Thursday, March 2, 2023

Πάμε για σημαντικές αλλαγές ή μεγάλες οπισθοδρομήσεις; Φοίβος Νικολαΐδης

Του Φοίβου Νικολαΐδη

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και πριν καταλήξει ο απλός ψηφοφόρος στις τελικές του επιλογές, θα πρέπει να απαντήσει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα όπως είναι:

· Χρειαζόμαστε αλλαγές που να εκσυγχρονίζουν το κράτος;

· Θέλουμε μια πολιτεία με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς;

· Επιδιώκουμε μια κοινωνία των ολίγων ή των πολλών;

Μπορεί οι απαντήσεις να φαντάζουν αυτονόητες. Για να υλοποιηθούν όμως στην πράξη, απαιτούνται ενέργειες που επιφέρουν ριζοσπαστικές αλλαγές και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ίσως νομίζουμε. Ιδιαίτερα, εάν απουσιάζει η στοχοθεσία και ο οραματιστής ηγέτης που θα πάρει στους ώμους του αυτή τη δύσκολη ευθύνη.

Είναι γι’ αυτό το σημαντικό λόγο, -ιδιαίτερα σήμερα με τα τόσα προβλήματα- που ο τόπος έχει ανάγκη από άξιους ηγέτες με αρχές και ήθος. Που να νοιάζονται για το κοινωνικό σύνολο με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της πατρίδας. Που να αφουγκράζονται τον πόνο των λιγότερο προνομιούχων. Που να μπορούν να χαράζουν στρατηγικούς σχεδιασμούς. Να κατανοούν το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Τέλος, να τιμούν την αποστολή τους μακριά από τη σκοτεινή πλευρά της πολιτικής, που στις μέρες μας έχει αναδείξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε κυρίαρχο στοιχείο της...

Κάθε εκλογική μάχη είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί καθορίζει ποιοι αποφασίζουν για ουσιαστικά θέματα που αφορούν τον καθένα μας. Από την άποψη αυτή οι εκλογές είναι πάντοτε σημαντικές και απαραίτητες στη δημοκρατία.

Το ερώτημα που αυτόματα εγείρεται είναι. Στις επερχόμενες εκλογές θα γυρίσουμε σελίδα και θα πάμε μπροστά ή θα συμβάλουμε την οπισθοδρόμηση;

Τα δεδομένα είναι μπροστά μας. Εκείνο που δεν είναι ξεκαθαρισμένο, είναι τα κριτήρια που θέτει ο καθένας για αξιολόγηση των υποψηφίων. Για όσους δεν θα κάνουν τις επιλογές τους βάσει μιας συγκεκριμένης πολιτικής έκφρασης ή κομματικής προτίμησης, σίγουρα τα κριτήρια θα είναι πιο απαιτητικά ίσως και πιο αντικειμενικά.

Αν κάποιος για παράδειγμα πιστεύει ότι η διαφθορά στον τόπο μας, όπου επικρατεί ακόμη η απαράδεκτη διαπλοκή και ή έλλειψη βαθιάς δημοκρατικής συνείδησης, την οποία θέτει ψηλά ως κριτήριο αξιολόγησης των υποψηφίων προέδρων, τότε, αυτό είναι αρκετό για να εντοπίσει τον υποψήφιο που ξεχωρίζει.

Εάν, στη συνέχεια, θέτει ως κριτήριο αξιολόγησης την προσωπικότητα τη δημοκρατική παιδεία που κουβαλά και την καλλιέργεια που έχει, πάλι θα ξεχωρίσει έναν εκ των υποψηφίων. Ασφαλώς, ο κατάλογος των κριτηρίων είναι μεγάλος.

Για να διευκολυνθεί όμως η αξιολόγηση, θα πρέπει επιπρόσθετα, να απαντηθούν και ορισμένα ερωτήματα, όπως αυτά που τέθηκαν στην αρχή. Σε παράξενους καιρούς η συνεχής σύγκρουση στο θεωρητικό επίπεδο, μπορεί, να αποδίδει ως τακτική. Όταν, όμως, στον πραγματικό κόσμο οι καιροί είναι δύσκολοι, η συνεργασία είναι απαραίτητη γιατί έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως πολιτικός ηγέτης που ενώνει δυνάμεις, θέλει να αλλάξει την πορεία μιας πολιτείας προς το καλύτερο. Να εκσυγχρονίσει το κράτος και να συμβάλει στη διασφάλιση των θεσμών. Να κάνει πιο ασφαλή τη χώρα με περισσότερους συμμάχους και λιγότερους εχθρούς, με μια ευρύτερη πολιτική συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου. Το κάλεσμα του είναι ειλικρινές και σημαντικό.

Ως ένας σύγχρονος πολιτικός που είναι, επιμένει στην ουσία των πραγμάτων. Είναι ένας ηγέτης ψύχραιμος εξωτερικά, που φλέγεται όμως εσωτερικά για την Κύπρο. Είναι ένας πατριώτης που πιστεύει ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα προοπτική για τον τόπο, που να καθοδηγείται από την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Είναι ένας οραματιστής για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και δικαιωμένη.

Ένας από τους κύριους λόγους που προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, είναι, ότι, εξακολουθεί με μετριοπάθεια και σεμνότητα περισσή να είναι προσηλωμένος στη συνεργασία και στον πολιτικό πολιτισμό. Η προσέγγιση του ενσαρκώνει τις αξίες, τις ιδέες και την κατεύθυνση της Κύπρου που πρέπει να πάρει στον 21ο αιώνα για ένα κράτος ίσων ευκαιριών και κοινής ευημερίας.

Φοίβος Νικολαΐδης
Οκτώβριος 2022 

No comments: