Thursday, January 25, 2018

Τι θέλουν να κάνουμε, άραγε, όσοι μας λένε να σπεύσουμε διότι εξαφανίζονται οι Τ/κ;

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Μας προειδοποιούσαν όλη μέρα χτες διάφοροι προεξάρχοντες της πολιτικής μας ζωής ότι τα επεισόδια στα κατεχόμενα εναντίον του Σενέρ Λεβέντ πρέπει να μας ανησυχήσουν και όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό οι έποικοι και η Τουρκία θα έχει το πάνω χέρι στα κατεχόμενα. «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα μέλλον στη γη που τους γέννησε, αν σε αυτήν εξακολουθήσει να απλώνει το χέρι του ο τουρκικός επεκτατισμός» έλεγε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού, και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη και τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού. 

Έχουν δίκαιο, φυσικά. Μόνο που δεν μας λένε τι θέλουν να κάνουμε. Ή μας το λένε περιφραστικά. Όπως κάνουν κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουν γεγονότα, όπως η νίκη του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και η άνοδος του κόμματος των εποίκων στην ψηφοφορία της 7ης Ιανουαρίου. Σπεύσετε, μας λένε, να το λύσουμε διότι αυξάνεται η επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα και στο τέλος θα έχουμε για συνομιλητές τους έποικους. Να σπεύσουμε, λοιπόν. Κι ας μη θεωρήσουμε αστείο το επιχείρημα ότι αυξάνεται η επιρροή της Τουρκίας στο κατεχόμενο από τα στρατεύματα της έδαφος, όπου οι έποικοι είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους, όπου οι δουλειές ελέγχονται από την κλίκα του Ερντογάν και του γαμπρού του, όπου επιβιώνει ο κόσμος χάρη στο μηνιαίο έμβασμα από την Άγκυρα και όπου ο Τούρκος «πρέσβης» δίνει οδηγίες ακόμα και για να απελευθερωθεί ένας έποικος που συνελήφθη για την επίθεση στα γραφεία της Αφρίκα. 

Πόσο παραπάνω θα αυξηθεί η επιρροή δεν ξέρουμε, αλλά καλό θα ήταν να μας πουν τι θέλουν να κάνουμε για να λυθεί το Κυπριακό και να σταματήσει η επιρροή. Διότι, με όσα οι ίδιοι έκαναν τόσα χρόνια όχι μόνο δεν λύθηκε το Κυπριακό, αλλά φτάσαμε στο πιο δύσκολο αδιέξοδο, με την Τουρκία να απειλεί για «σχέδιο Β» εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις. Πεντακάθαρα καταγράφει και ο Γκουτέρες στην έκθεσή του μετά το Κραν Μοντάνα ότι «οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή». Ότι υπάρχει «αρχική συμφωνία για την εδαφική προσαρμογή», υπάρχει συμφωνία στο περιουσιακό και μόνο «κάποιες λεπτομέρειες παρέμειναν», υπάρχει ακόμα και συμφωνία στο ζήτημα της ισότιμης μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων, που αξιώνει η Τουρκία, και ορισμένες διαφορές «περιορίστηκαν τώρα σε ένα ζήτημα ορισμένων λεπτομερειών και όχι αρχών». 

Άσχετα αν αυτά που συμφωνήθηκαν θα τα απορρίψει με βεβαιότητα ο λαός, όταν μάθει λεπτομέρειες για το τι διάολο κράτος πάνε να του στήσουν. Ουσιαστικά, όμως, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πέτυχαν να συμφωνήσουν σε όσα αξίωνε η τουρκική πλευρά. Κι όμως, το Κυπριακό είναι άλυτο. Και μας καλούν τώρα, να σπεύσουμε να το λύσουμε για να ανακόψουμε την επιρροή της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Ως να εξαρτάται από εμάς, από τους Ελληνοκύπριους, τους λεγόμενους απορριπτικούς, κυρίως, που ούτως ή άλλως δεν είχαν κανένα ρόλο στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας δεκαετίας, με τους πιο ενδοτικούς (λεγόμενους, εννοείται) ηγέτες, εκτός από τον διακοσμητικό ρόλο που τους απέδιδαν τα μεγάλα κόμματα και οι Πρόεδροι λύσης που ήταν στο Προεδρικό.

Δύο πράγματα μπορώ να συμπεράνω από τις παραινέσεις τους: Πρώτο, θέλουν να μας πείσουν να δεχτούμε υπό εκβιασμό αυτά που δέχτηκαν οι ηγεσίες, να τα χωνέψουμε για όταν θα ρωτήσουν τη γνώμη μας μετά από τις εκλογές και, δεύτερο και κυριότερο, να δεχτούμε εκείνο που απέμεινε και το αξιώνει η Τουρκία: Να ξεχάσουμε το μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις και να αποδεχτούμε ότι στο μέλλον μας θα έχει για πάντα ρόλο η Τουρκία.

Δηλαδή, επειδή τώρα αυξάνει δήθεν την επιρροή της στα κατεχόμενα, η λύση για να βάλουμε τέρμα είναι να νομιμοποιήσουμε την επιρροή της και να της προσφέρουμε διευκολύνεις για να την επεκτείνει σε όλη την Κύπρο. Διαφορετικά, λένε, θα εξαφανιστούν οι Τουρκοκύπριοι. Η λύση, δηλαδή, είναι να εξαφανιστούμε όλοι μαζί;
Άριστος Μιχαηλίδης
Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" 24.1.2018

No comments: