Wednesday, March 19, 2014

Τιμητική εκδήλωση για τον Πανίκο Ευθυμιάδη

Πανίκος Ευθυμιάδης 
Κυριάρχησε ως ηγετική μορφή των κυπριακών γηπέδων για δύο σχεδόν δεκαετίες
Ο Παγκύπριος Αθλητικός Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών « Άγιος Γεώργιος» τίμησε τη μεγάλη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία του Ολυμπιακού, Πανίκο Ευθυμιάδη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Navarria στη Λεμεσό το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014. Παρευρέθησαν πολλοί φίλοι και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και φίλοι Πανίκου Ευθυμιάδη. 
(Στη φωτογραφία ο Πανίκος Ευθυμιάδης με τον Γιώργος Παπαμωυσέως, πρόεδρο του Παγκύπριου Αθλητικού Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών 'Αγιος Γεώργιος' στο βήμα).
Ταλαντούχος, χαρισματικός, τεχνίτης, με φοβερές ντρίπλες και εντυπωσιακά γκολ υπήρξε μεγάλος Ποδοσφαιριστής. Άξιος Αθλητής με πολλές επιτυχίες αλλά και με σπάνιο Ήθος, αφοσιωμένος στο ευ αγωνίζεσθε. Σεμνός, με ισχυρή θέληση, πραγματιστής αλλά και με Όραμα ως Άνθρωπος.
(Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αθλητικού Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών 'Αγιος Γεώργιος', Γιώργος Παπαμωυσέως).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Λευκωσίας εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του, τη μεγάλη του ευχαρίστηση αλλά και υπερηφάνεια για τη βράβευση του ένδοξου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Πανίκου Ευθυμιάδη από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών «Άγιος Γεώργιος».
Εκ μέρους του Σωματείου και των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού μίλησε ο Εκπρόσωπος του Σωματείου κ. Μάριος Μαυρίκιος ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του «Πανίκκου» κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
(Στη φωτογραφία ο Πανίκος Ευθυμιάδης με τον πρόεδρο των Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Νίκο Χαραλάμπους).

Η ομιλία του κ. Μαυρίκιου:
"Καταρχάς να σας αναφέρω ότι προσωπικά για μένα είναι η μέγιστη τιμή που μου δίνεται από το Σωματείο μου απόψε να μιλήσω για τον ποδοσφαιριστή μας Πανίκο Ευθυμιάδη. Συνήθως δε οι ομιλητές υπερβάλλουν στην προσπάθεια τους να αναδείξουν τον τιμώμενο.

(Στη φωτογραφία ο Πανίκος Ευθυμιάδης με τον παλιό ποδοσφαιριστή Τάκη Χαραλάμπους).


Πανίκος Ευθυμιάδης – Ο τζέντλεμαν των γηπέδων
1960 - Στα δεκάξι του χρόνια παίζει το πρώτο του επίσημο παιγνίδι στον
Ολυμπιακός Λευκωσίας
Ένα αστέρι γεννιέται
Ατομικό προφίλ
1963 – Στα δεκαεννέα του χρόνια κάνει ντεμπούτο στη Μικτή Κύπρου, εναντίον της Εθνικής Ελλάδας ( 3-1) ( μέχρι 1975 – 12 χρόνια )
1966 – Άρσεναλ και Νάσιοναλ Αιγύπτου κάνουν πρόταση στον Πανίκο- τις απορρίπτει
1967 – Πρώτος Σκόρερ Κύπρου – 20 τέρματα
1967 – Δεύτερος Αθλητής της χρονιάς
1968 – 6ος Σκόρερ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 16 τέρματα
1968 – Η ΑΕΚ Αθηνών κάνει πρόταση στον Πανίκο-την απορρίπτει
1969 - Πρώτος Σκόρερ Κύπρου – 17 τέρματα
1971 - Πρώτος Σκόρερ Κύπρου – 11 τέρματα (μαζί με Α. Στυλιανού & Κ. Βασιλειάδης )
1973 - Απονομή βραβείου ήθους από ΚΟΠ (μαζί με τον Α. Κανάρη )
1977 – Πρώτος Σκόρερ του Κυπέλλου – ο αρχηγός του Ολυμπιακού Πανίκος Ευθυμιάδης (4 τέρματα )
1978 – Τελευταίο παιγνίδι του Πανίκου ο τελικός Κυπέλλου εναντίον του Αποέλ ( 0-3 )
1979 – Ο Πανίκος επιστρέφει για τα 5-6 τελευταία παιγνίδια του Ολυμπιακού αφού σχεδόν έχει πέσει στη β’ κατηγορία. Βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του Ολυμπιακού και με την ηγετική του φυσιογνωμία συμβάλλει στα μέγιστα για την σωτηρία του Ολυμπιακού.
(Στη φωτογραφία ο τιμώμενος Πανίκος Ευθυμιάδης με το Δήμαρχο Λευκωσίας (άκρο δεξιά) και πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό Λευκωσίας).

Ομαδικό προφίλ
3 πρωταθλήματα & 1 κύπελλο Κύπρου & 1 Ασπίδα ΚΟΠ, 2 φορές δευτεραθλητής & άλλες 2 φορές στο τελικό κυπέλλου, 3 χρονιές αγωνίζεται στο πανελλήνιο πρωτάθλημα
1962 – Παίζει στον τελικό Κυπέλλου ( Ολυμπιακός-Ανόρθωσης 2-5 )
1965 – Δευτεραθλητής Κύπρου
1966 - Δευτεραθλητής Κύπρου
1967 – Ασπίδα ΚΟΠ
1967 – Πρωταθλητής Κύπρου
1968 – Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
1969 – Πρωταθλητής Κύπρου
1970 – Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
1971 - Πρωταθλητής Κύπρου
1972 - Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
1977 – Κυπελλούχος Κύπρου
1978 – Παίζει στον τελικό Κυπέλλου ( Ολυμπιακός–Αποέλ 0-3 )

Με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη ο Πανίκος έπαιξε εναντίον της Ρεάλ, Φέγιενορτ, Σεράγιεβο, Στουτγάρδη και Κραιόβα. Χωρίς υπερβολές έχω καταγράψει απλά την ποδοσφαιρική ιστορία του Πανίκου Ευθυμιάδη αφού ο ίδιος φρόντισε για αυτήν.
Ακολουθώντας τα αχνάρια του πατέρα και θείου του παίζει με την ομάδα του χωριού του, την ομάδα ΑΜΥΝΑ ΛΙΝΟΥ-ΦΛΑΣΟΥ.
Μετακομίζει στη Νεάπολη, και στη σχολή Τέρρα – Σάντα δίνει τα πρώτα διαπιστευτήρια της ποδοσφαιρικής του αξίας. Παίζει με την ομάδα της Ολυμπιάδας Νεάπολης.
 
Η κλεμμένη μεταγραφή και ο πρώτος αγώνας
Ο Πάμπος Αβρααμίδης προπονητής του Ολυμπιακού μετά από πρόσκληση του Λυκειάρχη κυρίου Νεοκλέους να βοηθήσει την ομάδα του σχολείου του εναντίον της σχολής Τέρρα – Σάντα ξεχωρίζει τον Παναγιώτη Ευθυμιάδη. Ρωτά να μάθει περισσότερα για τον νεαρό ποδοσφαιριστή και απογοητεύεται όταν μαθαίνει ότι έχει υπογράψει με την Ομόνοια. Ο Πάμπος Αβρααμίδης όμως κλέβει τον ποδοσφαιριστή αφού τον πείθει να υπογράψει δελτίο της ΚΟΠ με τον Ολυμπιακό. Κατά τον Πάμπο Αβρααμίδη, το Παναγιώτης δεν ήταν ποδοσφαιρικό όνομα και έτσι τον ονομάζει Πανίκο.

Ο Πανίκος Ευθυμιάδης κάνει το ντεμπούτο του απευθείας στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού εναντίον της ΑΥΜΑ. Χαρακτηριστικός και ο διάλογος του Γενικού Εφόρου της ομάδας κ. Ανδρέα Τραχωνίτη με τον Προπονητή, μπαίνοντας ο πρώτος στα αποδυτήρια : «ποιος είναι αυτός ο νεαρός, ποια είναι αυτή η σπλίνα που φορά την φανέλα μας ;» και ο Πάμπος Αβρααμίδης απαντά : «περίμενε και θα δεις στο γήπεδο».

Τα τελευταία λόγια του προπονητή πριν το ντεμπούτο του νεαρού Πανίκου ήταν : «Σήμερα σε βάζω στην ενδεκάδα και δεν θέλω να ξαναβγείς από αυτήν». Αποτέλεσμα αγώνα Ολυμπιακός – Άυμα 6-3 και ο νεαρός Πανίκος σκοράρει δύο φορές.

Λέει ο Π. Αβρααμίδης για τον Πανίκο. «Είναι ποδοσφαιρικό ταλέντο από κούνια. Ένας εξαίρετος με φινέτσα παίκτης αλλά και εξαίρετος σε χαρακτήρα και ήθος αθλητής».

Ο Μίκης Ιωάννου για χρόνια πρόεδρος του Ολυμπιακού λέει για τον Πανίκο: «ο τζέντλεμαν του ποδοσφαίρου – ο κορυφαίος από τους παίκτες της ομάδας μου που θεωρούσα και θεωρώ για πάντα δικό μου παιδί».

Ο Κώστας Ταλιάνος πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής λέει για τον Πανίκο: «από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές – τον διέκρινε το ήθος του και η αγάπη προς το σωματείο του».
Ο Κωστάκης Πιερίδης, ο φίλος και συμποδοσφαιριστής του Πανίκου και κατά πολλούς «το δίδυμο θανάτου ή το ακτύπητο δίδυμο», λέει για τον Πανίκο: «ομαδικότατος, αγνός και καθαρός ποδοσφαιριστής – τεχνίτης μπαλλαδώρος και άριστος ντριμπλέρ – με φινέτσα, αρμονία και φαντασία στο παιγνίδι του».

Ο Ανδρέας Στυλιανού Γ. Γρ. ΚΟΠ λέει για τον Πανίκο: «άριστος και ανεπανάληπτος ποδοσφαιριστής – υπόδειγμα αθλητοπρέπειας, σεμνός και κύριος».

Για τον Πανίκο μίλησαν αρκετοί λέγοντας τα καλύτερα λόγια, συμποδοσφαιριστές του, ποδοσφαιριστές αντίπαλοι στο γήπεδο, αθλητικογράφοι και φίλαθλοι. Όταν όμως έχεις απέναντι σου τερματοφύλακες όπως τον Αλκιβιάδη της ΕΠΑ, τον Δήμο της Ε.Ν.Π., τον Ελευθεριάδη της Ομόνοιας και ποδοσφαιριστές όπως τον Κρυστάλλη, τον Κουρέα, τον Κάττο, τον Στυλιανού, το Ν. Χαραλάμπους, τον Ν. Παντζιαρά, το Πάκκο, το Πλουτή, τον Καρρά, το Κώστα, το Παμπουλλή, το Καβάζη, το Στεφανή, τον Κότροφο κ.ά. τότε δεν χρειάζεται να πούμε εμείς κάτι περισσότερο.
Ο Πανίκος έζησε μεγάλες στιγμές με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Τα γήπεδα, ο κόσμος, τα γκολ, η ανταλλαγή λαβάρων με ομάδες ως αρχηγός της ομάδας μας είναι η ολοκλήρωση ενός ποδοσφαιριστή. Τα ρεπορτάζ όμως των Ελληνικών εφημερίδων για τον Πανίκο ήταν και η καταξίωση του ως μεγάλου ποδοσφαιριστή: «ο έξοχος Ευθυμιάδης εξετέλεσε την Προοδευτική – με κορυφαίο παίκτη τον Ευθυμιάδη κέρδισε – εκείνο το Σάββατο το άστρο του Ευθυμιάδη ανέβηκε πολύ ψηλά – με τρία τέρματα του βιρτουόζου Ευθυμιάδη – ο υπ αριθμόν 1 Κύπριος κυνηγός – ένας απίθανος Ευθυμιάδης εξετέλεσε τον Εθνικό Π. – ο πρωταγωνιστής Ευθυμιάδης, χαμογελαστός όπως πάντα σκοράρει με τη σφραγίδα της δεξιοτεχνίας του το πρώτο γκολ – από την κυπριακή ομάδα, ο ασύλληπτος Πανίκος έδωσε ένα δείγμα της μεγάλης ποδοσφαιρικής του αξίας στο Ολυμπιακός * Άρης Θεσσαλονίκης 3-3».
 

Στις 10/4/1994, 15 χρόνια μετά που τερμάτισε τη ποδοσφαιρική του καριέρα, η ομάδα του Ολυμπιακού της χρυσής δεκαετίας συναντάται με τη Μικτή Κύπρου (1963-1973) για να τιμήσουν τον Πανίκο. Η μέγιστη ίσως τιμή για ένα ποδοσφαιριστή. Εδώ βλέπουμε ένα υπερήφανο πατέρα να βλέπει τον γιο του όπου με δική του πρωτοβουλία να εκδίδει λεύκωμα για να τιμηθεί δεόντως ο πατέρας και πρότυπο του.
Το ήθος του Πανίκου και της οικογένειας του φανερώνεται για ακόμα μια φορά. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν τελικά στο Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος, για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Ο Πανίκος Ευθυμιάδης κυριάρχησε ως ηγετική μορφή των κυπριακών γηπέδων για δύο σχεδόν δεκαετίες. Ταλαντούχος, χαρισματικός, τεχνίτης, με φοβερές ντρίπλες και εντυπωσιακά γκολ υπήρξε μεγάλος Ποδοσφαιριστής. Άξιος Αθλητής με πολλές επιτυχίες αλλά και με σπάνιο Ήθος, αφοσιωμένος στο «Ευ Αγωνίζεσθαι». Σεμνός, με ισχυρή θέληση, πραγματιστής αλλά και με Όραμα ως Άνθρωπος...".

Ο Πανίκος Ευθυμιάδης με τη σύζυγο σου Λίντα στην εκδήλωση.
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης με τη σύζυγο σου Λίντα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Ο Πανίκος ως πάτερ φαμίλιας παραδειγματίζει και εμπνέει την υπέροχη οικογένεια του.

No comments: