Thursday, January 4, 2018

Η ζυγαριά σου λέει την αλήθεια;

Της Χαράς Μαλιώτη
Πόσες φορές ξυπνήσατε το πρωί, ανεβήκατε πάνω στη ζυγαριά και απογοητευτήκατε από τον αριθμό των κιλών που έδειξε;

Τι σημαίνει ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά;
Ο αριθμός στη ζυγαριά μας δείχνει το συνδυασμένο βάρος όλων των ιστών του σώματός μας. Αυτό το βάρος μπορεί να αλλάζει κάθε ώρα της μέρας, ανάλογα με το φαγητό που καταναλώνουμε πριν την ώρα που θα μετρηθούμε, τα ρούχα που φοράμε και τα επίπεδα ενυδάτωσής μας. Σε αντίθεση, η σύνθεση του σώματός μας δείχνει τις αναλογίες της λιπώδους και άλιπης μάζας. Σε γενικές γραμμές, η σύνθεση του σώματός μας αποτελείται από λιπώδη, άλιπη, μυϊκή μάζα και νερό. Η λιπώδης μάζα αποτελείται από το απαραίτητο λίπος και το αποθηκευτικό λίπος, ενώ η άλιπη μάζα από τους μύς, τα όργανα, τα οστά και το νερό. Το απαραίτητο λίπος είναι αυτό που χρειαζόμαστε για φυσιολογική λειτουργία. Οι γυναίκες, γενικά, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τους άνδρες, λόγω μητρότητας.

Πόσο σημαντικό είναι το βάρος;
Σε σχέση με την υγεία μας, το βάρος δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο η σύνθεση του σώματός μας. Αυτό, γιατί το συσσωρευμένο λίπος, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση αλλά και καρδιακή νόσο.

Μια μέθοδος για ανίχνευση αυξημένου κοιλιακού λίπους είναι η μέτρηση της περιμέτρου της κοιλιάς μας. Μια μεγάλη περίμετρος κοιλιάς αποτελεί μια από τις ενδείξεις της ύπαρξης αυξημένου κοιλιακού λίπους. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που έχουν περίμετρο κοιλιάς μεγαλύτερη από 80 εκατοστά και οι άντρες που έχουν περίμετρο κοιλιάς 94 εκατοστά και πάνω βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο σωματότυπος «μήλο», δηλαδή ο τύπος των ατόμων που αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιακή περιοχή έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ ο σωματότυπος «αχλάδι» δηλαδή ο τύπος των ατόμων που αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των μηρών, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο. Άλλες μέθοδοι μέτρησης του λίπους είναι και οι λιπομετρητές. Οι λιπομετρητές, ανάλογα με την εγκυρότητά τους, μας δείχνουν ποσοστά λιπώδους και άλιπης μάζας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συσσώρευσης λίπους. Συγκεκριμένα, διατροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην εναπόθεση του λιπώδους ιστού και στην ευαισθησία της ινσουλίνης. Αυτές οι αλλαγές κρίνονται ως σημαντικές στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Μπορώ να χάσω στοχευμένο βάρος;
Δυστυχώς όχι. Χάνοντας, όμως, βάρος και λίπος θα υπάρξει ολική απώλεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να χάσετε και κάπου στοχευμένα.

Διατροφικό tip: Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη, πλήρη γαλακτομικά προϊόντα, αλλαντικά) με ακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς).

Tip! Ο τύπος των λιπαρών οξέων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αυξήση του σωματικού λίπους. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αποθήκες του σωματικού λίπους σε σύγκριση με τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνης, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Εκτός από το σολομό, ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση
στις Διατροφικές Διαταραχές 
Facebook
chara@projecthealth.com.cy

Ιστοσελίδα Χαράς Μαλιώτη: Project {X} EALTH by Chara Malioti

No comments: