Tuesday, January 12, 2016

Η μάστιγα του αιώνα

Της Λευκής Αντωνίου*
Ζούμε, σε μια εποχή όπου μέσα από τα ερείπια της οικονομικής κρίσης, των πολέμων και της διαφθοράς, έχουμε ξεχάσει τις ηθικές αξίες, οικογένεια, αγάπη, στοργή. Τα ναρκωτικά στην Κύπρο, είναι έξω από τα σπίτια μας, στα σχολεία, στη γειτονιά, στην κοινωνία ολόκληρη. Πρέπει να προλάβουμε την επιδημία αυτή.

Πρωτοβάθμια πρόληψη, είναι η πρόληψη στην οικογένεια, στο σχολείο, από νεαρή ηλικία. Πρέπει να έχουμε σωστή επικοινωνία με τα παιδιά μας, να τους μαθαίνουμε τις ηθικές αξίες και αρετές, να προσέχουμε τις παρέες τους, να τους ωθούμε στην άσκηση, στην τέχνη, στη μουσική. Να είμαστε ως γονείς κοντά τους και οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς τους, να μας προβληματίζει. 

 Η αδιαφορία στο σχολείο, η επιθετικότητα, η υπνηλία, η απώλεια βάρους, δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα. Οι νέοι ωθούνται στα ναρκωτικά από απόγνωση, λόγω βίας στην οικογένεια, από κακές παρέες, περιέργεια, από μόδα. Οι παράνομες ουσίες, όπως κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD, έκσταση, προκαλούν πολλές παρενέργειες, μέχρι και τον θάνατο. 

Είναι άδικο να χάνουμε έστω και ένα άτομο από τη μάστιγα αυτή. Όλοι μαζί, οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, πολιτεία, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τη σωστή ενημέρωση, να προλάβουμε άλλα θύματα. Οι χρήστες περνούν έναν Γολγοθά και φθάνουν στην παρανομία από την ανάγκη μιας δόσης.

Δευτεροβάθμια πρόληψη, είναι η ψυχολογική στήριξη των χρηστών, από αρμόδιους ψυχολόγους, ώστε να αποδεχτούν το πρόβλημά τους και να βγουν από το βούρκο των παράνομων ουσιών. Το ταξίδι είναι δύσκολο, το τέρμα είναι η Ιθάκη. Όμως, με την κατάλληλη θεραπεία και στήριξη, η Ιθάκη θα ανοίξει τα φτερά τους, για να δουν την πραγματική ζωή.

Στην Κύπρο υπάρχει εδώ και χρόνια, ένα πολύ καλό Κέντρο Αποτοξίνωσης, το «Άνωσης», το οποίο βρίσκεται στο παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η απεξάρτηση γίνεται στο Κέντρο από ειδικούς ψυχίατρους και ψυχολόγους εκπαιδευμένους στις εξαρτήσεις. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, άλλα πολλά παιδιά τα κατάφεραν. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχουν εργοθεραπευτές και ειδικά προγράμματα. Ωστόσο, οι εξαρτώμενοι χρειάζονται και στήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την οικογένειά τους. 
Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη το στίγμα για τους ναρκομανείς. Γι' αυτό, απαιτούνται στοργή, κατανόηση και επικοινωνία με το παιδί. 


Απαιτείται μια κραυγή βοήθειας από την κοινωνία προς την πολιτεία. Μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό πολιτικά προβλήματα, μπορεί να υπάρχει η οικονομική κρίση, όμως, το θέμα Ναρκωτικά είναι μείζον. Πρέπει σήμερα να δράσουμε αποτελεσματικά, να αποφύγουμε άλλα θύματα, να επικρατήσει η ελπίδα...Λευκή Αντωνίου
*Η Λεύκη Αντωνίου είναι πρώην πρόεδρος αντιναρκωτικής οργάνωσης.
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016


No comments: