Saturday, December 22, 2012

Δημιουργική Συμπόρευση




Η τολμηρή και ειλικρινής πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη για εθνική συνεννόηση, προκειμένου με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή οικονομική κρίση που μας πλήττει, αλλά και τα φοβερά πολιτικά και εθνικά προβλήματα που συσσωρεύονται, είναι λογικό, ολοένα και να αγκαλιάζει περισσότερο κόσμο.

Τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που ταλαιπωρούν μια σημαντική μερίδα του λαού, επιβάλλουν, να παραμερίσουμε ιδεολογικές διαφορές, να ξεπεράσουμε μικροκομματικές νοοτροπίες και ιδιοτελή συμφέροντα. Οι δύσκολες συνθήκες επιβάλλουν όσο ποτέ άλλοτε υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Απαιτούν ταυτόχρονα αποφασιστικότητα και τόλμη προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Με τα τόσα αρνητικά που συμβαίνουν γύρω μας, οι προσδοκίες της κοινωνίας μας είναι πολλές και μεγάλες. Η πολλαπλότητα των ζητημάτων και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων επιβάλλουν πλέον τη συλλογική ευθύνη και συνεργασία.

Αυτή την ώρα, δεν έχουμε ανάγκη τις συγκρούσεις και το τυφλό φανατισμό. Αντίθετα,  το μέγα ζητούμενο είναι η συνεννόηση μέσα από τη συλλογική και ειλικρινή διαβούλευση με τελικό στόχο τη συνεργασία για παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων.

Μέσα από τη σύνθεση των ιδεών, απορρίπτοντας ιδεολογήματα και δογματισμούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα εθνική συναίνεση, που θα δίνει μια νέα και αισιόδοξη προοπτική στον τόπο.

Τελευταίες αλλά και παλαιότερες έρευνες που έγιναν, δείχνουν ξεκάθαρα την απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς θεσμούς. Η ευθύνη για αναστροφή της εικόνας αυτής βαραίνει όλους μας. Χωρίς βαθιές τομές, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και των θεσμικών λειτουργιών της πολιτείας, είναι βέβαιο ότι θα αναπαράγουμε συνέχεια το θλιβερό παρελθόν.

Για την πραγματοποίηση ουσιαστικής αλλαγής, χρειάζονται τομές και πρωτοβουλίες, που θα ανατρέψουν κατεστημένες δομές και νοοτροπίες δεκαετιών. Επίσης, τολμηρά βήματα που θα μας απελευθερώνουν νέες και ελπιδοφόρες δυνάμεις. Οι προτάσεις του Νίκου Αναστασιάδη για εκσυγχρονισμό του κράτους είναι ουσιαστικές και ολοκληρωμένες. Όταν εφαρμοστούν στην πράξη, θα οδηγήσουν σε μια νέα, σύγχρονη πορεία του κράτους.

Με τη συνεργασία που προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης η δημοκρατία μας γίνεται πιο συμμετοχική, πιο λειτουργική, μα πάνω απ’ όλα πιο ουσιαστική. Το όφελος για τον τόπο θα είναι μεγάλο. Δείγματα γραφής, της νέας ευρωπαϊκής κουλτούρας για την οποία έχει δεσμευθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, μας δίνει με τη στάση του, δηλώνοντας ότι: «Η νέα πολιτική κουλτούρα θα έρθει πρώτιστα μέσα από την πιστή τήρηση και υλοποίηση των κοινών πολιτικών θέσεων. Αναγνωρίζω ότι αυτό αποτελεί τη δική μου προσωπική ευθύνη και δέσμευση».
Εκείνο όμως που πραγματικά ξεχωρίζει το πολιτικό επίπεδο του ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη είναι η μοναδική δήλωση που έχει κάνει, διακατεχόμενος από αυτό το πνεύμα της ανάληψης ευθύνης.

Δήλωσε λοιπόν μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης: «Δική μου ευθύνη είναι να άρω και τις όποιες επιφυλάξεις ακούστηκαν είτε από στελέχη του ΔΗΚΟ είτε από άλλους πολίτες, προκειμένου να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής και δημιουργικής συμπόρευσης με όλους». Αυτή η παραδοχή αποτελεί δείγμα πολιτικής ευθύνης. Σίγουρα, κάτι το σύγχρονο για τα πολιτικά θέσμια του τόπου.

Στο παρελθόν έχουν συμβεί πάρα πολλά. Οι ευθύνες άλλων πολλές κι άλλων μικρότερες είναι εκεί. Για να κλείσει ο ιστορικός αυτός κύκλος, θα πρέπει με αυτοκριτική διάθεση, όπως προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης, να έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν. Σήμερα, όσο, ποτέ, άλλοτε, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό βήμα φυγής προς τα εμπρός. Μια απάντηση στις προκλήσεις των καιρών…

Ας μην αναζητούμε την απάντηση δεξιά ή αριστερά… Αλλά ας αναζητήσουμε τη σωστή απάντηση στο βάθος της κρίσης μας. Ας μην προσπαθούμε να καθορίσουμε τις ευθύνες για το παρελθόν. Αλλά, το πιο σημαντικό και ουσιαστικό, ας δεχτούμε την ευθύνη μας για το μέλλον, με το Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δείχνει το δρόμο στον ιστορικά ηγετικό του ρόλο, που του έταξε η μοίρα.
Φοίβος Νικολαΐδης

2 comments:

Marilu said...

Querido amigo,

Lá bem no alto do décimo segundo andar do Ano
Mora uma louca chamada Esperança:
E quando todas as buzinas fonfonam
quando todos os reco-recos matracam
quando tudo berra quando tudo grita quando tudo apita

A louca tapa os ouvidos e atira-se
e - ó miraculoso voo.


Acorda outra vez menina, lá embaixo, na calçada.
O povo aproxima-se, aflito
E o mais velhinho curva-se e pergunta:
– Como é teu nome, menininha dos olhos verdes?
E ela então sorri a todos eles
E lhes diz, bem devagarinho para que não esqueçam nunca:

– O meu nome é ESPERANÇA !!

Desejo a você e a todos aqueles a quem ama um FELIZ ANO NOVO.
Beijocas

erifili said...

Xρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία.