Thursday, March 2, 2023

Ο από μηχανής ιός της πολιτικής στην καρδιά του σκότους! Φοίβος Νικολαΐδης

Του Φοίβου Νικολαΐδη
Ανακοινώθηκε ότι ο μάστερ σιέφ της κυπριώτικης πολιτικής κουζίνας ότι: ...«αξιοποιώντας τις διεθνείς του διασυνδέσεις και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών», θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για επαφές σε «πολιτειακό και κυβερνητικό επίπεδο» με αναφορά το μεταναστευτικό. Ανεξάρτητα εάν αυτή η ενέργεια είναι αντιδεοντολογική και σε βάρος πολιτειακών θεσμών, συνιστά ταυτόχρονα και αφόρητη προσβολή, πρόκληση και βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών.

Έτσι, ο αυτοανακηρυχθείς ‘ειδικός προεκλογικός απεσταλμένος’ θα εκπροσωπήσει την Κύπρο -ως έμπειρος μάγος- για να δώσει λύση στο μεταναστευτικό που μας καίει. Η υπόθεση αν και πολύ σοβαρή, θυμίζει λίγο πολύ από κωμωδίες του Αριστοφάνη με πρωταγωνιστή ένα πολιτικό ο οποίος ως ναυαγός, στην προσπάθεια του να πιαστεί από τα μαλλιά, παλεύει αδυσώπητα με τα κύματα του λαϊκισμού, που τον καταπνίγουν.

Τι γυρεύει η «αλεπού» στο Κονγκό; Διερωτάται δικαιολογημένα έγκριτος δημοσιογράφος, ο οποίος δεν χαρίζεται σε κανένα. Λίγες μόνο μέρες και μετά την εξαγγελία μετά φανών και αλαλαγμών για την ανέγερση φράκτη απ’ άκρη σ’ άκρη της Πράσινης Γραμμής, εξήγγειλε ‘διεθνή πρωτοβουλία’ για το μεταναστευτικό! Λέτε να τον πάρουν με τις πέτρες στο Κονγκό;

Από τον Ιανουάριο του 2022 υπάρχει συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μέσω European Laisor (Βέλγιο) όταν ήρθε αποστολή σε συνεργασία με E.Ε. και Frontex. Έγιναν συνεντεύξεις και εκδόθηκαν για πρώτη φορά ταξιδιωτικά έγγραφα με την πρώτη πτήση να γίνεται στις 19/01/2022. Ακολούθησε τον Ιούνιο και μια δεύτερη πτήση.

Εννοείται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης που υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτιο/Απρίλιο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και FRONTEX (σε συνέχεια του Μνημονίου Συναντίληψης Ε.Ε.-Κύπρου) για ενίσχυση των επιστροφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς την περαιτέρω ανάγκη ‘διεθνών διασυνδέσεων’ μέσω αυτόκλητων τρίτων!

Στο Κονγκό υπάρχουν αμέτρητες εθνοτικές ομάδες -με δική τους γλώσσα και χαρακτηριστικά-, οι οποίες χωρίζονται σε διάφορα γκρουπ ή φυλές όπως είναι οι Μπαντού, Λούμπα, Μόνγκο , Κόνγκο, Ούτου, Τούτσι, Λούντα, Τσόκουε, Τετέλα, Λααρί, οι Πυγμαίοι και άλλοι πολλοί.

Τα τροπικά δάση του Κονγκό εξάλλου χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα και συμπεριλαμβάνουν σπάνια είδη, όπως ο αφρικανικός ελέφαντας των δασών, το οκάπι (ζέβρα και καμηλοπάρδαλη μαζί), ο λευκός ρινόκερος, ο ορεινός γορίλας, ο χιμπατζής και ο μπονόμπο, (πρωτεύον της οικογένειας των ανθρωποειδών). Αυτά, για να μας μείνει τουλάχιστον η γνώση της γεωγραφίας και της ιστορίας…

Ο διάσημος δημοσιογράφος Χένρι Μόρτον πολιτογραφημένος Αμερικανός, αλλά με Ουαλική καταγωγή, είχε εντοπίσει τον Σκωτσέζο εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας το 1871. Ως ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας ‘Telegraph’ και της αμερικανικής ‘The New York Herald’, εξερεύνησε επί τρία συναπτά έτη (1874-1877) την καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, διανύοντας τα 3.000 χιλιόμετρα του ποταμού Κόνγκο και διεισδύοντας σε μια απέραντη, σκοτεινή, άγρια περιοχή οργιώδους βλάστησης, αφόρητης υγρασίας, αναρίθμητων ασθενειών και μολύνσεων, στην οποία δεν είχε προηγουμένως πατήσει λευκός. Ο Στάνλεϊ είχε φτάσει στην καθαρή ‘καρδιά του σκότους’, στον ποταμό ‘που καταπίνει όλους τους ποταμούς’.

Ο από μηχανής ιός της πολιτικής και σύγχρονος ταξιδευτής του σκότους πηγαίνει στο Κονγκό εσπευσμένα, για να πείσει τις διάφορες φυλές -με τις οποίες προφανώς συνδέεται φιλικά- και να ανασυνθέσει τη συνεργασία, η οποία ήδη υπάρχει!

Νοσηρό, σκοτεινό, γελοίο, αλλά αναμφιβόλως ενδιαφέρον, -κι ας είναι πυροτέχνημα- αυτό το ιδιόμορφο ψυχογραφικό ταξίδι, που μας οδηγεί με μοναδική μαεστρία στην ‘καρδιά του σκότους’, στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας του Κονγκό, αλλά παράλληλα και στον άγνωστο ψυχισμό της πολιτικής μανέστρας...

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο της περίφημης κινηματογραφικής ταινίας «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα βασίστηκε στην πλοκή του σχετικού βιβλίου του Conrad Joseph «Η καρδιά του σκότους».

Τώρα, τι σχέση έχει το τελευταίο με τις προεκλογικές δραστηριότητες; Όση σχέση έχει το ταξίδι στο Κονγκό με τα πραγματικά γεγονότα…

Φοίβος Νικολαΐδης
Αύγουστος 2022

No comments: