Του Ανδρέα Παράσχου
Με αφορμή το ζήτημα του παραιτηθέντος διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μέσα σε 50 λέξεις έδωσε ανάγλυφα την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην κυπριακή κοινωνία, δηλώνοντας την Τετάρτη στη Βουλή: «Η καχυποψία του απλού πολίτη και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς φαίνεται να έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να δυσκολεύεται ή να θεωρεί ακόμη και αδιανόητο το ότι ένας ανεξάρτητος κρατικός αξιωματούχος, όπως είναι ο γ. εισαγγελέας, μπορεί να επιτελεί τα καθήκοντά του με πραγματική ανεξαρτησία μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες».
Από πού όμως, κυρ εισαγγελέα, εκπορεύεται η τόσο μεγάλη καχυποψία του απλού πολίτη; Μήπως από το γεγονός ότι η απόδοση δικαιοσύνης στον τόπο μας, είναι ευνουχισμένη σε τέτοιο βαθμό που έφτασε να καλύπτει μέχρι και εγκλήματα διαπλοκής με εκατοντάδες νεκρούς, όπως αυτό της ιδιοκτήτριας εταιρείας της «Ήλιος» με στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας; Αυτό διαπίστωσε ως μονομελής ερευνητική επιτροπή ο τέως συνάδελφος σας Παναγιώτης Καλλής. Ωστόσο, ο προκάτοχός σας έχωσε το πόρισμα σε ένα από τα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας και τη δικαιοσύνη κάτω από τα χαλιά. 221 νεκροί κάτω από τα χαλιά.
Πώς αντέχετε τόση μπόχα, τόσα χρόνια; Από πού αλλού εκπορεύεται η τόση καχυποψία του πολίτη, κυρ εισαγγελέα; Μήπως από το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που άρχισαν να καταρρέουν οι τράπεζες κι ένας ολόκληρος χρόνος από το κούρεμα κι ούτε ένας απατεώνας λευκού κολάρου δεν πέρασε το κατώφλι των δικαστηρίων; Παρόλο που στήθηκε κι ολόκληρο σκηνικό με την περιλάλητη Ερευνητική Πική. (Τον συνεπώνυμο του σουβλιτζή Πική να βάζανε στην Επιτροπή, θα έστελνε μία ντουζίνα «ξεροψημένους» στο εδώλιο, τόσο εξόφθαλμα που ήταν τα πράγματα). Ξέρω, θα μου πείτε αυτό που είπατε τις προάλλες στη Βουλή για την υπόθεση Δημητριάδη: «Επρόκειτο για ένα ογκώδη φάκελο […] και υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι στο να αχθεί η απόφαση αυτή ενώπιον του Δικαστηρίου όσον αφορά την απόδειξή της και το αποδεικτικό υλικό που ήταν διαθέσιμο».
Εκουσίως ή ακούσια κυρ εισαγγελέα με αυτή σας τη δήλωση δείξατε και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν σχέση με το μέγα οικονομικό έγκλημα που συντελέστηκε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Θα μαζευτεί ένα βουνό ογκωδέστατων φακέλων και όταν οι ακριβοπληρωμένοι ξένοι εμπειρογνώμονες τελειώσουν τη δουλειά τους, κάποιος εισαγγελέας –αν όχι εσείς– θα κρίνει, ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση στο δικαστήριο και –όπως έκανε κι ο προκάτοχός σας με την «Ήλιος»– θα τη χώσει σε ένα συρτάρι της Εισαγγελίας, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος… Δεν είναι τυχαία που οι πολιτικοί μηδενός εξαιρουμένου ωρύονται υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης.
Η παρακάτω δήλωση θα μπορούσε να γίνει από τον οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό: «Έγιναν εγκλήματα στον τραπεζικό τομέα και υπάρχουν βεβαιότατα συγκεκριμένες ευθύνες, σε συγκεκριμένους διαχειριστές, με ονόματα και διευθύνσεις. Η δικαιοσύνη πρέπει να πάρει την πορεία της, γιατί είναι και λαϊκή απαίτηση ότι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όσοι ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία του τόπου», ήταν η δήλωση του πλέον ένθερμου υποστηρικτή των τραπεζών την προηγούμενη πενταετία, Αβέρωφ Νεοφύτου στις 11.11.2013. Όταν η δικαιοσύνη συνευρίσκεται… με την πολιτική γεννιούνται τέρατα, κυρ εισαγγελέα.
Ανδρέας Παράσχος
Εφημερίδα «Καθημερινή» 16/3/2014
No comments:
Post a Comment