Sunday, August 25, 2013

Παρθένος Μύθος ή Αλήθεια;

Γράφει η
Αλεξάνδρα Καρτά
Από την Αθήνα


Ένα παραμύθι με σύμβολα και έννοιες που αποκωδικοποιούν πολλά φανερά και κρυφά στοιχεία του χαρακτήρα, αλλά και του πεπρωμένου ανθρώπων που ανήκουν στον αστερισμό αυτό. Μια αλληγορική ιστορία της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας που επέλεξε να ζει σε δύο διαφορετικούς κόσμους… στο φως και στο σκοτάδι…

Είναι ένα παραμύθι για τα παιδιά, ένας μύθος για τους μεγάλους… στην πραγματικότητα είναι μία αλήθεια που βρίσκεται πλεγμένη στα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα… Μία αλήθεια που αντιπροσωπεύει τον ψυχισμό κάποιων ανθρώπων που γεννήθηκαν κάτω από την επιρροή αυτού του αστερισμού. Αναφέρομαι στον μύθο της Δήμητρας θεά της καρποφορίας και της  ευγονίας, ιδιαιτέρως δε στην έκφραση της αγάπης της προς την κόρη της Περσεφόνη. Ενδιαφέρον έχει η ετυμολογία του ονόματος της που προέρχεται από το δα και το μήτηρ, όπου το δα σημαίνει Γη, άρα μητέρα Γη.

Από αστρολογικής πλευράς ανήκει στους αστεροειδείς που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα ωροσκόπιο. Η παρουσία του αστεροειδούς Δήμητρα [cares] εκφράζει την ικανότητά μας να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε… και γι’ αυτό υπάρχει σε έξαρση στα ωροσκόπια πολιτικών και ανθρώπων που ασκούν εξουσία. Είναι ένα σημείο στο ωροσκόπιο που πάντα το προσέχω, γιατί, μου δίνει αρκετά στοιχεία για το χαρακτήρα των ανθρώπων και τη διατροφή που ακολουθούν. 

Συνήθως βρίσκεται σε δυσμενή θέση στα ωροσκόπια ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Εκφράζει επίσης την ανάγκη μας για στοργή, την ιδανική μητρική φιγούρα και την εικόνα της επιθυμητής  συντρόφου σε ωροσκόπια ανδρών. Επίσης, μπορεί να υποδηλώνει την πνευματική τροφή κάποιου μέσα από σπουδές, τέχνη και εμπειρίες ζωής. Οι διελεύσεις αυτού του αστεροειδούς από ένα ωροσκόπιο μπορεί να μαρτυρούν περιόδους μεγάλης θλίψης ή και μεγάλης εύνοιας ανάλογα του ταξιδιού που θα κάνει μέσα σε έναν  αστρολογικό χάρτη.

Ας αναφερθούμε ξανά στη μυθολογία.  Η Περσεφόνη αντιπροσωπεύει, σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο, την ψυχή και το ταξίδι της, από τη ζωή στο θάνατο και πάλι από την αρχή… Τα Ελευσίνια Μυστήρια έχουν άμεση σχέση με την επαναφορά της από τον κάτω κόσμο, εξ ου και η [Έλευσης] στην ομώνυμη περιοχή. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι ετελούντο  στα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου δηλαδή στο διάστημα που ο Ήλιος βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου.

Στα Ελευσίνια Μυστήρια δεν είναι γνωστό το ακριβές τελετουργικό που ακολουθούσαν, αλλά γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μύηση, αποσκοπούσε στη συμφιλίωση με τον θάνατο και την προσδοκία της μεταθανάτιας ζωής. Η Περσεφόνη παρόλο που ωριμάζει από κορίτσι σε γυναίκα, επιλέγοντας, να ζει στον κάτω κόσμο με τον Πλούτωνα ως σύζυγο της, δείχνει παράλληλα μία παθητική στάση στις επιλογές της. Οι  ενέργειες της είναι σχεδόν παιδιάστικες και παράλληλα έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται σε εκείνο που επιθυμούν οι άλλοι, δηλαδή, να ταυτίζεται με τον ρόλο που είναι αρεστός στους άλλους. Είναι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στον ψυχισμό πολλών ανθρώπων που ανήκουν στον αστερισμό της Παρθένου.

Πολλές φορές οι μήνες στους Παρθένους διαχωρίζονται αφενός στους παραγωγικούς και γόνιμους, αφετέρου, στους δύσκολους όπου εγκλωβίζονται σε χιλιάδες σκέψεις, αναβολές, περιορισμούς και όλα αυτά μέσα στον ίδιο χρόνο!!! Είναι σαν να δουλεύει μέσα τους ένα ρολόι χωρισμένο στα δύο, σαν να γίνεται μέσα στο DNA τους ο πόλεμος του φωτός και του απόλυτου σκότους. Και στους δύο αυτούς κόσμους υπάρχει αυτός που φωτίζει την ύπαρξη τους. Πάντα αυτοί οι δύο πόλοι στη ζωή τους έχουν την έννοια της αφοσίωσης και της απέραντης αγάπης.

Ο Ζωδιακός αστερισμός της Παρθένου είναι εξαιρετικά μεγάλος ως προς τον αριθμό των αστεριών αλλά ο σημαντικότερος είναι ο Στάχυς… Γι’αυτό η Παρθένος σαν ζώδιο συμβολίζει τη γονιμότητα και κρατά στο χέρι της το στάχυ. Πλανήτης κυρίαρχος της Παρθένου, είναι ο Ερμής… και για να το δέσουμε με την Ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός εκείνος που πήρε την Περσεφόνη από τον κάτω κόσμο με την έγκριση του Δία, για να την παραδώσει στην μητέρα της.

Ένα μωσαϊκό όμορφων εικόνων αλλά και νοημάτων που μας βάζει να σκεφτούμε την απόλυτη εναρμόνιση που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ του λαμπρού πολιτισμού μας με την Αστρολογία…

Ένα μονοπάτι γνώσης και αγάπης από τους προγόνους μας για το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Μέσα από τους αιώνες αναδύονται με γλαφυρό τρόπο οι αλήθειες της ύπαρξης μας. 
Αλεξάνδρα Καρτά



No comments: