Thursday, December 16, 2010

Η απαγωγή του Γκάπι της Γιόλας Δανιανού Παπαδοπούλου

Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου
Η απαγωγή του Γκάπι
Εικόνες: Θανάσης Τσίτσικας

Το 2030 ο πλανήτης Γη βιώνει την υπερθέρμανση. Πλημμύρες, σεισμοί, ανομβρία μαστίζουν διάφορα μέρη της Γης και οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο ζωής για να επιβιώσουν.

Μια ομάδα παιδιών της Β΄ Γυμνασίου κάνει κοπάνα απ’ το σχολείο για μια περιβαλλοντική έρευνα στα βουνά. Εκεί εξαφανίζεται ο Γκάπι, ένας συμμαθητής τους απ’ τον Λίβανο. Έτσι τα παιδιά αρχίζουν έναν μυστικό αγώνα διάσωσής του. Μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συλλέγουν πληροφορίες και εντοπίζουν την τοποθεσία που οι απαγωγείς έχουν κρυμμένο τον Γκάπι. Όμως, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ζητούν βοήθεια απ’ τα «ρεμάλια», μαθητές της έκτης τάξης που το λέει η καρδιά τους. Τι θα συμβεί σ’ όλη αυτή την ηλεκτρονική επιχείρηση διάσωσης του φίλου τους; Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την απαγωγή και πώς αντιδρούν οι μεγάλοι μπρος στο θάρρος και την εφευρετικότητα των παιδιών;

Bιογραφικό
Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία και έζησε μέρος των παιδικών και εφηβικών της χρόνων στο Κογκό και είκοσι εννέα χρόνια στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικές εκπομπές, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου με χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα.
Εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μπατούρε». Ακολούθησαν τρία μυθιστορήματα για την Αφρική, «Ο Ψίθυρος του δάσους» που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο Κύπρου, «Το ταξίδι της καρδιάς μας» και το «Πεπρωμένο μιας ζωής» από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.
Το 1998 τα διηγήματά της «Αφρικάνικες Στιγμές» έτυχαν Πανελλήνιας βράβευσης.
«Πού πας ξυπόλητη στ’ αγκάθια» χρονογραφήματα, Εκδόσεις Πάργα (2006).
«Το άλλο μου μισό» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη (2008).
«Κρατήσου απ’ τα όνειρά σου» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ωκεανίδα (2010).
Έχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για παιδιά. Ανάμεσά τους τα: «Μέσα από το φως του φεγγαριού», «Όλου του κόσμου τα παιδιά» (διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη 2004), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2005, «Ο Γαλάζιος Δράκοντας» (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Εν Τύποις 2006).

Τα διηγήματά της έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως το Α΄ βραβείο ευρωπαϊκού διαγωνισμού διηγήματος των έντεκα δήμων της Βαλ ντι Νιέβολε της Ιταλίας, τον έπαινο του Πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος του Δήμου Πετρούπολης και το Α΄ βραβείο του διαγωνισμού συγγραφής παραμυθιού (Βόλτα με το φεγγάρι) για τη γνωριμία και την κατανόηση από παιδιά της ισότητας μεταξύ των ατόμων και της ίσης μεταχείρισης για όλους, που προκήρυξε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το 2007-2008.

2 comments:

ΑΙΟΛΟΣ said...

http://ignatios100.blogspot.com/

Unknown said...

συγχαρητήρια και καλή επιτυχία!!!!