Wednesday, January 6, 2010

Βιώσιμη ανάπτυξη με έρευνα και καινοτομία

Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή

Οι επιδόσεις της χώρας μας στην έρευνα και την καινοτομία είναι χαμηλές με αποτέλεσμα η Κύπρος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις σχετικές μελέτες επιδόσεων στην Ευρώπη. Επίσης αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε ότι αφορά στην ευρυζωνική διείσδυση, τη δια βίου μάθηση, τις δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και τα επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (venture capital).

Και όλα αυτά την ώρα που η «τεχνολογική καινοτομία», η καινοτομία δηλαδή που προκύπτει από ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα, εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό μοχλό, το βασικό συστατικό της οικονομίας της γνώσης και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στις τεχνολογικά προηγμένες και μη χώρες.

Η εικόνα αυτή αντανακλά ένα ερευνητικό σύστημα παγιδευμένο σε σημαντικές και χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες, με υψηλό βαθμό εσωστρέφειας και αδυναμία σύνδεσης με την οικονομία και την κοινωνία. Η κρατική χρηματοδότηση της έρευνας είναι απογοητευτική και κυμαίνεται μόλις στο 0,4% του συνόλου των κρατικών χρηματοδοτήσεων γεγονός που κυριολεκτικά οδηγεί τον συγκεκριμένο τομέα στην ασφυξία και τον καταδικάζει σε συνθήκες πλήρους εξαφάνισης. Και τούτο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ερευνητικών μας ιδρυμάτων που συγκεντρώνουν διεθνώς επαίνους και εγκώμια. Την ίδια ώρα το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας φέρνει αισιόδοξα μηνύματα τόσο με τη συνεχή αριθμητική του αύξηση, όσο και με την υψηλή του ποιότητα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυπριακή Πολιτεία πρέπει να επιδιώξει μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, τη διαμόρφωση ενός μίγματος πολιτικών και δράσεων για την έρευνα και την καινοτομία, που θα ισχυροποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Θα εκμεταλλεύεται τις νέες ευκαιρίες και θα εναρμονίζει την πατρίδα μας με τους φιλόδοξους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας για τη δημιουργία της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης ως τη μοναδική επιλογή προς την πραγματική, αειφόρο ανάπτυξη.

Παραμονές της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού για το 2010, η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού της πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία. Χρειάζεται την προώθηση νομοθεσίας αλλά και διοικητικών μέτρων που να διασφαλίζουν τον συντονισμό, τον σχεδιασμό της πολιτικής, την ορθολογική διαχείριση και τον έλεγχο της χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας. Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται το όραμα, την τόλμη και την πολιτική βούληση για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ενός τομέα που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά για την Κύπρο. Που μπορεί να βγάλει την πατρίδα μας από την υστέρηση και να τη θέσει στην πρωτοπορία των χωρών που ανιχνεύουν το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας.

Χρειάζεται τέλος μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ερευνητικού μας συστήματος, με επιθετικότερη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και καινοτομίας και στις συναφείς διεθνείς πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευρωπαϊκή και διεθνής δικτύωση με την συμμετοχή σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και υποδομές με απώτερο πάντοτε στόχο να αναδείξουμε την στρατηγική μας θέση ως συνδέσμου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές μας χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

8 comments:

Anastasia Marou said...

Οι πολιτικοί με όραμα ή οράματα είναι, δυστυχώς, είδος προς εξαφάνιση - όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ανά το παγκόσμιο. Χαίρομαι που ο Τάσος Μητσόπουλος αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Κυπριακά Ιστολόγια said...

ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ, ΜΟΝΟ ΕΔΩ! ΣΤΑ "ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ"!

http://www.kypriakablogs.com/

http://kypriakaistologia.blogspot.com

Benikos place said...

Την καλησπέρα μας, περάστε από το μονοπάτι μας, ένα δωράκι σας περιμένει.

Phivos Nicolaides said...

@ Anastasia. Ειλικρινά, διερωτούμαι. Μόνο οι πολιτικοί με οράματα είναι, είδος προς εξαφάνιση; Οι υπόλοιπες ΄γλάστρες' της κοινωνίας πού πάνε άραγε; Ο Τάσος Μητσόπουλος είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

@ Κυπριακά Ιστολόγια. Εμένα και την Αναστασία, μας μαζέψατε; Καλή Χρονιά.

@ Benikos place. Μα αυτό δεν είναι μονοπάτι, αλλά λεωφόρος με χαλί, που μας έστρωσες! Πολύ σας ευχαριστώ ειλικρινά. Να'στε καλά.

Leah said...

Happy New Year to you too... wishing you all the best in 2010.

Phivos Nicolaides said...

Leah. Thank you so much my dear! Keep in touch!

Anastasia Marou said...

Ναι, Φοίβο μου, συμφωνώ, Υπάρχουν, γενικά, πολλές και διαφόρων ειδών γλάστρες! Οι περισσότερες είναι απλά καλλώπιστικές. Κατά την πολύ ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχουν Κυπριακά Ιστολόγια, υπάρχουν μόνο Ελληνικά ιστολόγια για ένα πολύ απλό λόγο: Η Κύπρος είναι ένα 100% για να μην πω 1000% Ελληνικό νησί! Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ιστορία.

Phivos Nicolaides said...

Anastasia. Σέβομαι ειλικρινά την άποψη σου. Σε κάποια άλλη περίπτωση μπορούμε να συζητήσουμε και για τις ρίζες μας και για την ιστορία μας και για τους φανατισμούς μας, τις φοβίες μας κι ένα σωρό άλλα πράγματα που μας αφορούν άμεσα. Χάριν της ιστορίας η γιαγιά μου Ισμήνη, αυτός ο χαρισματικός και πεπαιδευμένος άνθρωπος είχε καταγωγή από τη Νάξο, άρα ήταν 'Καλαμαρού' αλλά οι απόψεις της περί Ελληνισμού ήταν πολύ πιο περίπλοκες...