Κυριάκου Νεοκλέους
Εκπαιδευτικού
Λίγα λόγια για το δάσκαλο μου Κυριάκο Νεοκλέους
«Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει η παροιμία». Το ρητό είναι σαφές. Μόνο, που, σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν, ότι, ένας καλός εκπαιδευτικός δεν προικίζει μόνο γνώσεις τους μαθητές του, αλλά συμβάλλει καταλυτικά και στη μελλοντική ποιότητα της ζωής τους...
Η πορεία μέσα από τα σχολεία της Κύπρου και η γενικότερη δράση του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου, του ξεχωριστού εκπαιδευτικού και μεγάλου δάσκαλου, Κυριάκου Νεοκλέους το αποδεικνύει αυτό περίτρανα.
Χιλιάδες είναι οι μαθητές του, που τον ευγνωμονούμε σήμερα, όχι μόνο γιατί μας έμαθε γράμματα, αλλά γιατί μας δίδαξε αρχές, κανόνες και αξίες, που συνέβαλαν σημαντικά στο επίπεδο της ίδιας μας της ζωής.
Οι διδασκαλικές παραινέσεις σαν πατρικές νουθεσίες, η αφιλοκερδής καθοδήγηση, αλλά και η συνεχής ενθάρρυνση για το ξεδίπλωμα κάθε κρυφού και φανερού ταλέντου που με τόση μαεστρία εντόπιζε, έχουν φέρει καρπούς. Σφράγισαν καταλυτικά τη ζωή πολλών μαθητών του, που σήμερα είναι καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας μας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.
Ο Κυριάκος Νεοκλέους, η ηγετική μορφή της κυπριακής εκπαίδευσης, είχε ανακαλύψει τη μέθοδο της δια βίου μάθησης εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν γίνει σήμερα γνωστή μέσα από τα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οραματιστής και αρκετά μπροστά από την εποχή του, έβλεπε πολύ μακριά. Ταυτόχρονα, προσπαθούσε, να εφαρμόσει όλα εκείνα τα προγράμματα και τις μεθόδους διδασκαλίας, που μοναδικό στόχο είχαν τη μάθηση, την κριτική σκέψη, την καλλιέργεια και την ψυχοπνευματική ανάταση, με απώτερο στόχο την αληθινή ευημερία του μαθητή.
Το έργο του Κυριάκου Νεοκλέους που κυριολεκτικά σφράγισε μια δύσκολη εποχή ήταν απλό στη σύλληψή του και πολυεπίπεδο στην εκτέλεσή του. Βασιζόμενος στις αρχές και στις αξίες που ο ίδιος πρέσβευε, ήθελε διακαώς, να τις μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του. Αυτό ήταν ένας αμετάθετος στόχος ζωής.
Συνδυάζοντας ένα ισχυρό πνευματικό υπόβαθρο και μια καλλιέργεια αξιοζήλευτη, που ολοκληρώνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο Κυριάκος Νεοκλέους ήταν μια από τις πραγματικές εκπαιδευτικές οάσεις της εποχής του. Σπάνιος παιδαγωγός, με έντονη τη διάθεση για προσφορά να διδάξει, να καθοδηγήσει, να διαπλάσει, ν’ ανοίξει ορίζοντες... Σίγουρα, το παράδειγμα του θα φωτίσει κι άλλους εκπαιδευτικούς και δάσκαλους.
Με αξιόλογο συγγραφικό έργο δεν εκπλήττει το βιβλίο του «Χρυσή Κλείδα», το οποίο όπως λέει ο ίδιος, φιλοδοξεί να συμβάλει στην αναβίωση των ανεκτίμητων αξιών της ζωής, όπως είναι η υγεία, η αγάπη, η ελευθερία, η τιμή, η δικαιοσύνη, η φιλαλληλία, ο αλληλοσεβασμός κ.ά., οι οποίες άρχισαν να διαβρώνονται κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε βαθμό ανησυχητικό.
Έγνοια του λοιπόν και συμβολή του στη δια βίου μάθηση των μαθητών του, η «Χρυσή Κλείδα», που η ανάγνωση της και η εμπέδωση του περιεχομένου της οδηγεί σε ανώτερα σκαλοπάτια πνευματικής ανάτασης.
Έχοντας πάντα κατά νουν τα λόγια που είπε ο Μ. Αλέξανδρος αναφερόμενος στο δάσκαλο του Αριστοτέλη: «Στους γονείς μου οφείλω το ζην, αλλά στον δάσκαλό μου το ευ ζην», στο δάσκαλο Κυριάκο Νεοκλέους οφείλουμε πολλά, πάρα πολλά ως μαθητές του, γιατί σφράγισε τον τρόπο σκέψης μας με τον πλέον θετικό τρόπο. Φοίβος Νικολαΐδης
Λευκωσία 30/3/2014
Τυχεροί όσοι γεύτηκαν το νέκταρ της μοναδικής πνευματικής του τροφής και διαπαιδαγώγισης.
Κυριάκος Νεοκλέους, ο ευπαίδευτος δάσκαλος μας και παιδαγωγός, ο υπέροχος άνθρωπος, φίλος και γονιός που εκτός από γνώση, δίδαξε χιλιάδες μαθητές πρώτα και πάνω απ’ όλα το ήθος, τη δεοντολογία, τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, το τίμιο παιγνίδι της ζωής με τις νουθεσίες και το παράδειγμά του.
Με τη σοφία και τη δύναμη αρχίζει το βιβλίο του ο Κυριάκος Νεοκλέους. Δύναμη μαζί με φρόνηση και σοφία αποτελούν ισχυρό συνδυασμό!
Στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από το αναπανάληπτο πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων.
Ανεκτίμητος πνευματικός πλούτος και πνευματική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας.
Με τα έργα τους οι 7 σοφοί της αρχαίας Ελλάδας άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον κόσμο, συνεχίζοντας ακόμη και σήμερα, να δίνουν το «παρόν» τους στο πνευματικό γίγνεσθαι της παγκόσμιας διανόησης.
Διαχρονική σοφία διατυπωμένη σήμερα με χίλιους δυο άλλους τρόπους, αλλά σταθερή βάση το αρχαιοελληνικό πνεύμα.
Για όλα πρέπει να διατηρήσουμε το μέτρο, ακόμη και στη σεμνότητα...
Αν και λάτρης του Ελληνικού πολιτισμού και της αρχαίας ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς, ως ανώτερος, πνευματικός άνθρωπος με ολοκληρωμένη σκέψη, ο Κυριάκος Νεοκλεους διανθίζει το υπέροχο βιβλίο του με ρητά, αποφθέγματα και ρήσεις από την παγκόσμια διανόηση.