Thursday, December 10, 2015

Ο οχετός της διαφθοράς, ο Χάσικος, η ελπίδα του Οδυσσέα

Του Γιώργου Καλλινίκου
Λεηλασίες. Ασυδοσία. Κακοδιαχείριση. Σκάνδαλα. Άτομα που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι διασυνδέσεις. Κενά, παραλείψεις, παρατυπίες. Ένας ατελείωτος οχετός. Τον οποίο ανοίγει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Και αναδύεται μια αφόρητη μπόχα. Που πνίγει τα υγιή κύτταρα αυτής της κοινωνίας. Προχθές ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανηφόρισε στο λόφο του Προεδρικού και παρέδωσε το κλειδί, που ανοίγει το καπάκι αυτού του αηδιαστικού υπονόμου. Και η μπόχα μας έπνιξε ξανά. Ο κάθε τίμιος πολίτης παρακολουθεί κεραυνόπληκτος όσα διαβάζει. Ο κάθε μεροκαματιάρης δικαιολογημένα αντικρίζει άναυδος το μέγεθος της σαπίλας. Μια σταλιά τόπος. Μια χούφτα άνθρωποι. Μια λιλιπούτια εξουσία. Και όμως, τόση διαφθορά. Τέτοια διαπλοκή. Ατελείωτη ξεφτίλα.

Περνάς τις γραμμές της έκθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και για μία ακόμη φορά συνειδητοποιείς το μέγεθος της ασυνειδησίας. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μιλάμε για εξαιρέσεις. Ότι η ακίδα του Γενικού Ελεγκτή δεν στοχεύει τους λίγους. Με πόνο ψυχής διακρίνεις ευδιάκριτα ότι στον οχετό βρίσκονται πολλοί. Κατανοείς ότι το γονίδιο της διαφθοράς έχει εισχωρήσει στο dna των Κυπρίων. Τον καιρό που κυριαρχούσε η ψευδαίσθηση της ευμάρειας. Αναπαράγεται έκτοτε με ταχείς ρυθμούς. Η αναζήτηση του εύκολου κέρδους έχει κατασκηνώσει στο κέντρο του εγκεφάλου πολλών απατεωνίσκων της κακιάς ώρας. Τιποτένιοι διεκδικητές νόμπελ ευρεσιτεχνίας στην κλοπή του κράτους. 

Ασυνείδητοι επαγγελματίες στη ρεμούλα. Κλέβουν το κράτος παραγνωρίζοντας ότι το κράτος είμαστε εμείς. Δεν τους απασχολεί. Ασυνείδητοι είναι… Μαζί με αυτούς και ανεύθυνοι επικεφαλής τμημάτων, που αμελούν να ασκήσουν επαρκή έλεγχο. Ανίκανοι προϊστάμενοι, αδιάφοροι πολιτικοί, που επιτρέπουν να χαρακώνεται το πολύπαθο κορμί αυτού του κράτους. Τόσα χρόνια αυτή η σαπίλα και δεν συγκινήθηκε κανείς. Είδατε κανένα υπουργό να έρχεται μήνες μετά την έκθεση του Ελεγκτή να ανακοινώνει ότι έκλεισε κάποια τρύπα; Είδατε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να συγκινείται; Αλήθεια κύριε Χατζηπέτρου, τόσα χρόνια έγιναν χιλιάδες καταγγελίες στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορούν ως επί το πλείστον μέλη σας, πότε συγκινηθήκατε; Πότε αντιδράσατε σε όσα μολύνουν τη γενικότερη εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας; Ποτέ!!! Καταλήξαμε σε αυτό που σκιαγραφείται μέσα από την έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε μια εικόνα ασθενούσας κοινωνίας. Με μια αρρωστημένη νοοτροπία. Το καρκίνωμα που έχει δημιουργηθεί είναι ήδη μεγάλο. Είναι και κακόηθες και πολύ επιθετικό. Απαιτείται τάχιστα και με εξαιρετική ακρίβεια χειρουργείο.

Δεν είναι εύκολο σε ένα σαθρό κράτος και σε μια νοσούσα κοινωνία να βρεις έναν τόσο ξεχωριστό χειρουργό. Και όμως. Προφανώς ο Θεός αποφάσισε να μας δώσει μια τελευταία ευκαιρία. Φώτισε τον Αναστασιάδη να επιλέξει έναν τέτοιο στο αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. Έναν τύπο τον οποίο παρακολουθώντας τον δυόμισι χρόνια σου δίνει την εντύπωση ότι είναι σχιζοφρενής. Όχι βεβαίως με την απαξιωτική έννοια, όπως χρησιμοποίησε τον όρο χθες κάποιος υπουργός. 

Όμως, αλήθεια, τι σόι άνθρωπος είσαι βρε Οδυσσέα; Από τι είσαι φτιαγμένος; Χώνεις τη μύτη σου παντού. Σκαλίζεις τα πάντα. Στήνεις στον τοίχο όσους βρίσκεις να παρανομούν ή να παρατυπούν. Ενοχλείς πολύ βρε αδερφέ. Πίστεψες που σου είπαν να είσαι άτεγκτος και αμείλικτος; Μέχρι εκεί που δεν τους ενοχλείς φίλε μου. Μετά γίνεσαι μπαμπούλας, ανθρωποφάγος. Χθες σε είπαν και τυπολάτρη. Ωραίο ακούγεται. Ασυνήθιστο σ’ αυτό το νησί. Είσαι, όμως, ο χειρουργός που χρειαζόταν αυτό το κράτος κι αυτή η κοινωνία.

Ναι, Σωκράτη Χάσικε. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είτε σου αρέσει να το ακούς είτε όχι, είναι ευλογία για το κράτος μας. Είναι ο απαραίτητος μπαμπούλας, ώστε όλοι να τρέμουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με την αρρωστημένη νοοτροπία τόσων χρόνων, που απλώς, φορτώνει τον οχετό ολοένα και περισσότερο. Μπορεί να κάνει και λάθη; Ίσως. Όλοι κάνουν. Ξέρεις, όμως, από τα ενδεχόμενα λάθη του Οδυσσέα δεν θα ζημιώσει το κράτος. Από τα λάθη, τις παραλείψεις και την ασυδοσία όσων ελέγχει, ζημιώνει και το κράτος και οι πολίτες. Και δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Γι’ αυτό, επιτέλους κατάλαβέ το. Η κοινωνία των πολιτών στηρίζει τον Οδυσσέα γιατί είναι το τελευταίο αποκούμπι της. Η τελευταία ελπίδα της.

Συμπτωματικά σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Ετοιμαστείτε όλοι να ακούσετε ξανά παχιά λόγια. Βαρύγδουπες τοποθετήσεις. Ηχηρές ατάκες. Εντυπωσιοθηρική υποσχεσιολογία. Φούμαρα θα είναι. Αντί να τους ακούσετε όλους αυτούς, αφιερώστε δέκα λεπτά να διαβάσετε λίγο την έκθεση του Οδυσσέα. Τόσα θα αντέξετε. Μετά θα σας πνίξει η μπόχα!!!

Υ.Γ.: Ο γράφων πριν εργοδοτηθεί στον «Φ» εργάστηκε για 24 χρόνια στην εφημερίδα του Σωκράτη Χάσικου. Δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Χρωστάει πολλά στον πεθερό του (Φρίξο Κουλέρμο) ιδρυτή της εφημερίδας για την στήριξη που του πρόσφερε στη δημοσιογραφική του πορεία. Αποχώρησε οικειοθελώς και ως φίλος. Θα ήταν φυσιολογικό να στήριζε τον Χάσικο στον πόλεμο που άνοιξε κατά του Οδυσσέα. Ωστόσο, η στήλη αυτή, συνειδητά και με απόλυτη βεβαιότητα για την ορθότητα της επιλογής της, στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή. Επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της μικρής μας πατρίδας. Με το χέρι στην καρδιά επισημαίνει στον Χάσικο: Σωκράτη, είσαι εντελώς λάθος. Άσε τους εγωισμούς. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθείς ότι τον σκληρό έλεγχο του Οδυσσέα τον επιβάλλει πρωτίστως η ανάγκη αυτός ο τόπος να αλλάξει νοοτροπία. Από αυτό τον πόλεμο μόνο εσύ χάνεις. Διότι η κοινή γνώμη επιζητεί την κάθαρση!
Γιώργος Καλλινίκου
Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 

No comments: