Monday, April 24, 2023

Χαμόγελο

  Του Δρ. Ανδρέα Σοφόκλη

Το χαμόγελο δίνει ζωή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το χαμόγελο και φυσικά το γέλιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλει ώστε τόσο το σώμα όσο και η νόηση να ανθίστανται στις ψυχοσωματικές ασθένειες.

Ο εγκέφαλος αποκτά ανθεκτική δύναμη μνήμης και σκέψεως, δημιουργεί ιδέες, αναπτύσσει την ικανότητα οργάνωσης.

Το χαμόγελο συμβάλλει στην ισχυροποίηση του ανθρώπου στον κοινωνικοεπαγγελματικό του χώρο.

Αποτελεί σημαντικό παράγοντα ως προς την ενίσχυση των αισθημάτων εμπιστοσύνης, εκτίμησης. Αυξάνει τον συνδετικό, τον ηγετικό ρόλο. Δημιουργεί και ενισχύει φιλικές σχέσεις, αλληλοεκτίμηση, συνεργασία.

Οπωσδήποτε οι άνθρωποι που είτε έχουν έμφυτο το χαμόγελο είτε το αποκτούν είτε το ενισχύουν στην πορεία της ζωής τους, μετατρέπουν τη δική τους πορεία σε μια συνεχή ευτυχισμένη γραμμή, με αύξηση και του χρόνου ζωής, αφού έχει διαφανεί ότι είναι το πλέον θεραπευτικό μέσο, πλήρως υγιεινό.

Είναι γνωστό ότι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες είτε με την αρωγή ειδικών ιατρών και ιατρικών κέντρων είτε από μόνοι τους, με το χαμόγελο και με εφαρμογές τεχνικών χαμόγελου και γέλιου κατόρθωσαν και κατορθώνουν την αποθεραπεία τους είτε εντελώς είτε σε ένα υψηλό βαθμό που τους μετατρέπει τη ζωή σε ποιοτική.

Σε ιατρικά κέντρα εφαρμόζονταν στο παρελθόν, πιθανόν να  εξακολουθούν να εφαρμόζονται, αίθουσες χαμόγελου και γέλιου, με κατάλληλα βιβλία χιούμορ, με χιουμοριστικά έργα. Οι ασθενείς περνούσαν σε αυτές τις ειδικές αίθουσες τουλάχιστο μία ώρα την ημέρα, εκ περιτροπής. Αυτή η μέθοδος συνέβαλλε ώστε να περιορίζονται ή/και να πετάγονται εντελώς φαρμακευτικές αγωγές.

Πολλοί ισχυρίζονται, μετά από έρευνες, ότι το χαμόγελο είναι δείγμα υποταγής από επαγγελματικώς υφιστάμενους προς επαγγελματικώς προϊστάμενους. Σίγουρα, άλλωστε είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο, ότι ισχύουν και λειτουργούν διαφορετικά είδη χαμόγελου, όπως είναι: τα χαμόγελα κυριαρχίας, υποταγής, αινιγματικά, προσποιητά, συμπάθειας, σαγηνευτικά. Το σημαντικό είναι ο άνθρωπος να αφήνει το πηγαίο, το φιλικό χαμόγελο να εκδηλώνεται.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι χαμογελαστοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως κοινωνικοεπαγγελματικής θέσεως και κατάταξης, αυτά που αποκτούν από το πηγαίο, από το ανθρώπινο χαμόγελο είναι την εκτίμηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και από απόψεως υγείας, την ποιότητα της ζωής.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα και τα προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης, που στοχεύουν και επιτυγχάνουν το χαμόγελο, το γέλιο των τηλεθεατών τους, είναι στις μετρήσεις θεαματικότητας τα πλέον αγαπητά, ειδικά όταν συνδυάζονται με έξυπνα τηλεπαιχνίδια γνώσεων και μάθησης. Στην αντίπερα όχθη ανήκουν τα καταθλιπτικά τηλεοπτικά προγράμματα παρωχημένων εποχών, που είναι και εμφανές ότι το λεκτικό και τα γεγονότα που χρησιμοποιούνται δε συνάδουν και δε συνδέονται με τα δεδομένα και με τα ζητούμενα της σύγχρονης εποχής.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια παρατηρούμε ότι σύγχρονοι επαγγελματικοί οργανισμοί, εφαρμόζουν δράσεις, όπως τραγούδια-μουσική ευχάριστου χαρακτήρα στα διαλείμματα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνουν και υλοποιούν συνεστιάσεις με τη συμμετοχή του συνόλου των στελεχών, με στόχους τη χαλαρή επικοινωνία σε ευχάριστα περιβάλλοντα. Αυτές οι δράσεις μετατρέπονται σε κουλτούρα εμπιστοσύνης, ενίσχυσης των συνεργασιών, αλληλεγγύης, επίτευξης των στόχων των Οργανισμών, με εργαλείο επιτυχίας το χαμόγελο, το γέλιο, τα αστεία μέσα και από τον εργασιακό χώρο.

Σε μια σύγχρονη απαιτητική εποχή, σημαντική παράμετρος ηρεμίας, γαλήνης του σώματος, του νου, της ψυχής, είναι οπωσδήποτε η «Όαση» του χαμόγελου, του γέλιου,  με ευχάριστα προγράμματα, με χαρούμενη παρέα, με τα μέλη της οικογένειας.

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης
ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, ΥΠΑΝ

No comments: