Thursday, October 11, 2012

9 Μυστικά για μακροζωία: Συνήθειες διαβίωσης κατά του Στρες!


Κάθε ένας από μας θα ήθελε να ζήσει μια μεγάλη σε διάρκεια και ευτυχισμένη ζωή, όμως δεν το καταφέρνουμε όλοι μας. Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν τι πρέπει να κάνετε για να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά μυστικά για να έχετε μια διαρκή, υγιή και ουσιώδη ζωή.
1.  
Μην τρώτε αν δεν πεινάτε
Αν τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθείτε αντιμέτωποι με καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία. Φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση και δεν έχουν  χωνευτεί κανονικά δηλητηριάζουν το αίμα, αποδυναμώνουν τα ζωτικά όργανα και σας κάνουν ευάλωτους σε οποιαδήποτε οξεία ή χρόνια ασθένεια. Για να καταφέρει το πεπτικό σας σύστημα να απορρίψει επιτυχώς τα απόβλητα, θα πρέπει να αναπαύεται για αρκετό χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα.
Προσπαθήστε να βρείτε τον φυσικό ρυθμό σας και ακούστε το σώμα σας. Η υπερφαγία είναι επίσης η αιτία για πολλές άλλες ασθένειες. Οι Γιόγκι σας συμβουλεύουν να σκέφτεστε ότι το στομάχι σας έχει τέσσερα μέρη, ένα από τα οποία παραμένει κενό αφού έχετε φάει.

2.  
Κοιμηθείτε όταν είστε κουρασμένοι
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο όταν σαν το λέει το σώμα σας και να σταματήσετε να ξαπλώνετε όταν έχετε ξυπνήσει. Προσαρμοστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στους φυσικούς σας ρυθμούς. Ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας και το ξενύχτι το βράδυ λέγεται ότι αποτελεί μία από τις αιτίες του καρκίνου.

3.  
Ξυπνήστε πριν την ανατολή του ήλιου
Κάθε μέρα έχει κάποιο ρυθμό, όπως ένα κύμα. Αν ξυπνάτε πολύ αργά, χάνετε το κύμα και διανύετε την υπόλοιπη μέρα προσπαθώντας να το φτάσετε. Μερικές ώρες ύπνου πριν τα μεσάνυχτα λέγεται ότι έχουν την διπλάσια αξία από εκείνες μετά τα μεσάνυχτα. Όταν σας γίνει συνήθεια, οι ώρες που χαράζει η μέρα είναι οι καλύτερες για διαλογισμό και προσωπική ανάπτυξη.

4.  
Κάντε ντους ή μπάνιο πριν χαλαρώσετε, φάτε ή κοιμηθείτε
Το νερό έχει απίστευτη θεραπευτική αξία. Με το να πλύνετε τα χέρια, το πρόσωπο και τον λαιμό σας πριν τον διαλογισμό, το γεύμα και τον ύπνο, το σώμα και το μυαλό σας φρεσκάρονται και χαλαρώνουν.  Οι δραστηριότητές σας θα πραγματοποιηθούν στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όποτε μπορείτε, κάντε ένα ολοκληρωμένο μπάνιο δύο φορές την ημέρα. Σίγουρα πάντως μία. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει την θερμοκρασία του σώματος.

5.  
Κάντε διαλογισμό και γιόγκα τακτικά
Κάνοντας διαλογισμό και γιόγκα τακτικά το σώμα και το μυαλό σας εναρμονίζονται έτσι ώστε να σπαταλούν ελάχιστη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα και το μυαλό σας αντέχουν περισσότερο επειδή η αποθηκευμένη σας ενέργεια θα διαρκέσει περισσότερο. Λέγεται ότι σε κάθε άνθρωπο αναλογεί συγκεκριμένος αριθμός αναπνοών στην ζωή. Όταν μειώνετε τον ρυθμό της αναπνοής σας κατά της διάρκεια των ασκήσεων γιόγκα, παρατείνετε την διάρκεια της ζωή σας.

6.  
Καταναλώνετε ωμό φαγητό και γιαούρτι
Η ζωή εξαρτάται από το «Πράνα» ή την «Ζωτική Ενέργεια». Τα ωμά (αυτά που δεν έχουν μαγειρευτεί), φρέσκα τρόφιμα είναι γεμάτα ζωογόνο, ζωτική ενέργεια και αυτή είναι πιο σημαντική από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.  Τα ένζυμα, που καθιστούν δυνατή την τέλεια πέψη, υπάρχουν στα ωμά φρούτα και στις σαλάτες. Επίσης, τα ωμά τρόφιμα διατηρούν όλες τους τις ίνες, οι οποίες δεν μειώνονται από το μαγείρεμα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση της κίνησης των εντέρων, η οποία θα πρέπει να είναι αριθμητικά όσα και τα γεύματα που καταναλώνετε. Η Λάσση (είδος γιαουρτιού) είναι μια ευκολοχώνευτη πρωτεΐνη, η οποία περιέχει βακτήρια που βοηθούν την πέψη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην πνευματική ανάπτυξη.

7.  
Νηστέψτε σε τακτά χρονικά διαστήματα
Κατά την διάρκεια της νηστείας, το σώμα δεν καταπονείται με τις διαδικασίες της απορρόφησης και της μεταβόλισης θρεπτικών συστατικών. Καθώς το πεπτικό σας σύστημα ξεκουράζεται, θεραπεύεται και καθαρίζεται. Έτσι, κατά την διάρκεια της νηστείας, τα τοξικά, νεκρά και άρρωστα κύτταρα αποβάλλονται, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την επίτευξη και διατήρηση της καλής σας υγείας. Η νηστεία είναι ο καλύτερος και ο γρηγορότερος τρόπος για να γιατρέψετε τις περισσότερες ασθένειες.

Επίσης, η νηστεία εξαγνίζει το μυαλό σας. Όταν δεν είστε απορροφημένοι με το τι θα φάτε, το μυαλό στρέφεται φυσικά προς τον εσωτερικό σας κόσμο, δημιουργώντας ένα καλό περιβάλλον για εσωτερικό διάλογο και πνευματικές σκέψεις. Την ίδια στιγμή, ξεπερνιούνται οι ένοχες σκέψεις, καθαρίζοντας την συνείδησή σας, δίνοντάς σας την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή.

Αν νηστεύετε μια φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο βδομάδες θα έχετε πολλά πλεονεκτήματα χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας  και χωρίς να διαταράξετε την καθημερινότητά σας. Θα πρέπει ακόμα να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο φαγητό πριν και μετά από την νηστεία, το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ευκολόπεπτο και χυμώδες.

8.  
Κάντε γυμναστική ή σωματικές εργασίες
Η τακτική άσκηση δυναμώνει τα κόκκαλα, τους μυς, τα όργανα και τις αρθρώσεις σας. Το λεμφικό σας σύστημα λειτουργεί με την κίνηση. Επίσης, η τα ενδοκυτταρικά υγρά εξαρτώνται από την κίνηση έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα απόβλητα από και προς τα κύτταρα. Χωρίς επαρκή άσκηση, το σώμα εκφυλίζεται. Όσο έχουμε φυσικό σώμα, χρειάζεται τακτική άσκηση και γυμναστική, ακόμα και τα σώματα των γηραιότερων. Η επαρκής σωματική εργασία κάνει καλό και στο μυαλό, αφού με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνει συσσωρευμένη ένταση, διατηρώντας έναν αρμονικό σύνδεσμο με το σώμα και το περιβάλλον, δίνοντας του την ευκαιρία για ένα διάλειμμα.

9.  
Πιείτε αρκετό νερό
Η φυσική θεραπεία δεν λέει απλώς ότι πρέπει να καταναλώνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Μάλλον καθορίζει ότι ο καθένας μας θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν δερματικές παθήσεις χρειάζονται ακόμα περισσότερο. Όμως, δεν θα πρέπει να πίνετε πολύ με μιας, εκτός από το πρωί, με άδειο στομάχι. Και θα πρέπει να πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι την ώρα που τρώτε.

Αυτά λοιπόν είναι τα 9 βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια μεγάλη σε διάρκεια, υγιεινή και ευτυχισμένη ζωή.

Νίκος  Παυλίδης
Ayurvedic 
Consultant & Educator
Ayurveda Harmonia


Μετάφραση: Μαρία Κασιώνη

Για 
την Karpasia Health Products Ltd – www.karpasia-hp.com

No comments: