Wednesday, December 15, 2010

Έργα τέχνης από γυαλί στην αίθουσα τέχνης Αμοργός

Ekaterina Getsova  – Katya Glass
Χριστούγεννα στην Aμοργό με Tέχνης Έργα από Γυαλί
Η Aίθουσα Tέχνης Aμοργός γιορτάζει με Tέχνης Έργα της Αικατερίνας Γκέτσοβας. Η Κάτια, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, ζει και εργάζεται στη Σόφια. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας με ειδικότητα στην υαλοτεχνική. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Έργα της κοσμούν ιδιωτικές και εθνικές συλλογές της Βουλγαρίας, χώρες της Ε.Ε., ΗΠΑ, Ιαπωνία και αλλού.

Μεγάλων διαστάσεων έργα της βρίσκονται στο Μουσείο της πόλης Βαλένθια της Ισπανίας, στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Abu Dabi, στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, στο Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, στη Μουσική Ακαδημία της Ρώμης, στο σταθμό του μετρό Nagoya της Ιαπωνίας.

Για την σπάνια σε τεχνική δουλειά της, τις ιδέες, τη μοναδική στο είδος της Τέχνη, έχει τιμηθεί με τοπικά και διεθνή βραβεία. Γράφει μεταξύ άλλων η κριτικός τέχνης Μαρία Βασίλεβα: “το γυαλί στα χέρια της Κάτιας αποκτά μια ποιητική διάσταση” .

Στην Aίθουσα Tέχνης Aμοργός σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε τη γιορτή, το νόημα των Xριστουγέννων στην Tέχνη. Γιατί τα Xριστούγεννα πέραν από γιορτινή ατμόσφαιρα είναι μέρες χαράς, αγάπης, προσφοράς. Eίναι η χαρά του να σκέφτεσαι τη χαρά του άλλου. Tις επιθυμίες του. Eίναι η σημασία της προσφοράς, Η διαδικασία της αναζήτησης της χαράς για εκείνους που αγαπάς. H προσμονή στο βλέμμα τους. Γιατί το να χαρίζεις, το ν' αγαπάς, το να προσφέρεις, είναι Τέχνη!

Στην Xριστουγεννιάτικη έκθεση στην Aμοργό, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, τις γιορτινές τούτες μέρες δίνει στους φίλους της τη χαρά ν' απολαύσουν, να αποκτήσουν, να χαρίσουν Tέχνης Έργα. Oι τιμές προσιτές για όλους. Γιατί η Aμοργός πιστεύει πως η διαχρονική αξία της τέχνης δεν βρίσκεται στην τιμή της, αλλά στην παντοτινή αρχοντιά της, στη ζεστασιά της, στη μαγεία της.

Ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα Παρασκευή, στις 7.00 μ.μ. θα εγκαινιάσει στην Αίθουσα Τέχνης Αμοργός την Xριστουγεννιάτικη της Έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2010 - 3 Iανουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 5-9 καθημερινά εκτός Kυριακής.
H Aμοργός βρίσκεται στην Aγλαντζιά, Mάρκου Δράκου 3, 
τηλ. 22 332 249 – 99 639 821.
E-mail: episkinis@cytanet.com.cy

Ekaterina Getsova - Katya Glass
Κείμενο: Maria Vasileva – κριτικός τέχνης
Μετάφραση: Ρίτα Πανταζή
Ο Γυάλινος Κόσμος της Κάτιας
Αυτό που με σιγουριά μπορεί να λεχθεί για την Ekaterina Getzova, είναι ότι το γυαλί την σαγηνεύει, αλλά δεν την αιχμαλωτίζει. Προσπαθεί να το δαμάσει, και όχι να το ακολουθήσει! Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδέες της. Παραδοσιακές φόρμες, μοτίβα, αντικείμενα και πρότυπα δεν της αρκούν. Επιθυμεί να ξεπεράσει το σύνηθες, να σπάσει τους φραγμούς, να βρει νέους τρόπους χρήσης και εφαρμογής του.

Η καινούργια της δουλειά διαφέρει από πλευράς τεχνικής και ιδεών. Η διακοσμητική διάθεση περνά σε δεύτερη θέση. Στο προσκήνιο είναι η ιδέα. Και την «ντύνει» με γυαλί. Έτσι σώματα, κεφάλια, αντικείμενα, φύση, ζώα, ιστορίες ανοίγουν μια νέα σελίδα στην Τέχνη. Τη δύναμη του γυαλιού να εικάζει τον κόσμο.

Κεφάλι και σώμα, είναι το κλασικό είδος γλυπτικής. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά είναι διαφανή; Ένας ολόκληρος κόσμος να βρίσκεται εντός τους, να είναι ορατός. Η σάρκα, το σώμα, εξαϋλώνονται αποκτούν μια πνευματικότητα και περνούν στην αιωνιότητα. Η υλική υπόσταση αφαιρείται, ο όγκος και το βάρος χάνονται. 

Φυτά, ζώα, αριθμοί, γράμματα «έρπουν» σε πρόσωπα και σώματα. Ένας κόσμος που συνυπάρχει, συναντιέται και τέμνεται. Η καθαρότητα και ελαφρότητα του γυαλιού φαίνεται να έχουν σκόπιμα «γειωθεί» σε μεταλλικά στηρίγματα, μπουλόνια, βίδες, σπιράλ. Αυτά έχουν συχνά μια διαρθρωτική σημασία, αλλά επιπρόσθετα φαίνονται να «τρυπούν» συναισθηματικά το γυαλί.

Η συλλογή των νέων έργων της Ekaterina Getzova περιλαμβάνει αρκετά έργα ανάγλυφης γλυπτικής που δημιουργήθηκαν από κομμάτια σπασμένου γυαλιού, σαν να είχαν βρεθεί τυχαία. Παρόλο που τώρα έχουν αποσυνδεθεί, διηγούνται ιστορίες. Μόνο που η εικόνα τη μια στιγμή φαίνεται «ενωμένη» και την άλλη «διαλυμένη». Το ίδιο και στη ζωή, που, μόνο το γυαλί μπορεί να αντικατοπτρίσει.

No comments: