Thursday, March 2, 2023

Ο επίδοξος “εραστής” της τενέκκας! Φοίβος Νικολαΐδης

Του Φοίβου Νικολαΐδη
Ο Γλαύκος Κληρίδης ένας από τους πλέον καταξιωμένους και αδιάφθορους πολιτικούς της Κύπρου, υπήρξε ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Κύπρο. Ήταν μετριοπαθής ηγέτης, γνωστός επίσης για το ανεξάντλητο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του. Εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993 αφού είχε χάσει προηγουμένως, διαδοχικά τις εκλογές το 1983 από τον Σπύρο Κυπριανού και το 1988 από τον Γιώργο Βασιλείου.

Παροιμιώδης έμεινε η φράση του «ότι βγάλει η τενέκκα», όταν με το γνωστό του χιούμορ απάντησε έτσι σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις προβλέψεις του στις τότε εκλογές.

Θέλοντας να αμφισβητήσει τα απανωτά αρνητικά -για τον ίδιο- αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο επίδοξος “εραστής” του “σωστού” περιεχομένου της τενέκκας, Αβέρωφ Νεοφύτου επικαλείται συχνά, πυκνά την γνωστή αυτή φράση («ότι βγάλει η τενέκκα»).

Ποια σχέση όμως μπορούν να έχουν τα σημερινά δεδομένα με παρόμοια αλλοτινών εποχών; Ποια στ’ αλήθεια σοβαρή σύγκριση μπορεί, να γίνει μεταξύ Κληρίδη και Νεοφύτου ιδιαίτερα σήμερα όσον αφορά το στυλ της ηγεσίας; Πραγματικά, θα ήταν πολιτική ιεροσυλία να γινόταν κάτι τέτοιο, όταν σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεφύγει κυριολεκτικά από το μέτρο, χάνοντας αποδεδειγμένα την επαφή με την κοινωνία. Όταν η ηγετική πρακτική –γεμάτη σκοπιμότητα- όζει ιδιοτέλεια, που κάθε άλλο παρά προάγει το καλώς νοούμενο γενικό συμφέρον του τόπου; Δυστυχώς, δεν είναι μόνο προεκλογική, αλλά μια διαχρονική συμπεριφορά που ενισχύεται με κομματικούς αλαλαγμούς, απειλές και άγριους βρυχηθμούς, βγαλμένους από τα βάθη της πολιτικής ζούγκλας αλλοτινών εποχών.

Δίκαιη η υπερηφάνεια των μελών και υποστηριχτών, της καταξιωμένης μεγάλης παράταξης του ΔΗΣΥ για ότι πέτυχε στα χρόνια που πέρασαν. Αλλά εξ’ ίσου δικαιολογημένη και η μεγάλη απογοήτευση από αλαζονικές συμπεριφορές, ετσιθελισμούς και εμμονές, που οδηγούν το κόμμα σε περιπέτειες.

Ο υπερήφανος Δημοκρατικός Συναγερμός που ίδρυσε ο άξιος ηγέτης του Γλαύκος Κληρίδης και συνέχισαν με επιτυχία ο Γιαννάκης Μάτσης και ο Νίκος Αναστασιάδης, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το σήμερα, αλλά κινδυνεύει να χάσει και την αξιοπιστία του ως πολιτική δύναμη, που αντί να παράγει πολιτική, παλεύει με φαντάσματα.

Μιλούν σήμερα οι άτιμοι για εντιμότητα και οι αναξιόπιστοι για αξιοπιστία... Υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από του να προδίδουν τις αρχές σου, να σε κοροϊδεύουν και να υποκρίνονται, αυτοί που δεν πιστεύουν σε τίποτα παρά μόνο στο χρήμα και στην εξουσία;

Το πνεύμα της αλλαγής είναι κυρίαρχο, γιατί έχει ωριμάσει προ πολλού η ανάγκη να υπάρξει μια άλλη εθνική πορεία εκδημοκρατισμού των θεσμών και εξυγίανσης του δημόσιου βίου.

Οι επιτυχίες της πολιτείας μέχρι σήμερα είναι πολλές και σημαντικές. Υπάρχουν όμως εξ’ ίσου και τα μεγάλα πολιτικά ελλείμματα σε πάρα πολλούς τομείς και φυσικά στην κομματική οργάνωση της κοινωνίας, που ως αναχώματα εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Το πραγματικό πρόβλημα στο ΔΗΣΥ σήμερα είναι πολύ πιο σύνθετο και βαθύ από ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Οι αγαναχτισμένοι πολίτες και η απογοητευμένη κοινωνία γενικά στην πλειοψηφία της έχει γυρίσει την πλάτη στους αναχρονιστικούς κομματικούς μηχανισμούς, που επιβιώνουν μόνο, χάρη στις πελατειακές σχέσεις. Είναι ολοφάνερο πια, ότι αυτή η τακτική από μόνη της δεν είναι ικανή για να συντηρήσει ένα σύστημα παντελώς απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Το αίτημα των πολιτών για πραγματική αλλαγή δεν είναι πια απλή προσδοκία, αλλά, σοβαρή απαίτηση των καιρών. Είναι η πρόκληση ειδικά για τους νέους για ένα διαφορετικό θετικό και ελπιδοφόρο δρόμο, που αναγκαστικά θα ανοίξει το δρόμο για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Αυτό μόνο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη μπορεί να επιτευχθεί, -που προέρχεται από τα σπλάχνα του ΔΗΣΥ-, γιατί τον αγκάλιασε η πλειοψηφία των πολιτών.

Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από τις τυπικές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, να διαστρεβλωθούν και να γίνουν όχημα επιβολής επιλογών των επιτηδείων…

Τελικά, όπως παρουσιάζονται τα πράγματα, η τενέκκα δεν θα αποφασίσει μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ποιος θα παραμείνει ή όχι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού...

Φοίβος Νικολαΐδης
Ιανουάριος 2023 

No comments: