κανένα έργο άλλης μαρίνας στη Κύπρο, πριν της Λάρνακας. Εκείνη η απόφαση ήταν σίγουρα και η καταστροφή.

Τον Ιούλιο του 2011 παρουσιάστηκαν τα νέα εντυπωσιακά σχέδια για το ΛΙΜΑΝΙ - ΜΑΡΙΝΑ σε διεθνές συνέδριο και απέσπασαν σχόλια θαυμασμού για το όλο έργο με τα sky gardens, τις πισίνες κλπ. Τον Αύγουστο του 2012 ο κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, Υπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Χριστόφια ανήγγελλε ότι υπεγράφη η συμφωνία με την κοινοπραξία και ότι τον Γενάρη του 2013 (προεκλογικά) θα έμπαινε ο θεμέλιος λίθος.

Τον Μάιο του 2012 σε άρθρα μου στο τύπο με τίτλο Λιμάνι Λάρνακας – ο Πύργος Βαβέλ προειδοποιούσα για τον εφιάλτη που αναμενόταν! Τον Ιούνιο του 2012, ο κ. Σόλων Κασίνης, σε σχετική εκδήλωση της Λέσχης Lions Λάρνακας, παρότρυνε τους Λαρνακείς να επιδιώξουν να γίνει ενεργειακό το λιμάνι. Τόνιζε ότι το όραμα του τουριστικού λιμανιού είναι ανέφικτο και εκτός σύγχρονης πραγματικότητας και ότι το μέλλον βρίσκεται στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Τον ίδιο μήνα, το ΕΒΕΛ Λάρνακας, κατήγγειλε ναρκοθέτηση της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού Μαρίνας.

Το απατηλό όραμα του τουριστικού λιμανιού
Ο χερσαίος χώρος του λιμανιού είναι εγκαταλελειμμένος και αχρησιμοποίητος για δεκαετίες. Ακόμη και αν αύριο βρεθεί η χρηματοδότηση και συμφωνηθεί το σχέδιο, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την έναρξη των εργασιών. Αυτό το διάστημα επιτρέπει τη χρήση του εγκαταλελειμμένου χώρου, έστω και προσωρινά, στις εταιρείες που θα υποστηρίξουν τις εξέδρες. Μακάρι να βρεθεί χρηματοδότηση και αν ακόμα διατηρούμε το όραμα του τουριστικού το προχωράμε.

Το όραμα της κάθε κοινωνίας πρέπει να προσαρμόζεται με τα δεδομένα της εποχής της. Το όραμα του λιμανιού για κρουαζιερόπλοια ήταν αναμενόμενο το 1980, όταν οι κρουαζιέρες ήταν στα φόρτε τους. Σήμερα, με τα νέα δεδομένα στον τουρισμό και στις μεταφορές, πιστεύουμε ότι μπορεί η Λάρνακα να γίνει Μόντε Κάρλο; Σίγουρα θέλουμε στη Λάρνακα επιβατικά πλοία. Αλλά από πού; Με τι είδος τουριστών;

Αναφέρω τα πιο πάνω διότι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραχώρηση μέρους του χερσαίου χώρου του λιμανιού σε εταιρείες που σχετίζονται με τις εξέδρες φυσικού αερίου.

Το σημερινό αλαλούμ και οι κοκορομαχίες σχετικά με το λιμάνι
Τον τελευταίο μήνα έγιναν αρκετές και πολύωρες, ενημερώσεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο, με την Επιτροπή Ανάπτυξης, με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, στο Δημοτικό Μέγαρο, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ακόμα και στο Προεδρικό. Μέχρι και τη Ραβέννα της Ιταλίας επισκέφτηκε μεγάλη αντιπροσωπεία της Λάρνακας, για να σχηματίσει σχετική άποψη.

Θεωρώ τουλάχιστον άδικο τον ισχυρισμό για έλλειψη ενημέρωσης ή αγνόησης των αρχών της Λάρνακας. Συμφωνώ ότι υπάρχει γενικότερα μεταξύ των Λαρνακέων άγνοια, αβεβαιότητα, και κατά συνέπεια ανασφάλεια και αντίδραση προς κάθε καινούριο.

Είναι τουλάχιστον άδικο, να λεει το ΑΚΕΛ στο Δήμαρχο ότι δεν πίστεψε στο όραμα. Να μιλά για έλλειψη αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας εκ μέρους του Π.τ.Δ., να λέει ότι δεν υπήρξε διάλογος. Το ΑΚΕΛ λέει ότι πήγαμε όλοι σύμφωνοι και αποφασισμένοι στο Προεδρικό για να ζητήσουμε την ακύρωση των συμβολαίων και την απομάκρυνση των εταιριών. Παραδέχεται δηλαδή ότι δεν πήγαμε για διάλογο. Αλλά απαιτεί διάλογο από το Π.τ.Δ.

Στη συζήτηση στο Προεδρικό έγινε αντιληπτό ότι όλοι συμφωνούσαν με την ανάγκη του κράτους να βρει χώρο για τις πλατφόρμες. Συνεπώς δόθηκε έμφαση στη προσωρινότητα και συζητήθηκε η διασφάλιση της προσωρινότητας. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος μπήκαν σε ένα διάλογο για αντισταθμιστικά έργα αλλά η στάση των Ακελικών Δημοτικών Συμβούλων, απειλώντας το Δήμαρχο ότι θα αποχωρούσαν, δεν επέτρεψε την εξέλιξη των απαιτήσεων του Δημάρχου. Δεν επέτρεψε καν το διάλογο και την κατάληξη σε συμφωνία.

Ο Νταής που δεν καταδέχεται να συζητήσει και να διεκδικήσει
Ως Λαρνακείς, είχαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε να διασφαλιστούν οι περιβαλλοντικές δικλείδες καθώς και σωρεία αντισταθμιστικών μέτρων προς όφελος της πόλης μας. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ένα πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο από τη Δεκέλεια μέχρι το φάρο των Περβολιών, τον παραλιακό αυτοκινητόδρομο Μακένζυ - Φάρο, και το καζίνο στο παλαιό αεροδρόμιο. Τότε η ανάπτυξη και ο πλούτος της Λάρνακας θα ήταν εξασφαλισμένα.

Αντί της νηφαλιότητας και της διεκδίκησης των πιο πάνω αντισταθμιστικών μέτρων που θα έδιναν ένεση ζωής στην πόλη μας, ακολουθήσαμε τη γνωστή «Στάση του Νταή» που ως γνωστόν μας περνά πολύ, ειδικά όταν δεν μας παίρνει!! Όταν η μαγκιά γίνεται εκ του ασφαλούς.

Γιατί δεν μας παίρνει; Γιατί, όπως μας υπενθύμισε ο ΠτΔ, η Κύπρος χρειάζεται μέρος για τις πλατφόρμες. Το Λιμάνι ανήκει στη Αρχή Λιμένων και την Κυβέρνηση που έχει σαν προτεραιότητα την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται την άδεια της Λάρνακας για την απόφαση, ειδικά αισθανόμενος την πίεση της οικονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών συμφερόντων της περιοχής. Το γεγονός ότι το συζητεί με τους Λαρνακείς είναι για σκοπούς διαφάνειας, σεβασμού και ενημέρωσης.

Αντί να αδράξουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία να ζητήσουμε ότι μπορούμε να πάρουμε για την πόλη μας, φωνασκούμε με αποτέλεσμα να χάσουμε και τα αβγά και τα καλάθια. Φωνάζει το ΑΚΕΛ για αδιαλλαξία του ΠτΔ ενώ το ίδιο αρνείται το διάλογο και δεν θέτει καν όρους και προϋποθέσεις προς όφελος της πόλης. Ας αναλογιστεί το ΑΚΕΛ τη ζημιά που κάνει στη Λάρνακα με τη μικροπολιτική του. Στερεί την εξέλιξη του Λιμανιού, στερεί και τη Λάρνακα από τα αντισταθμιστικά έργα που μπορεί να κερδίσει.


Η Στάση του Νταή, ο λαϊκισμός, η επίδειξη πατριωτισμού και τοπικισμού από κανάλια, μέσα δικτύωσης και καφενέδες μας έκαναν μεγάλη ζημιά με τα μεγάλα ΟΧΙ που πολλές φορές είπαμε στο παρελθόν, και μετά επανήλθαμε με την ουρά στα σκέλια! Ας σκεφθούμε νηφάλια πέραν από μικροκομματικά κίνητρα για το πώς αντιμετωπίζουμε και πως αξιοποιούμε την παρούσα κατάσταση χωρίς υστερίες.
Πάμπος Γαβριήλ Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας 

No comments: