Wednesday, March 7, 2018

ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου, Μαρίας Παναγοπούλου,

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Παναγοπούλου, «ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία, με συναρπαστική πλοκή και ανατροπές από αυτές που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να εξυφάνει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια νέα γυναίκα, προδομένη σκληρά από τον έρωτα της ζωής της, γίνεται έρμαιο της λαχτάρας της να γίνει μάνα και σκορπάει πόνο και δυστυχία στους γύρω της φτάνοντας μέχρι και το έγκλημα. Ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν καταφέρνει να αποκτήσει παιδί, με την σύζυγο να καταρρέει ψυχολογικά υπό το βάρος των αποτυχημένων προσπαθειών και τον άντρα να βρίσκει διέξοδο σε εφήμερες ερωτικές σχέσεις. Η μοίρα ενώνει τους δρόμους τους και μέσα από μία σειρά γεγονότων που κόβουν την ανάσα, τους παγιδεύει σε έναν περίτεχνο ιστό.

Μέσα σε μια στιγμή ο πρωταγωνιστής της ιστορίας βλέπει την καλοστημένη ζωή του να διαλύεται, χάνοντας σε ένα τραγικό δυστύχημα την γυναίκα του, την ερωμένη του και το νεογέννητο παιδί του. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, συναντάει τυχαία ένα κοριτσάκι που του μοιάζει εκπληκτικά! Νιώθει την ανάγκη να το γνωρίσει καλύτερα, όμως εντελώς ξαφνικά και αναίτια η μητέρα της μικρής, μία γυναίκα που του είναι εντελώς άγνωστη, αρπάζει το παιδί της και εξαφανίζεται. Η ιστορία μόλις ξεκινάει…

Από την Μάνη, το Σούνιο και την Πλάκα, μέχρι το Πήλιο, την Χαλκιδική και την Κομοτηνή, με μια καταλυτική απόδραση στο Παρίσι, οι ήρωες αναζητούν αλήθειες και οδηγούνται σε αποκαλύψεις που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Για να τους φέρουν τελικά αντιμέτωπους με το ερώτημα: είμαστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι των πράξεών μας ή υπάρχει κάτι προδιαγεγραμμένο που αδυνατούμε να ανατρέψουμε;
Την βάπτισαν Μαρία. Όμως το όνομα της καρδιάς της ήταν άλλο: Μάικα. Μάικα, που στη γλώσσα των Πομάκων σημαίνει «μάνα». Όνομα που η ίδια το επέλεξε, θαρρείς από μια εσωτερική διαίσθηση… χωρίς να γνωρίζει πως λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος ο Έρωτας θα της στερούσε το δικαίωμα να φέρει στον κόσμο δικά της παιδιά, αφήνοντάς την με την κοιλιά άδεια, την ψυχή κενή και μ’ ένα κουκλάκι, πιστό αντίγραφο μωρού, από αυτά που κάποιοι άνθρωποι συλλέγουν και ζουν μαζί τους σαν να είναι αληθινά, στην αγκαλιά της... 

Ο Νικήτας Ρενιέρης, ένας άνδρας ωραίος, ισχυρός, που μοιάζει να τα έχει όλα, από ένα τραγικό γύρισμα της ειμαρμένης χάνει σε μια στιγμή τα πάντα: τη νεογέννητη κόρη του, τη νόμιμη σύζυγό του, μα και τη γυναίκα που λάτρεψε όσο καμία... Οι άνεμοι της μοίρας θα υφάνουν στον ιστό τους το χθες και το σήμερα των ηρώων και θα τους φέρουν μπροστά στην αποκάλυψη ότι ευτυχία και δυστυχία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Ένα μυθιστόρημα τρυφερό και σκληρό, συγκινητικό και αγωνιώδες, με γοητευτικούς ήρωες που αναζητούν αλήθειες οι οποίες οδηγούν σε ανατροπές και σε αποκαλύψεις που πληγώνουν κατάκαρδα και δοκιμάζουν τις αντοχές της ανθρώπινης λογικής.

Παναγοπούλου Μαρία
Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σε ηλικία 18 ετών, κατάλαβε ότι δεν είχε καμμία ελπίδα να κάνει καριέρα με ένα επώνυμο-σιδηρόδρομο και πήρε την απόφαση να το περικόψει. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον... έρωτα. 
Ο γάμος και η γέννηση του γυιού της έβαλαν τα σχέδιά της για καριέρα σε δεύτερη μοίρα αφού προτίμησε τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το (ερασιτεχνικό) γράψιμο. Μόλις ο γυιός της μεγάλωσε, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Κυριακάτικη και στο aixmi.gr ενώ διατηρεί το προσωπικό της site (thisimarias.com). Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, είναι το πρώτο της βιβλίο.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

-Το βιβλίο σας είναι μία αληθινή ιστορία;
Το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, εκδόσεις Ωκεανός είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που άφησε τον έρωτα να της καταστρέψει τη ζωή, προδόθηκε και πρόδωσε στον μέγιστο βαθμό και τελικά βύθισε στη δυστυχία τα αγαπημένα της πρόσωπα, με κίνητρο την απύθμενη λαχτάρα της να νιώσει μάνα. Είμαι βέβαιη πως οι γυναίκες αναγνώστριες, όσες έχουν βιώσει το μεγαλείο της μητρότητας αλλά και εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, θα κατανοήσουν τους λόγους που ώθησαν την ηρωίδα να ξεπεράσει τα όρια και ίσως τελικά να την αγαπήσουν όσο την αγάπησα εγώ. Επειδή ωστόσο η καθηλωτική ιστορία της, αφορά άμεσα και την πατρότητα, πιστεύω πως έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για τους άντρες αναγνώστες.

-Πώς έφτασε στα χέρια σας η ιστορία αυτής της γυναίκας;
Η συλλογή αληθινών ιστοριών είναι ένα πάθος που κρατάει από τα εφηβικά μου χρόνια. Όπως άλλοι συλλέγουν γραμματόσημα ή κοχύλια, εγώ μαζεύω ανθρώπινες ιστορίες που μου κάνουν εντύπωση καταγράφοντας τις, παλιότερα σε τετράδια (τα συρτάρια μου είναι ασφυκτικά γεμάτα από αυτά!) και πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας σε ηλεκτρονικά αρχεία. Σε μια τέτοια ιστορία βασίστηκε το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου. Την άκουσα για πρώτη φορά το 1987, από έναν αστυνομικό που είχε εμπλακεί σε αυτήν. Δεν μπορώ αποκαλύψω περισσότερα για την αστυνομική διάσταση της υπόθεσης, αλλά όσοι διαβάσουν το βιβλίο θα διαπιστώσουν ότι ξεδιπλώνεται μέσα από ανατροπές που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να εξυφάνει.

-Και γιατί χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να την κάνετε βιβλίο;

Οι λόγοι είναι πολλοί, προσωπικοί αλλά και πρακτικοί. Βλέπετε, την ηρωίδα της ιστορίας, δεν κατάφερα ποτέ μέχρι σήμερα να την συναντήσω. Έφτασα κοντά της, έμαθα λεπτομέρειες για την απίστευτη περιπέτεια που έζησε, αλλά την ίδια δεν την έχω εντοπίσει. Αν είναι εν ζωή, η ηλικία της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75 και 80 ετών. Η ελπίδα μου είναι ότι θα βρεθούν κάποιοι που διαβάζοντας το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, θα την αναγνωρίσουν και θα επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου μιλήσουν για αυτήν. Επειδή λοιπόν δεν είχα στη διάθεσή μου όλα τα στοιχεία ώστε να μεταφέρω την ζωή της στο χαρτί και, το κυριότερο, δεν είχα την άδειά της, αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην συγκλονιστική ιστορία της. Σε αυτό έχω προσθέσει και κάποια άλλα γεγονότα, που όμως όλα είναι αληθινά. Μόνο τα πραγματικά ονόματα των ηρώων δεν έχω χρησιμοποιήσει, προτιμώντας να τους βαπτίζω με ονόματα δικών μου, αγαπημένων ανθρώπων.

-Το αληθινό όνομα της πρωταγωνίστριας το γνωρίζετε;

Φυσικά! Είναι ένα σπάνιο, ιδιαίτερο όνομα που επέλεξα να το κρατήσω μυστικό, τόσο σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα, όσο και σαν ασφαλιστική δικλείδα. Έτσι, αν κάποιος διαβάζοντας το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου την αναγνωρίσει μέσα στις σελίδες του και μου πει το όνομά της, θα είμαι απολύτως βέβαιη ότι πρόκειται για την σωστή γυναίκα. Το ένστικτό μου, μού λέει πως είναι ζωντανή και αργά ή γρήγορα θα καταφέρω να συναντηθώ μαζί της και να της κάνω μια τεράστια αγκαλιά!
"Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου"
Eνα βιβλίο με εκπληκτική προσέγγιση σε όλες τις κλίμακες αξιών της ανθρώπινης φύσης που καταφέρνει να δημιουργεί δυνατές προσωπικότητες, με μία πλοκή που σε καθηλώνει, δημιουργώντας σου ανάμεικτα και εναλλασσόμενα συναισθήματα σύμφωνα πάντα με την εξέλιξη της ιστορίας! Επίσης αποπνέει ένα βαθύτερο νόημα ενταγμένο σε σημαντικά και ουσιώδη διδακτικά μηνύματα, τα οποία ο αναγνώστης καλείται να αποκρυπτογραφήσει εφόσον το επιθυμεί, μη διαβάζοντας δηλαδή απλώς επιφανειακά το βιβλίο!

Πόσες φορές νιώθουμε την ανάγκη να ξεχάσουμε;

Πόσες φορές θα επιθυμούσαμε η μνήμη μας να κατέγραφε και να αποτύπωνε μόνο τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας; Πόσες φορές έχουμε ευχηθεί να γύριζε πίσω ο χρόνος; Αν τελικά αποκτούσαμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από μηδενική βάση, αφήνοντας πίσω μας το παρελθόν, ως ανύπαρκτο, τι θα αλλάζαμε;

Τι θα αναζητούσαμε; Τι θα προσδοκούσαμε;

Άπειρα ερωτήματα μπορώ να προσθέσω στα παραπάνω... όμως η λογική δε μπορεί να δώσει την πραγματική απάντηση, διότι τα ερωτήματα αυτά είναι στην κυριολεξία ρητορικά, άρα και η εκάστοτε απάντηση θα ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά..!

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, επιτρέπει στον αναγνώστη να γνωρίσει τους βασικούς χαρακτήρες, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τα λάθη τους, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, που θα καθορίσουν και την πορεία τους στη συνέχεια.

Το δεύτερο μέρος, περισσότερο (και σχεδόν εξ ολοκλήρου) ενταγμένο στο παρόν, ομολογώ ότι το βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον από το πρώτο, χαρακτηρίζεται από ένταση και αγωνία, που προκαλούνται αβίαστα από τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί, τα οποία, αν και δεν είναι δυσεπίλυτα, βαρύνουν και προβληματίζουν τον βασικό ήρωα, και από τα διλήμματα και τους φόβους, που παρεμβαίνουν καταλυτικά στις αποφάσεις που επιβάλλεται να ληφθούν.

Οι απαντήσεις και οι λύσεις στην πραγματική ζωή και στα προβλήματα που πολλές φορές ανακύπτουν, ερήμην μας, ποτέ δεν είναι εύκολες....είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είτε εξωτερικών είτε ψυχολογικών.....το "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου", ως κοινωνικό μυθιστόρημα, αντανακλά πολλά από τα δεδομένα της αληθινής ζωής, που μπορεί να περιπλακεί από αστάθμητους παράγοντες, είναι γραμμένο με αμεσότητα και ρεαλισμό, το βασικό του όμως χαρακτηριστικό (κατά την κρίση μου) είναι η ιδιαίτερη ευαισθησία που διακρίνεται στο χειρισμό της κεντρικής ιδέας (όπως προσωπικά την αντιλήφθηκα) και η δεξιότητα ως προς την ένταξή της στην πλοκή του. Το τέλος της ιστορίας, το οποίο προκαλεί αισθήματα συγκίνησης, δεν θα το χαρακτήριζα απολύτως αναμενόμενο, ούτε και ανατρεπτικό, αλλά ισορροπημένο και λυτρωτικό.

Η αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό με έκανε να θυμώσω, να νιώσω αγωνία, να συγκινηθώ και τελικά να νιώσω ικανοποίηση που αποκαταστάθηκε η τάξη! Με απλά λόγια η συγγραφέας μας λέει πως οι άνθρωποι μένουν άνθρωποι... Μας δίνει όμως και ένα δίδαγμα μετά από κάθε φορτούνα ακολουθεί η γαλήνη...

Αν και είναι το πρώτο πόνημα της κας Μαρίας Παναγοπούλου με αληθινή ιστορία κατάφερε να δέσει με μαεστρία τη μυθοπλασία με τα αληθινά γεγονότα και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότιμε ικανοποίησε απόλυτα. Εξαιρετικό... Το αποτέλεσμα την δικαίωσε και εγώ το απόλαυσα!

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και σας!
ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ (blogger)

No comments: