Thursday, April 20, 2023

Λένα Μακρή, συγγραφέας

Λένα Μαρκή, μια πολυτάλαντη προσωπικότητα

Η γνωριμία με τη Λένα Μακρή, δεν χρειάζεται να είναι… μακρά, για να αντιληφθεί κάποιος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν και την κάνουν να είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Από την πρώτη στιγμή η Λένα σε σκλαβώνει με την ανεπιτήδευτη ευγένεια της. Δεν προσποιείται κάτι άλλο από αυτό που είναι, παραμένοντας έκδηλα αυθεντική.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι πατριδογνωσίας στην Πελοπόννησο, θεία τύχη αγαθή, διασταυρώθηκαν τα βήματα μας. Πρέπει να ομολογήσω ότι η πρώτη εντύπωση που μου έκανε, ήταν το προσεγμένο και καλαίσθητο στυλ στο ντύσιμο της, με τους ωραίους και σωστούς χρωματικούς συνδυασμούς αποτέλεσμα μιας ανυπέρβλητης αισθητικής!

Ευχάριστη στη συνομιλία της, με τη γλώσσα του σώματος και τις πρώτες της κουβέντες, φανερώνει εύκολα την καλλιέργεια, που κοσμεί την προσωπικότητά της. Σεμνή και καταδεκτική, με αίσθηση του χιούμορ, είναι αδύνατο να μην σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που τη γνωρίζεις.

Συνειδητοποιημένη για τη ζωή και τον άνθρωπο με κριτική διάθεση αλλά διαλεκτική, εκφράζει το μετρημένο και ξεκάθαρο λόγο της ελεύθερα, υπερασπίζοντας τη θέση της με επιχειρήματα και αξιοπρέπεια.

Χαρισματική, αλλά χαμηλών τόνων, κοινωνική αλλά διακριτική -κάποτε και μοναχική, επικοινωνιακή αλλά με λεπτότητα και χάρη κοινωνεί τις σκέψεις της μ’ ένα ιδιαίτερα δικό της τρόπο και ύφος.

Άριστη χρήστης του προφορικού και του γραπτού λόγου, αφηγηματική, γράφει πετυχημένα βιβλία με ευρηματικούς τίτλους, αποδεικνύοντας την ανεξάντλητη φαντασία της.

Βαθιά ανθρώπινη με ευαισθησία κι ενδιαφέρον για τα κοινά, πλάθει και δημιουργεί χαρακτήρες, που μέσα από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες της «επενδύει» τις σκέψεις της στη φαντασία των μικρών της φίλων. Δημιουργική και ανεξάντλητα εργατική, επιμένει στην πνευματική αναζήτηση της ζωής με ανοιχτούς πάντα ορίζοντες… που γεμίζει το είναι της.

Η Λένα Μακρή γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασε νομικά και στη συνέχεια σκηνοθεσία και σεναριογραφία που ήταν οι κρυφές της αγάπες. Πολυτάλαντη και δραστήρια, ασχολήθηκε κατά καιρούς με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε ραδιοφωνικές εκπομπές και μικρές τηλεοπτικές σειρές. Σκηνοθέτησε τηλεταινίες και μεμονωμένα επεισόδια.

Δεν άργησε όμως, από τη μαγεία της εικόνας ξαναγύρισε με νέες γνώσεις και εμπειρίες στο οπλοστάσιο της, στη συγκίνηση του γραπτού λόγου, αφού την κέρδισε αποκλειστικά ο χώρος του βιβλίου.

Υπηρέτης του πνεύματος του καλού, ο κόσμος της Λένας είναι απλός, κατανοητός, φωτεινός, με ήρεμους κυματισμούς και ωραίους χρωματισμούς, που βρίσκουν καταφύγιο στα υπέροχα παραμύθια της. Ταξιδευτής της ζωής... που γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμος της, η Λένα χειρίζεται με επιτυχία το συγγραφικό της έργο. 

Ο όμορφος κόσμος που κουβαλάει μέσα της και η αγάπη της για τα παιδιά γίνονται όμορφα παραμύθια και ωραίες ιστοριούλες, που καταγράφονται σε μια σειρά βιβλίων με απανωτές και καλαίσθητες εκδόσεις.

Καλοτάξιδα της εύχομαι από καρδιάς να είναι τα βιβλία της, στο όμορφο συγγραφικό οδοιπορικό που ξεκίνησε πριν καιρό και προχωρεί σταθερά με σταθμούς κορύφωσης…

Φοίβος Νικολαΐδης

Βιβλία που έγραψε:

«7χρωμα μυστικά» (εφτά βιβλία με ιστορίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου για μικρούς και μεγάλους, Εκδ. Φυτράκη, 2001)

«Ένα κίτρινο κουτί αλλιώτικο από τ’ άλλα» 2001
«Η άνοιξη της Πράσινης» 2001
«Η θλιμμένη Μπλε και η χαρισάμενη Βαθυμπλέ» 2001
«Η Κόκκινη κάνει γυμναστική» 2001
«Η μενεξεδένια κόμη της Ολβίας» 2001
«Η Πολύμνια γίνεται φίρμα» (στη σειρά Παρέα με τα όλα της, Κέδρος 2003-2004).
«Ο άσος στο μανίκι του λευκού» 2001
«Ο ταύρος το 'σκασε» (Εκδ. Κέδρος, 2003).
«Οι θησαυροί των σκουπιδιών» 2004
«Οι μεταξωτές και οι επιδέξιοι» (διηγήματα, Εκδ. Οδυσσέας, 1997),
«Σαββατοκύριακο στο κτήμα του μυστηρίου» 2007
«Τα παράξενα πορτοκαλί παπούτσια» 2001
«Χόρεψέ μας Σαμάνθα» 2005
«Πες πως μ' αγαπάς» (μυθιστόρημα, μαζί με την Κωστούλα Τωμαδάκη, Εκδ. Φυτράκη, 1998),
«Από δεύτερο χέρι» Ιστορίες (ιστορίες, μαζί με την Κωστούλα Τωμαδάκη, Εκδ. Μέδουσα -Σέλας, 2001)

Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Η πρώτη απεργία 1988|1988 ΕΤ2
Το Κλειδί (1989) 1989|1989 ΕΤ2

 

Ο άσος στο μανίκι του Λευκού

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Η λευκή σελίδα δανείζεται τις χάρες της λευκής αχτίδας και ήσυχα περιμένει να τη μεστώσει η γραφή.




Η άνοιξη της Πράσινης
Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Η χελώνα κάνει θραύση χορεύοντας τα κλασικά, κλακέτες και φλαμένγκο... μέχρι που χάνεται τ' όστρακό της...

Η Κόκκινη κάνει γυμναστική

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Το φιλόξενο σώμα του Σφαιράκια είναι αρχικά το γυμναστήριο της υπέρβαρης φράουλας, που τελικά ξεφεύγει από το σκοπό της...




Η θλιμμένη Μπλε και η χαρισάμενη Βαθυμπλέ

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Μια φαινομενικά αθώα παράβαση οδηγεί το μοναχικό κορίτσι με τις θλιμμένες μουσικές στην ακροθαλασσιά, όπου την καλοδέχεται η λύτρωση.

 


Τα παράξενα πορτοκαλί παπούτσια

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Ο Σύλλας έχει να αντιμετωπίσει πολλά απρόοπτα εξαιτίας των παράξενων πορτοκαλί παπουτσιών, που ξεγελάνε με τα ίχνη τους.

 

Η μενεξεδένια κόμη της Ολβίας

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Τα μαλλιά της καλοκαιρίας μεταμορφώνονται σε σύννεφο του χειμώνα, χτενίζουνε τον κόσμο να βρουν την ευτυχία.

 

Ένα κίτρινο κουτί αλλιώτικο από τ’ άλλα

Λένα Μακρή
Φυτράκης Α.Ε.

Εκδόσεις: Φυτράκη, 2001

Η κίτρινη απειλή οδηγεί το Μενέλαο και την παρέα του σε δρόμους αυτογνωσίας μέσα από επικίνδυνες ισορροπίες.

 


Οι μεταξωτές και οι επιδέξιοι

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Οδυσσέας, 1997

 


Ο ταύρος το ‘σκασε


Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Κέδρος, 2003

Κάποιοι θέλουν να σφάξουν έναν ταύρο στο πανηγύρι του νησιού, για να "διασκεδάσουν όλοι", όπως διαφημίζει η δήμαρχος Ρόη Πουσαίου και στη σχετική αφίσα. Όμως η Παρέα με τα όλα της, που κάνει διακοπές στην κατασκήνωση του νησιού, έχει διαφορετική άποψη. Μπορούν τα παιδιά να σώσουν τον ταύρο, ενώ τον κυνηγάει ένα ολόκληρο νησί;

Εκεί τα παιδιά βρήκαν έναν ταύρο και τον ονόμασαν «Ρούσο». Ο ταύρος είχε χρυσά κέρατα , χρυσές οπλές και ήταν μεγάλος και κατάμαυρος. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και ευτυχισμένα που βρήκαν έναν ταύρο. Όμως το χωριό έμαθε πως τα παιδιά έχουν έναν ταύρο και είπαν πως πρέπει να τον σφάξουν για το πανηγύρι. Τότε τα παιδιά αποφάσισαν να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις που να συμμετέχουν τα ζώα. Τα παιδιά κέρδισαν και ο Ρούσος ήταν ελεύθερος όπως πάντα. Οι χωριανοί κατάλαβαν το λάθος τους και έτσι δεν θα το ξαναέκαναν ποτέ. 

Οι θησαυροί των σκουπιδιών

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Κέδρος, 2004

Η Παρέα με τα Όλα της προσπαθεί να λύσει το μυστήριο που δημιουργείται από ένα διαγωνισμό με δώρο μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, ένα ποντικοφαγωμένο βιβλίο, ένα μυστηριώδη και γοητευτικό συγγραφέα που επισκέπτεται το σχολείο τους. Και δεν θα αργήσει να τα καταφέρει. Ποια σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους όλα αυτά; Η φαντασία τους μεταμορφώνει απίθανες καταστάσεις σε καθημερινά προβλήματα, αλλά και καθημερινά προβλήματα σε απίθανες καταστάσεις. Ζουν στην πόλη, αλλά αγωνίζονται διαρκώς εναντίον της απομόνωσης. Χαίρονται και πικραίνονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Γενικά, είναι μια αχτύπητη Παρέα με τα Όλα της.

Ένας διαγωνισμός με δώρο μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, ένα ποντικοφαγωμένο βιβλίο, ένας μυστηριώδης και γοητευτικός συγγραφέας που επισκέπτεται το σχολείο τους... Η Παρέα με τα Όλα της αναρωτιέται αν όλα αυτά έχουν μεταξύ τους κάποια σχέση. Και η αλήθεια, τόσο απλή, δε θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Είναι παιδιά σαν κι εμάς. Έχουν φίλους, γονείς, δασκάλους. Η φαντασία τους μεταμορφώνει απίθανες καταστάσεις σε καθημερινά προβλήματα, αλλά και καθημερινά προβλήματα σε απίθανες καταστάσεις. Ζουν στην πόλη, αλλά παλεύουν ενάντια στην απομόνωση. Χαίρονται και πικραίνονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους, και είναι μια αχτύπητη Παρέα με τα Όλα της. 


Η Πολύμνια γίνεται φίρμα

Μακρή Λένα
Εκδόσεις: Κέδρος, 2004

Η Κάλη ξεκινάει κακόκεφη τη μέρα της, γιατί έχει χάσει τη μία της γάτα, την Πολύμνια. Μα που μπορεί να έχει πάει; Τι σχέση μπορεί να έχει με την εξαφάνισή της ο διάσημος ηθοποιός Χάρης Μελίδης; Τι κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της; Η Κάλη και η «Παρέα με τα όλα της» αναρωτιούνται αν μια γάτα μπορεί να γίνει φίρμα και τι σχέση έχει ένας ηθοποιός με την εξαφάνιση της γάτας.
 

 

Χόρεψέ μας, Σαμάνθα

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2005

Μα ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Σαμάνθα; Κάποιος που θα συναντούσε τη Σαμάνθα τυχαία στο δρόμο μπορεί και να την προσπερνούσε βιαστικά, νομίζοντας πως είναι μια συνηθισμένη χελώνα. Κάποιος άλλος ίσως που θα τη γνώριζε καλά θα διαβεβαίωνε ότι η Σαμάνθα είναι ευαίσθητη, έχει κοφτερό μυαλό, διαθέτει αξιοθαύμαστη τόλμη και τη χαρακτηρίζει αστείρευτο πείσμα και ατσαλένια θέληση. Αν πάλι ρωτήσουμε ένα θεατή που παρακολούθησε μια παράστασή της, θα μας απαντούσε ότι πρόκειται για μια σπουδαία χορεύτρια. Ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος άδικο; Και έπειτα, είναι άραγε η ζωή της στρωμένη με ροδοπέταλα ή μήπως η Σαμάνθα αντιμετωπίζει συχνά δυσκολίες, βάσανα και εμπόδια τα οποία ωστόσο τα ξεπερνά με επιτυχία; Αξίζει να τη θαυμάσει κανείς για τα χαρίσματά της ή να παραδειγματιστεί από τη συμπεριφορά της; Μόνο αν διαβάσει κάποιος το βιβλίο αυτό θα μάθει ποια είναι αυτή η Σαμάνθα επιτέλους.

Αγαπώ και θαυμάζω την ανεξάντλητη φαντασία των παιδιών, που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή και τα κάνει να έχουν στο τσεπάκι λύσεις για προβλήματα που στους μεγάλους φαίνονται βουνό. Όμως, μικρές κυρίες και κύριοι, ας μη χάνουμε καιρό. Φορέστε την καλή σας διάθεση, μαζέψτε όλους τους φίλους σας κι ετοιμαστείτε να σαλπάρουμε. Καράβι καλοτάξιδο μας περιμένει και ούριος άνεμος φουσκώνει τα πανιά.

Πιάστε πλώρη

πιάστε πρύμνη

με τον ήλιο

ή τη σελήνη.
 
Σαββατοκύριακο στο κτήμα του μυστηρίου

Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Κέδρος, 2007

Αν τα ανιαρά και ανούσια Σαββατοκύριακα σας έχουν κουράσει, τα παιδιά - πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας ανεπιφύλακτα σας προτείνουν να επισκεφτείτε το κτήμα του Ροδανού, όπου κάθε φορά ένα διαφορετικό μυστήριο σας περιμένει να το διαλευκάνετε. Θα περάσετε αξέχαστα, όπως πέρασαν και τα παιδιά, όταν έψαχναν, ρωτούσαν, μάθαιναν και συγκέντρωναν στοιχεία χορεύοντας με φαντάσματα του παρελθόντος για να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Σειρά σας να ζήσετε (και να λύσετε) το μυστήριο!

Η Παρέα με τα Όλα της προσπαθεί να λύσει το μυστήριο που δημιουργείται από ένα διαγωνισμό με δώρο μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, ένα ποντικοφαγωμένο βιβλίο, ένα μυστηριώδη και γοητευτικό συγγραφέα που επισκέπτεται το σχολείο τους. Και δεν θα αργήσει να τα καταφέρει. Ποια σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους όλα αυτά; Η φαντασία τους μεταμορφώνει απίθανες καταστάσεις σε καθημερινά προβλήματα, αλλά και καθημερινά προβλήματα σε απίθανες καταστάσεις. Ζουν στην πόλη, αλλά αγωνίζονται διαρκώς εναντίον της απομόνωσης. Χαίρονται και πικραίνονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Γενικά, είναι μια αχτύπητη Παρέα με τα Όλα της.

Μια παρέα παιδιών που ονομάζεται «Η παρέα με τα όλα της» πήγαν κατασκήνωση στο λιβάδι για μερικές ημέρες μακριά από του γονείς τους.
 

Από δεύτερο χέρι

Λένα Μακρή & Κωστούλα Τωμαδάκη
Μέδουσα – Σέλας Εκδοτική, 2001


Την παραμονή του γάμου της η πλούσια, νέα κι όμορφη Κοραλία Τρίμη συναντάει τις τρεις φτωχές Μοίρες κι αμφιβάλλει ακόμα για την τελειότητα του νυφικού της, ενώ η επίσης μελλόνυμφη Μάγδα δείχνει πανέτοιμη για τη γαμήλια τελετή. Ο Τζουζέπε αργεί να επιστρέψει κάτι δεκαετίες, κι ο Αντώνης Βελής κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τηλέφωνο από τον απαγωγέα...
 

 

Πες πως μ’ αγαπάς

Κωστούλα Τωμαδάκη & Λένα Μακρή
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2004

«Σαράντα χειμώνες πίσω μου. Φώτα, γιορτές, θλίψη κι ο έρωτας σε κάθε επεισόδιο. Πρόσωπα έφυγαν, πρόσωπα ήρθαν κι έφυγαν κι αυτά. Αναμνήσεις μόνο μ’ ακολουθούν... Μια ανάμνηση δεν θέλω να γίνεις κι εσύ. Γι’ αυτό την ύστατη φορά, σ’ τα είπα και σιώπησα, δεν έμεινα στις σκέψεις μου, σου μίλησα, έκανα τα αισθήματά μου λέξεις και τα άρθρωσα... Πες πως μ’ αγαπάς, σε παρακαλώ, σε προστάζω, σε ικετεύω, πες το έτσι, λόγου χάρη, πες το μου, πες πως μ’ αγαπάς! Θα γεράσω πριν από σένα. Γιατί γέρνανε γρήγορα όσοι δεν έχουν κάποιον να τους αγαπάει». Η γυναίκα με τ’ άσπρα στην άκρη του παρτεριού κρατάει το κεφάλι της κόντρα στον άνεμο και μελετάει τα γενέθλιά της, όπως κάθε χρονιά στον ερχομό της άνοιξης. Τόσο ευάλωτη και τόσο δυνατή, θα τα βγάλει πέρα κι αυτή τη φορά, θα ξορκίσει φόβους κι αναστολές , θα ερωτευτεί ξανά, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα με τον εαυτό της, τη ζωή. Ένα ρομαντικό παραμύθι με νοσταλγική διάθεση και κεντρική ηρωίδας τη Χαρά. Μια ευαίσθητη ταινία με τη γεύση του happy end και πρωταγωνίστρια τη Γιώτα Φέστα.
 


No comments: