Thursday, March 13, 2014

Έκθεση ζωγραφικής της Πόλας Χατζήπαπα/ McCammon

‘Αποτυπώσεις – Impressions’
11-26 Μαρτίου 2014
Μια καινούργια έκθεση ετοίμασε και παρουσιάζει η Πόλα Χατζήπαπα στην αποκάλυψη. Η ζωγραφική δουλειά της Πόλας είναι μια πραγματική προέκταση των εμπειριών, των συναισθημάτων και των οπτικών εικόνων που αποκομίζει από την αγαπημένη της συνήθεια το τρέξιμο. Το τρέξιμο και τα αποτυπώματα όλων αυτών των ατελείωτων διαδρομών δίνουν την καλύτερη την πιο αυθεντική θεματική που αποδίδεται μέσα από τα μάτια και την έκφραση της δημιουργού.

Η ζωγραφική και το τρέξιμο είναι δύο ‘φυσικές’ ανάγκες για την ζωγράφο. Αυτές οι δύο λειτουργίες δρουν αλληλένδετα και βοηθητικά. Από τη μια οι διαδρομές και από την άλλη οι εμπνεύσεις και τα ερεθίσματα που προέρχονται από αυτές τις διαδρομές και αποτελούν την αφετηρία και την βάση για την ζωγραφική της Πόλας. Είναι τα εναλλασσόμενα τοπία ανάμεσα σε χρώματα της φύσης, είναι οι εποχικές αλλαγές που μεταμορφώνουν το τοπίο, είναι οι μυρωδιές του βρεγμένου χώματος και οι μυρωδιές της Άνοιξής και όλα αυτά τα σχήματα οι υφές τα δυνατά πράσινα τα κόκκινα και τα μπλε χρώματα. Στο κάθε ένα έργο της η καταξιωμένη ζωγράφος εναποθέτει την προσωπική της έκφραση και σφραγίδα περιγράφοντας τις ‘εμπειρίες’ της καθημερινής διαδρομής. Ένας ‘δρομέας’ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί που αποκομίζει όλα τα αγαθά της αυθεντικής φύσης και τα μετουσιώνει συνθετικά και τεχνοτροπικά σε έργα τέχνης.

Η καταξιωμένη ζωγράφος επεκτείνει ουσιαστικά τα όρια της εικαστικής έρευνας της και δοκιμάζει να παντρέψει την έμπνευση τα συναισθήματα τις οπτικές εμπειρίες τις σωματικές της αντοχές μέσα από την καθημερινή της πρακτική. Όλα αυτά τα στοιχεία συσσωρεύονται μέσα στο τελάρο και δίνουν έργα με αρετές, όπως η φρεσκάδα, η περιπέτεια και άρτια κατασκευαστική τεχνική. Οι μικτές τεχνικές, τα κολάζ, οι ραφές που εφαρμόζει καθώς και το πηγαίο χρώμα που διαθέτει προσωπικά η ζωγράφος σε συνδυασμό με τους χρωματισμούς που απορρόφα από το περιβάλλον συνηγορούν για την ‘αλήθεια’ των έργων της.

Το αποτύπωμα του ποδιού της που αφήνει στο χώμα συμβολικά εισχώρησε στο έργο και έγινε ένα σημαντικό μέρος του εικαστικού της λεξιλογίου.

Ακόμη και το σχήμα του δρόμου, τα μονοπάτια της ανηφόρας και της κατηφόρας, βουνό, παραλία, δρόμοι στην πόλη χώροι και τόποι που φιλοξενούν καθημερινά την αναπνοή της, τους πνεύμονες της, τα πόδια της, την κούραση και την χαρά της είναι όλα καταγραμμένα στο ζωγραφικό της πεδίο. Αν και το έργο της κινείται σε αφαιρετικά ρεύματα εν τούτοις είναι ευκρινείς η καθαρότητα συγκεκριμένων σχημάτων και συμβόλων που μαζί με την χρωματική ανάμειξη παραπέμπουν χωρίς υπαινιγμούς σε οικείους χώρους. 

 
Η Πόλα Χατζήπαπα εκμυστηρεύεται ότι οι απαντήσεις, οι ιδέες, οι λύσεις σε διλήμματα οι νέες εμπνεύσεις έρχονται σαν τρέχει…. αργές κινήσεις, αργά ταξίδια, βήματα αναπνοές.
Η Πόλα Χατζήπαπα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει σπουδάσει τέχνη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Maryland institute / Collage of Art, Baltimore από το 1981 – 1983. Ακολούθησε visual communication στο Ealing στο Λονδίνο από το 1984-86 και τέλος από το 1998-1999 στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. συμμετείχε σε εργαστήρια ζωγραφικής.

Έχει παρουσιάσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ομαδικές.

Την Τρίτη στις 11 Μαρτίου 7:30 το βράδυ η γκαλερύ αποκάλυψη θα φιλοξενεί την νέα έκθεση ζωγραφικής της Πόλας Χατζήπαπα ‘Αποτυπώσεις’ μέχρι και τις 26 του ιδίου μήνα.

No comments: